Israëlische politie verdrijft Palestijnse gezin in Oost-Jeruzalem voor de komst van kolonisten

De familie Siyam is 24 jaar lang in een juridische strijd verwikkeld geweest met de machtige Elad kolonistengroep

 

De Israëlische politie heeft woensdag een Palestijnse alleenstaande moeder en haar vier kinderen uit hun huis in de bezette wijk Silwan in Oost-Jeruzalem gezet om het vervolgens aan de Elad kolonisten te overhandigen.

Jawad Siyam, een prominente lokale activist die het eigendom van het onroerend goed met zijn familie deelde, was gedurende de afgelopen 24 jaar verwikkeld in een langdurige juridische strijd over het onroerend goed met de rijke en krachtige Elad.

Hij werd gearresteerd tijdens de uitzetting van zijn zus en haar kinderen, volgens de lokale media.

Sinds de jaren negentig won de familie Siyam verschillende rechtszaken tegen Israël en tegen Elad, maar de kolonisten-groep ging elke keer in beroep en presenteerde documenten aan de rechters om te bewijzen dat ze eigenaar waren van het onroerend goed.

Vorige maand oordeelde de rechtbank van Jeruzalem in Jeruzalem in het voordeel van Elad, een machtige organisatie waarvan de activa naar schatting meer dan 300 miljoen sjekels waard zijn ($ 84 miljoen).

De familie Siyam heeft nu slechts twee appartementen over van een gebouw met in totaal acht nadat Elad al eerder vier appartementen had gekregen.

Twee andere appartementen gingen naar de Israëlische Bewaarder van Absentees ‘Eigendom – een koloniaal lichaam gevormd in de nasleep van de Nakba (Catastrofe) in 1948 om eigendommen te veroveren die toebehoren aan Palestijnen die de repressie ontvluchtten tijdens de oprichting van de staat Israël.

Elad-leden namen woensdag het nieuwste Siyam-appartement over, verwijderden de bezittingen van de familie, veranderden de sloten, plaatsten hekken tussen hen en de Siyams en kapten bomen in de tuin, zeiden ooggetuigen.

Elad hoofd David Beeri werd gefilmd terwijl hij in en om het complex patrouilleerde  en vervolgens handen schudde met een Israëlische politieagent. Beeri ontving in 2017 de Israel Prize lifetime achievement award.

Jawad Siyam is de oprichter en directeur van het Wadi al-Hilweh Informatiecentrum, een NGO die media en publieke informatie wil verstrekken over Israëlische kolonisten-activiteiten in Silwan en Wadi al-Hilweh buurten. Ondermeer geeft hij ook informatie over het graven  onder Palestijnse huizen door de Israëlische autoriteiten.

Palestijnen beschuldiggen Israël al langer van pogingen om bezet Oost-Jeruzalem te ‘Judaïseren’ en zijn 300.000 Palestijnse bewoners te verdrijven om de heilige stad volledig te beheersen.

De twee buurten liggen ten zuiden van de muren van de oude stad van Jeruzalem, en in de buurt van de Al-Aqsa-moskee. De wijk is een actief gebied geweest voor kolonisten en de Israëlische autoriteiten, waar nog steeds opgravingen  worden uitgevoerd onder de huizen van de Palestijnen om de verloren stad van David te vinden.

In de laatste drie decennia heeft Elad ongeveer 75 Palestijnse huizen ingenomen.

Vorige maand woonden de Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman en de afgezant Jason Greenblatt van het Witte Huis in het Midden-Oosten de opening bij van een betwiste tunnel onder Silwan.

Het tunnelproject, de Pilgrimage Road genoemd door de Israëlische regering, is de afgelopen acht jaar gebouwd onder het sponsorschap van Elad. Het passeert onder de Palestijnse wijk  Wadi al-Hilweh.

Jeruzalem (shutterstock)

Sinds 1995 heeft de Israel Antiquities Authority locaties in Wadi al-Hilweh opgegraven met de steun van kolonist Stichting Ir David om een nieuwe toeristische attractie te creëren en bewijs te vinden van het bestaan van de drie millennia oude Stad van David.

De voltooiing van het nieuwe project “Stad van David”, inclusief een “avenue” in Romeinse stijl gebouwd over straten waar generaties Palestijnen wonen, zou de positie van de 450 illegale kolonisten die nu in Silwan leven onder zware bewapende bewaking, versterken en marginaliseert de positie van  de 10.000 Palestijnse inwoners van de buurt.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische rechtbank verbood joods gebed op al-Aqsa gebied

De beslissing vernietigd de uitspraak van de magistrates rechtbank die een straatverbod tegen drie Israëlische …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: