Israël vergelijk de houding van de EU t.o.v. Iran met het tevreden houden van nazi’s in de 2e wereldoorlog

De Israëlische premier eist hardere beperkingen van de nucleaire activiteiten van Iran.
Demostraties tegen Iran (shutterstock)

Het besluit van de Europese Unie om Iran niet te straffen voor het overschrijden van de limieten van de nucleaire deal werd maandag door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heftig bekritiseerd , die het vergeleek met de mislukte diplomatieke inspanningen met nazi-Duitsland vóór de Tweede Wereldoorlog. 

“(Het) doet me denken aan de Europese verzoening van de jaren 1930,” zei Netanyahu in een video-verklaring nadat Federica Mogherini, hoofd van het buitenlandse beleid van de EU, zei dat geen van de partijenvan de nucleaire deal met Iran in 2015 zijn verhoogde uraniumverrijking zag als “significante ” schending van de deal.

“Toen waren er ook degenen die hun hoofd in het zand staken en het naderende gevaar niet zagen”, zei Netanyahu, die de nucleaire projecten van Iran vaak heeft aangeduid als een dodelijke bedreiging voor Israël en de rest van de wereld. Iran zelf ontkent het een atoombom wilt ontwikkelen.

“Het lijkt erop dat er mensen in Europa zijn die pas zullen opstaan ​​als Iraanse nucleaire raketten op Europese bodem landen, maar dan zal het natuurlijk te laat zijn”, zei Netanyahu.

Iran heeft onlangs de limieten voor uraniumverrijking in de nucleaire overeenkomst overschreden en dreigde verder te gaan als de EU geen maatregelen nam om Iran te beschermen tegen de sancties die de VS vorig jaar heeft opgelegd aan Iran. 

De Amerikaanse president Donald Trump stapte uit de deal waarover onderhandeld was onder de vorige regering van Barack Obama, omdat hij  het onvoldoende vond. Dat liet Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland over als partijen bij de deal.

Israël heeft voorspeld dat, mochten Europese mogendheden zich aansluiten bij Washington om vernieuwde sancties tegen Teheran  in te voeren, dat de Iraniërs ertoe zouden  overgaan om besprekingen aan te gaan over een sterker nucleair akkoord.

Verwijzend naar Israëls lang bestaande dreiging van een laatste toevluchtsoord tegen zijn aartsvijand, zei Netanyahu: “In elk geval zullen we blijven doen wat nodig is om te voorkomen dat Iran nucleaire wapens krijgt.” 

De Franse president Emmanuel Macron zei maandag dat hij de Iraanse president Hassan Rouhani, de Russische Vladimir Poetin en Trump deze week zal toespreken als onderdeel van een Frans initiatief om een ​​escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten te voorkomen.

Franse President Emmanuel Macron (shutterstock)

“Het momentum dat we de afgelopen weken hebben opgebouwd, heeft volgens mij  overreacties aan de Iraanse kant kunnen voorkomen”, vertelde Macron op een gezamenlijke persconferentie met zijn Servische collega.

“In deze moeilijke omstandigheden zullen we ons bemiddelings- en onderhandelingswerk voortzetten,” voegde hij eraan toe.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse rechter beveelt aan dat de Libische Khalifa Haftar aansprakelijk moet worden gesteld voor marteling en oorlogsmisdaden

Magistraat rechter berispt Haftar omdat hij weigert te voldoen aan de eisen van de rechtbank …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: