Britse rechtbank geeft regering toestemming om beroep in te stellen tegen opschorting wapenverkoop

De Britse regering heeft toestemming gekregen om in beroep te gaan tegen een eerdere uitspraak van het ‘Court of Appeal’ zij werd verweten ‘irrationeel’ en ‘onwettig’ te hebben gehandeld door de verkoop van wapens aan Saudi-Arabië toe te staan.

Demonstrant tegen wapenhandel (shutterstock)
De Britse overheid mag in beroep gaan tegen een uitspraak van het hooggerechtshof die had besloten dat het toestaan van wapen verkopen aan Saoedi-Arabië onwettig was. Dit is de uitkomst van een uitspraak van het ‘Court of Appeal’ afgelopen vrijdag.
De rechtbank bevestigde echter een verbod op toekomstige verkoop van wapens aan het koninkrijk, dit als onderdeel van de beslissing van vorige maand in de rechtszaak over de legaliteit van de oorlog in Jemen.
Als gevolge hiervan zullen de overheden nieuwe onderzoeken gaan starten vanuit de ‘Department of international trade’ waardoor 57 exportvergunningen die zijn aangevraagd niet worden verleent.
Advocaten van de in Londen gevestigde ‘Campaign Against Arms Trade’ (CAAT) hadden aangevoerd dat de verkoop in strijd is met het internationale humanitaire recht vanwege de onevenredige schade die de wapens aan burgers in Jemen toebrengen.

In juni oordeelde het Court of Appeal dat de beslissing van de regering om wapens aan het koninkrijk te verkopen “irrationeel en dus onwettig” was. Nu krijgt de overheid een kans om tegen die beslissing in beroep te gaan.

‘De Britse regering zal alles doen om het wrede Saoedische regime te blijven bewapenen en ondersteunen’

Andrew Smith van Campaign Against Arms Trade

Saoedi-Arabië is de grootste wapenafnemer van Groot-Brittannië, goed voor 43 procent van de wereldwijde wapenverkopen in het afgelopen decennium. BAE Systems, Groot-Brittannië’s grootste defensiebedrijf, genereert 14 procent, ongeveer £ 2,6 miljard ($ 3,3 miljard), van zijn verkopen vanuit het Saoedische koninkrijk.

De Verenigde Naties hebben het conflict in Jemen beschreven, dat tienduizenden mensen heeft gedood, als ’s werelds ergste humanitaire crisis. Het heeft ook 10 miljoen mensen blootgesteld aan hongersnood en ’s werelds ergste cholera-epidemie.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Twee Saoedische delegaties bezoeken de VS terwijl de banden verbeteren

Tientallen Saoedische regeringsfunctionarissen en bedrijfsleiders zullen deze maanda Washington bezoeken. Twee Saoedische regeringsdelegaties zijn van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: