Pompeo zegt dat Iran meer ‘sancties’ kan verwachten voor het doorbreken van de verrijking van uranium

Iran gaf zelf eerder aan dat ze maar een aantal uur verwijderd waren van het verbreken van de overeenkomst met de internationale gemeenschap, maar waar de VS zich vorig jaar al uit terugtrok.

Iraanse sancties (shutterstock)

Iran zal verdere Amerikaanse sancties tegemoet gaan zien nadat ze zondag verder gingen met hun uranium verrijkingsprogramma, zei Mike Pompeo.

“De laatste uitbreiding van hun nucleaire programma zal leiden tot verdere isolatie en sancties”, zei de Amerikaanse topdiplomaat op Twitter.

De Islamitische republiek dreigde ook om meer van haar verplichtingen in te stoppen, tenzij er een oplossing word gevonden met de partijen uit de historische overeenkomst van 2015.

President Donald Trump zei zondag tegen verslaggevers in Morristown, New Jersey dat Iran “beter voorzichtig kan zijn”, uren nadat Teheran had aangekondigd dat het binnenkort de verrijking van de 2015-limiet zou verhogen. “Je verrijkt om één reden, en ik hoef je niet vertellen wat die reden is, maar het heeft geen zin, ze kunnen maar beter voorzichtig zijn.”

“Je verrijkt om één reden, en ik hoef je niet vertellen wat die reden is, maar het heeft geen zin, ze kunnen maar beter voorzichtig zijn.”

Op woensdag had Trump Iran gewaarschuwd dat ze beter  “terug konden komen op hun besluit” nadat Teheran beloofde het maximale uraniumverrijkingsniveau te overschrijden dat is toegestaan ​​door het nucleaire akkoord, meldde Al Jazeera, daarbij verwijzend naar de tweets van Trump.  

“Iran heeft zojuist een nieuwe bedreiging geuit. Rouhani zegt dat ze uranium zullen verrijken met ‘elke hoeveelheid die we willen’ als er geen nieuwe nucleaire deal komt, ’twitterde Trump, gevolgd door een andere:’ Wees voorzichtig met de bedreigingen, Iran. Het kan zich tegen je keren “

De deal zag Iran zich eraan te verbinden geen atoombom te verwerven, drastische limieten te aanvaarden voor zijn nucleaire programma en zich te onderwerpen aan inspecties door het International Atomic Energy Agency in ruil voor een gedeeltelijke opheffing van verlammende internationale sancties.

Maar Trump’s eenzijdige terugtrekking uit de deal op 8 mei 2018 – en daaropvolgende sancties – hebben Iran beroofd van de economische voordelen die het verwachtte, en stortte het land vervolgens in een recessie.

“Naties zouden de aloude standaard van geen verrijking voor het nucleaire programma van Iran moeten herstellen.” Het regime van Iran, bewapend met nucleaire wapens, zou een nog groter gevaar voor de wereld vormen, “zei Pompeo.

Mike Pompeo (shutterstock)

Zelfs na de terugtrekking van de VS, zeiden experts dat Iran de overeenkomst had nageleefd.

Maar Teheran, die probeerde de resterende partijen onder druk te zetten om de deal te herstellen, kondigde op 8 mei aan dat het niet langer de limieten zou respecteren die zijn gesteld aan hun verrijkte uranium- en zwaarwatervoorraden.

Het dreigde ook om meer afspraken uit de gebroken deal niet na te komen tenzij de overgebleven partners – Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland – hen zou  helpen om sancties te omzeilen, vooral om te helpen om hun olie te verkopen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: