Nieuwste artikelen:

In VAE gearresteerde Amerikaan dreigt te worden uitgezet naar Egypte

Amerikaan gearresteerd in VAE met uitzicht op uitzetting naar...

WK Qatar: Tunesië uitgeschakeld ondanks historische overwinning op Frankrijk

Overwinning op titelverdediger niet voldoende om Carthage Eagles naar...

Muslim Council of Britain noemt toename Britse moslimbevolking ‘strategische nationale troef’.

Uit nieuwe volkstelling blijkt dat christenen nu een minderheid...

Saoedi-Arabië roept op tot actie nadat Iran beslag heeft gelegd op Brits schip

⏱ Leestijd: 4 minuten
Groot-Brittannië spoort Teheran aan om de spanningen in de Golf te de-escaleren door tanker vrij te geven terwijl premier Theresa May maandag een spoedvergadering zal beleggen.
Premier Theresa May (shutterstock)

Saoedi-Arabië noemde de inbeslagname afgelopen zondag van een Britse tanker door Iran in de Straat van Hormuz als “volledig onaanvaardbaar” en drong er bij de wereldmachten op aan “maatregelen te nemen om dergelijk gedrag te vergelden.”

“Elke aanval op de vrijheid van navigatie is een schending van het internationaal recht,” schreef de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir op Twitter. “Iran moet zich realiseren dat het onderscheppen van schepen, waaronder het meest recent het Britse schip, volstrekt onaanvaardbaar is.”

De Iraanse inbeslagname van het Britse schip is een actie in een reeks van voorvallen in de steeds verder escalerende spanningen in de Perzische golf die starte nadat de VS zich terugtrok uit de Nucleaire deal in mei en vervolgens nieuwe sancties op lag aan Iran. President Trump trok zich terug uit een deal waarbij Iran meer toegang kreeg tot internationale handel in ruil voor een beperking van hun nucleaire programma.

Het VK heeft vooralsnog tot doel om tot een diplomatieke oplossing voor het incident te komen en de Britse premier Theresa May heeft maandag een vergadering van de noodcommissie bijeengeroepen om de inbeslagname door Iran van de Britse olietanker te bespreken, dit meldde haar kantoor, zoals gerapporteerd door AFP.

“Naast het ontvangen van de laatste updates van ministers en functionarissen, zal de… vergadering het onderhoud van de veiligheid van de scheepvaart in de Perzische Golf bespreken,” zei een woordvoerster van Downing Street op zondag.

Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt sprak op zondag tegen zijn Franse en Duitse tegenhangers over de inbeslagname door Iran van de tanker, meldde zijn kantoor.

“Beide ministers waren het met de minister van Buitenlandse Zaken eens dat een veilige doorvaart voor schepen door de Straat van Hormuz een topprioriteit is voor Europese landen, en dat mogelijke escalatie moet worden vermeden”, zei hij in een verklaring. “Ze kwamen overeen om nauw contact te houden en samen te werken om deze doelen te bereiken”, aldus de verklaring.

Zaterdag had Groot-Brittannië er bij Teheran op aangedrongen om de spanningen in de Golf te de-escaleren door de tanker vrij te geven waarvan werd gezegd dat deze illegaal in de Omanische wateren was binnengevaren.

Op zaterdag schreef de gepensioneerde Britse admiraal Allan West, een voormalig hoofd van de Naval-staf, in een column in de Guardian: “Sommige machtige groepen in Israël, Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten willen oorlog en denken met een nauwkeurige aanval tegen de belangrijkste delen van Iran zou leiden tot regimeverandering. Ze hebben ongelijk. Het zou leiden tot een open oorlog met catastrofale gevolgen in de hele regio en de hele wereld.”

Koeweit zei op zondag dat het “de laatste escalatie in de Golfregio” met grote bezorgdheid volgt, nadat Iran de Britse tanker, zo meldde het persbureau van Kuwait, “greep”, zoals aangehaald door Reuters.

Koeweit benadrukte dat de voortzetting van dergelijke daden “de spanningen zou verhogen en de maritieme veiligheid zou blootstellen aan een directe dreiging, wat de internationale gemeenschap ertoe zal dwingen haar inspanningen op te voeren om de escalatie in toom te houden.” Koeweit heeft alle partijen opgeroepen om terughoudend te zijn en het internationale zeerecht te respecteren om zo de maritieme veiligheid in de regio te waarborgen.

Op zondag riep Oman Iran op om de Stena Impero vrij te laten, die met zijn 23 bemanningsleden in de haven van Bandar Abbas werd vastgehouden nadat de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) hem vrijdag in de Straat van Hormuz had aangehouden.

Sultan Qaboos (shutterstock)

Oman’s Sultan Qaboos houdt zich aan een strikt beleid van niet-inmenging in regionale aangelegenheden, en het onderhouden van relaties met rivalen Saudi-Arabië – een trouwe bondgenoot van de VS – en Iran.

De Golfstaat drong er bij Londen en Teheran op aan om hun geschil door middel van diplomatie op te lossen.

Iran, dat beweert dat het de tanker in belsag had genomen vanwege het breken van “internationale maritieme regels”, bleef negatief tegenover Britse, Europese en Amerikaanse oproepen om het schip te bevrijden en zei dat het een onderzoek had ingesteld.

De spanningen in de Golf zijn sinds mei enorm gestegen, met de Amerikaanse president Donald Trump die in juni op het laatste moment luchtaanvallen tegen Iran had afgeblazen nadat de islamitische republiek een Amerikaanse drone had neergehaald. De Verenigde Staten hebben ook Iran de schuld gegeven van meerdere aanvallen op tankers in de Golf.

Bovendien gingenBritse Royal Marines eerder deze maand aan boord van een Iraanse tanker, Grace 1, voor de kust van Gibraltar en namen die in beslag vanwege beschuldigingen dat het sancties overtrad door olie naar Syrië te brengen. Iran eiste de vrijlating van het schip, en een bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde dreigde een Brits schip in te nemen als vergelding.

Laatste nieuws

In VAE gearresteerde Amerikaan dreigt te worden uitgezet naar Egypte

Amerikaan gearresteerd in VAE met uitzicht op uitzetting naar...

WK Qatar: Tunesië uitgeschakeld ondanks historische overwinning op Frankrijk

Overwinning op titelverdediger niet voldoende om Carthage Eagles naar...

Muslim Council of Britain noemt toename Britse moslimbevolking ‘strategische nationale troef’.

Uit nieuwe volkstelling blijkt dat christenen nu een minderheid...

Turkije: Roman Abramovich ‘huurt Istanbulse villa aan zee voor 50.000 dollar per maand’.

Volgens Turks rapport koos de Russische oligarch het Feyyaz...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Iran: Rapper gearresteerd vanwege protesten riskeert doodstraf, zegt familie

Toomaj Salehi, bekend in de Iraanse rapscene, werd eind...

Iran: Vijf doden bij protesten na dood van ‘foute hoofddoek’ vrouw, zegt mensenrechtengroep

Er zijn doden gemeld in Iraans Koerdisch gebied toen...

Groot-Brittannië sanctioneert Iran voor levering van drones aan Rusland

Irans topdiplomaat ontkent berichten dat Teheran van plan is...

Oorlog in Oekraïne: Iran “wil Rusland raketten sturen” nu voorraden slinken

Fateh-110 en Zolfaghar oppervlakte-grondraketten zullen naar verluidt worden verzonden...

Arabische prins beschuldigd van hulp aan Russische oligarchen om sancties te omzeilen

Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan, vice-premier van de...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

WK Qatar: Tunesië uitgeschakeld ondanks historische overwinning op Frankrijk

Overwinning op titelverdediger niet voldoende om Carthage Eagles naar knock-outfase te sturen. Tunesië is er ondanks een historische overwinning op titelverdediger Frankrijk woensdag niet in...

Muslim Council of Britain noemt toename Britse moslimbevolking ‘strategische nationale troef’.

Uit nieuwe volkstelling blijkt dat christenen nu een minderheid vormen in Engeland en Wales, terwijl het aantal mensen zonder religie toeneemt. De Muslim Council of...

Turkije: Roman Abramovich ‘huurt Istanbulse villa aan zee voor 50.000 dollar per maand’.

Volgens Turks rapport koos de Russische oligarch het Feyyaz Tokar Mansion als zijn residentie in de stad DeRussische oligarch Roman Abramovich heeft een herenhuis aan...