Trump vetoot resoluties van het Congres om wapenverkopen aan Saoedi-Arabië te blokkeren

De Amerikaanse regering had $ 8 miljard verkocht zonder toestemming van de wetgevers

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn veto uitgesproken over de resoluties van het congres om $ 8 miljard aan wapenverkoop aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten te blokkeren die zijn administratie zonder toestemming van de wetgever had goedgekeurd.

Koning Salman en president Trump (shutterstock)

Het veto op woensdag komt nadat zowel de Senaat als de Tweede Kamer resoluties hadden aangenomen om de wapenhandel te stoppen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken omzeilde het Congres om de verkoop door te drukken door een noodverordening, met als argument de toenemende spanningen met Iran.

Trump zei dat het blokkeren van de deals “de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten als een betrouwbare partner” zou schaden.

“Deze resolutie zou het concurrentievermogen in de wereld van Amerika verzwakken en  belangrijke relaties beschadigen die we met onze bondgenoten en partners hebben opgebouwd,” zei het Witte Huis in een verklaring laat op woensdag.

Wetgevers kunnen het veto van de president vernietigen met een tweederde meerderheid in het Huis en de Senaat, maar Trump lijkt voldoende steun in beide wetgevende kamers te hebben om dat  te voorkomen.

Congreslid Debbie Dingell, een democraat uit Michigan, sprak zich woensdag avond direct uit tegen het veto en riep de wetgevers op om ertegen op te treden.

“De wapenhandel met Saoedi-Arabië dient de Amerikaanse belangen niet”, schreef Dingell op Twitter. 

“Er is al een vreselijke humanitaire crisis in Jemen, en we kunnen niet medeplichtig zijn aan het verergeren van de crisis. De regering Trump kan haar autoriteit grenzen niet langer overschrijden. Het Congres moet het veto aanvechten.”

Amerikaanse wetten geven het Congres de mogelijkheid om grote wapenverkopen aan het buitenland te stoppen. Het besluit om de wetgever te omzeilen veroorzaakte een protest op Capitol Hill, waar veel wetgevers, waaronder enkele bondgenoten van de president, het twijfelachtige gebruik van een noodverklaring aan de kaak stelden.

Relatie met Riyad

De verkopen werden doorgedrukt tijdens een periode van groeiend scepticisme in het Congres tegenover de Amerikaanse alliantie met Saoedi-Arabië na de moord op de Washington Post-journalist Jamal Khashoggi, en het toenemende aantal burgerslachtoffers door de door Saudi geleide oorlog in Jemen. 

In combinatie met de woede richting  Riyad, waren de wetgevers woedend over het feit dat de administratie het normale proces voor wapenverkoop niet volgde. Beide kamers van het Congres hielden hoorzittingen om ambtenaren van de administratie te ondervragen over de noodverklaring.

Washington ,Riyadh (shutterstock)

Eerder deze maand heeft Republikeinse senator Ted Cruz, een trouwe conservatief in Texas die dicht bij Trump staat, het besluit van het ministerie van Buitenlandse Zaken om het congres te omzeilen, bekritiseerd  door de regering aan te sporen “de verdomde wet te volgen en te respecteren”.

“Ik moet zeggen dat ik het eens ben met de zorgen die tijdens deze hoorzitting aan beide zijden van het gangpad zijn geuit”, zei Cruztijdens een hoorzitting in de Senaat.

Het Congres heeft aangedrongen om Riyadh verantwoordelijk te stellen voor de dood van Khashoggi, die in oktober vorig jaar door Saoedische regeringsagenten op het consulaat van het land in Istanbul werd vermoord. 

Trump negeerde een deadline opgelegd door de Global Magnitsky Act, een Amerikaanse mensenrechtenwetgeving, om aan het Congres te rapporteren of de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman bij de moord betrokken was.

Eerder dit jaar heeft Trump ook een veto uitgesproken tegen een congresresolutie om de steun van Washington voor de oorlog in Jemen stop te zetten.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe pers secretaris van het Witte Huis bekritiseerd vanwege eerdere opmerkingen over Israël

Voormalige Amerikaanse gezant in Israël bekritiseert Karine Jean-Pierre vanwege haar opmerking uit 2019 dat AIPAC …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: