Duizenden mensen gaan de straten op in Algerije om nieuw leiderschap te eisen

Grote protesten  op de Onafhankelijkheidsdag van Algerije benadrukken  woede over de gang van zaken rond de politieke overgang van het land na de Bouteflika.
Demonstratie in Algiers (shutterstock)

Tienduizenden Algerijnen protesteerden in de hoofdstad Algiers en herhaalden hun oproep richting de heersende militaire en politieke elite van het land om de macht af te staan ​​aan het volk na de val van de oude leider Abdelaziz Bouteflika.

Het protest op vrijdag, dat samenviel met de Algerijnse onafhankelijkheidsdag, betekende de 20e opeenvolgende week dat Algerijnen samenkomen om hun ongenoegen kenbaar te maken – en een eis tot volledige herziening van het politieke systeem van het land laten horen.

De demonstranten in Algiers riepen leuzen gericht tegen de naar voren geschoven militaire leider Ahmed Gaid Salah. Nadat onder druk van grote protesten Bouteflika afzag van een vijfde termijn  nam Salah de leiding van het land over tot grote woede van de bevolking.

“Gaid Salah Stap op” en “Gaid Salah hoort bij de verraders” scandeerde de demonstranten zoals gerapporteerd door persbureau AFP.

Salah, die had aangedrongen op het afzetten van Bouteflika via een zelden gebruik grondwettelijk amendement, heeft herhaaldelijk aangegeven dat verkiezingen de beste manier vooruit zijn voor Algerije.

Aanvankelijk was deze week een stemming over verkiezingen gepland, maar deze werd door de autoriteiten uitgesteld.

“Het systeem is corrupt, volledig corrupt, dus we eisen het volledige aftreden van al degenen die funtioneel waren in  het systeem van Bouteflika “, zei de 23-jarige Slimani Hached, die bij een staatsbedrijf in Algiers werkt, aan persbureau Reuters.

Demonstranten riepen nogmaals op tot het opstappen van de interim-president van Algerije, Abdelkader Bensalah, en premier Nouredine Bedoui, beiden worden gezien als nauwe bondgenoten van Bouteflika.

Protesten tegen Bouteflika in Maart (shutterstock)

In een toespraak tot de natie op woensdag,waarin Bensalah opiep tot dialoog, beloofde Bensalah, wiens interim-termijn volgende week eindigt zoals gesteld in  de Algerijnse grondwet, dat het huidige leiderschap en het leger niet bij die dialoog zouden worden betrokken.

“Alle componenten van de staat, inclusief het leger, zullen niet deelnemen aan deze dialoog en er zal de grootste vorm neutraliteit gehandhaafd worden tijdens de duur van dat [dialoog] proces,” zei Bensalah.

Hij gaf ook aan dat de deelnemers inspraak zouden krijgen over de voorwaarden van het dialoog “om de geloofwaardigheid te waarborgen”.

Bensalah’s oproep tot dialoog is echter door de demonstranten afgewezen.

Een demonstrant, de 28-jarige Linda Hamrouche, vertelde AFP vrijdag dat de Algerijnse leiders “dezelfde voorstellen opnieuw proberen te formuleren”.

“Hun enige doel is om het huidige systeem te handhaven,” vertelde ze het persbureau. “Dus geen dialoog onder die omstandigheden.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Algerije sluit sociale media af om te voorkomen dat studenten frauderen bij examens

WhatsApp, Facebook en Twitter werden tijdelijk geblokkeerd omdat studenten landelijke examens aflegden. Algerijnen hadden zondag …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: