Bewakers schoten naar verluidt op mensen die op de vlucht waren vanuit een detentiekamp in Libië

De dodental na een inval op Tripoli bedraagt ​​53,  een VN-functionaris  verklaarde dat dit aantal waarschijnlijk zal stijgen.

Het dodental na een luchtaanval op een migranten-detentiecentrum in Libië zal naar verwachting stijgen, zeiden functionarissen,  de VN beweerden dat bewakers mensen beschoten hebben die tijdens de aanval zijn ontsnapt.

Lybische bootvluchtelingen op de Middellandse Zee (shutterstock)

De aanval komt precies wanneer er door een senior-diplomaat van de VN Europa beschuldigd van het ‘Blind’ zijn voor de benarde situatie van vluchtelingen die de MiddellandseZee willen overvaren, en vergeleek de omstandigheden binnen de detentiekampen in Lybië met kampen in Cambodja ten tijde van de Rode Khmer.

Dinsdagavond werden er ten minste 53 mensen, waaronder zes kinderen,  gedood raakten er 130  gewond na een luchtaanval op een hangar nabij een detentiecentrum in de buitenwijk Tajura in de Libische hoofdstad Tripoli.

Safa Mshehli, een communicatieambtenaar van het VN-kantoor voor de internationale organisatie voor migratie (IOM) in Libië, vertelde donderdag tegen  dat “door de hevigheid van de aanslagen er nog steeds lichamen worden teruggevonden” onder het puin en dat het uiteindelijke dodental zou waarschijnlijk stijgen.

Een mannelijke overlevende van de luchtaanval zei in videobeelden gezien dat : “Het aantal doden waarschijnlijk zal  toenemen omdat velen van hen veel behandeling nodig hebben in ziekenhuizen buiten Tripoli.”

Een IOM-woordvoerder uit Genève vertelde zonder verdere detail af te geven dat er onderdanen van acht landen tot dusverre bij de overledenen waren geïdentificeerd.

De meeste mensen die in de kampen worden vastgehouden, zijn  uit Afrikaanse landen. Het Libische gezondheidsministerie zei gisteren dat er zich onder de gewonden van de aanval  tevens mensen uit Algerije, Marokko, Soedan, Mauritanië en Somalië, maar ook uit Bangladesh bevinden.

Tripoli slaat toe

Op donderdag stelde het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA) vast dat veel van degenen die in het kamp werden vastgehouden tijdens de overval probeerden te vluchten, waarna ze werden aangevallen door de bewakers.

“Er zijn berichten dat na de eerste impact, sommige vluchtelingen en migranten werden beschoten door bewakers terwijl ze probeerden te ontsnappen,” zei OCHA in een rapport.

‘Er zijn berichten dat sommige vluchtelingen en migranten na de eerste impact werden beschoten door bewakers terwijl ze probeerden te ontsnappen’

– Verenigde Naties

Het UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, zei gisteren dat het niet kon bevestigen wie achter de aanval op het centrum zat, dat in totaal zo’n 600 mensen telt. 

Maar de in Tripoli gestationeerde regering van Libië legde de schuld voor de aanval bij de strijdkrachten die loyaal zijn aan Khalifa Haftar, die hebben vervolgens de beschuldiging ontkend. 

Het dodental van de aanval is het hoogste gerapporteerde aantal door luchtaanvallen of beschietingen sinds de oostelijke troepen onder Haftar drie maanden geleden een grondoffensief en een luchtoffensief lanceerden om Tripoli in te nemen, da de basis is van de internationaal erkende regering van Libië in het noordwesten van het land.

Van de meer dan 600 mensen die in het centrum waren, zijn “300  er nog steeds”, en ze ontvangen humanitaire hulp van de IOM, vertelde een woordvoerder aan AFP.

Volgens de IOM namen 187 van de meer dan 600 mensen die in Tajura werden vastgehouden, deel aan het programma “vrijwillige terugkeer”.

“IOM blijft oproepen tot beëindiging van willekeurige detentie en herinnert alle partijen eraan dat burgers geen doelwit mogen zijn”, aldus de woordvoerder.

OCHA zei woensdag dat vier Nigerianen de volgende dag zouden worden overgedragen aan  de ambassade van hun land en dat 31 vrouwen en kinderen naar een vertrekpunt in Tripoli zouden worden overgebracht.

‘Alleen huid en botten’

Donderdag beschuldigde de speciale gezant van de VN voor migratie in de Middellandse Zee, Vincent Cochetel, de EU van “blindheid” voor de benarde situatie van vluchtelingen en migranten in Libië en riep op tot een heroverweging van het terug-zend-beleid van vluchtelingen die worden onderschept op de Middellandse zee naar het door oorlog verscheurde land.

‘De recente gevechten hebben een nog slechtere situatie gecreëerd. Het kan geen business as usual zijn ‘

– Vincent Cochetel, UN special envoy

“De recente gevechten hebben gezorgd voor een nog slechtere situatie. Het kan geen ‘business as usual’ als het gaat om  samenwerking op het gebied van terugkeer naar Libië.”

Cochetel zei dat hij tijdens zijn laatste bezoek aan de detentiecentra voor migranten mensen zag die “gewoon huid en botten” waren, en de detentiecentra vergeleken met concentratiekampen in Bosnië in de jaren 1990 en die van de Rode Khmer, die verantwoordelijk waren voor het doden van meer dan een miljoen mensen in Cambodja in de jaren ’70.

Reddingsboot Middellandse Zee, (shutterstock)

“De Libische autoriteiten zeggen dat ze niet het geld hebben om mensen in detentiecentra te voeden – de  humanitaire organisaties zeggen:” het is niet onze verantwoordelijkheid omdat de mensen willekeurig worden vastgehouden en we moeten dit systeem niet aanmoedigen door de mensen te voeden “. Ze praten allebei  elkaar tegen  ‘zei hij.

Cochetel riep de nieuwe EU-leiders op om alle partijen in Libië druk te zetten om een ​​alternatief te vinden voor de huidige gang van zaken binnen de  migrantendetentie.

“We kunnen de Libische autoriteiten helpen bij het beheren van een alternatief controlesysteem dat niet neerkomt op willekeurige detentie,” zei hij.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Lybie: Schoten afgevuurd op de auto van de premier voorafgaand aan de stemming om hem te vervangen

Abdelhamid al-Dbeibah bleef ongedeerd in wat regeringsbronnen omschreven als een moord aanslag. Onbekende aanvallers hebben …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: