Soedanese troepen maken eind aan studentendemonstraties in Khartoum

Soedanese troepen sloegen in op groepen studenten die demonstreerde voor de invoering van een burgerregering.

kaart van Soedan (shutterstock)

Een anti-overheids demonstratie die werdt geleid door studenten is door Soedanese troepen bruut uit elkaar geslagen, terwijl de heersende militaire raad en de oppositie nog steeds geen overeenstemming hebben bereikt over de voorwaarden van onderhandelen.

Tientallen studenten die maandag het woord ‘burger’ scandeerden voor de National Ribat University in de buurt van het ministerie van defensie van Soedan , werden verjaagd door veiligheidsdiensten die gebruik maakten van stokken om protestanten te mee te slaan, meldde het persbureau van Reuters. 

Het protest was het eerste protest dat overdag werd gehouden nadat er op 3 Juni een sit-in demonstratie bruut uiteen werd geslagen en uitmondde in een slagveld waarbij uiteindelijk zeker 100 doden vielen.

De demonstratie afgelopen maandag herhaalde de eerdere eisen van de studenten waarin ze oproepen tot de overdracht van de macht aan een burgerregering.

Demonstratie tegen president Bashir (shutterstock)

De militaire raad en de oppositiecoalitie zijn al wekenlang verdeeld over de  ontwikkeling va een e overgangsregering in  Soedan na de afzetting van voormalig president Omar al-Bashir op 11 april.

Geen onderhandelingen

Zowel de Ethiopische premier Abiy Ahmed als de Afrikaanse Unie (AU) proberen te bemiddelen tussen de partijen.

Zondag zei luitenant-generaal Shams El Din Kabbashi dat de raad het voorstel van Ethiopië had verworpen, dat de oppositiecoalitie eerder op zaterdag had aangenomen.

Het Ethiopische plan roept op tot een regeringsraad met een civiele meerderheid.

Maar Kabbashi zei dat militaire leiders in principe akkoord was gegaan met het plan van de AU, zei Reuters.

“Het initiatief voorstel van de Afrikaanse Unie kwam op de eerder”, zei Kabbashi, eraan toevoegend dat de raad het Ethiopische initiatief niet had bestudeerd, dat hij tevens ook als unilateraal beschreef.

Details van het AU-plan zijn niet vrijgegeven. 

De oppositiecoöperatie genaamd ‘Krachten van vrijheid en verandering’ verwierpen echter de betiteling van de twee plannen door het leger en zeiden dat het AU- en het Ethiopische voorstel vergelijkbaar zijn. 

De Sudanese Professionals ‘Association, de belangrijkste protestgroep van het land, beschuldigde de militaire raad van het “systematisch ondermijnen van de verworvenheden van de revolutie  en daardoor de vrijheid te vernietigen”, meldde Reuters.

De groep zei ook dat het de protesten voort zal zetten en zweert dat ze op 30 juni een grote demonstratie zullen organiseren.

De gesprekken tussen de heersende generaals en de oppositiebeweging werden gestopt na het dodelijke optreden van 3 juni. 

In gesprekken voorafgaand aan het harde optreden hadden protestleiders en de generaals overeenstemming bereikt over een overgangsperiode van drie jaar en de vorming van een parlement met 300 leden, waarvan tweederde van de wetgevers uit de protestbeweging zou voortkomen.

De militaire raad heeft echter alle overeenkomsten die het met de oppositie had bereikt, geannuleerd na de sit-in demonstratie.

Sinds het uiteenvallen van de sit-in demonstratie, zijn de betogingen sterk ingeperkt, vooral door de zware inzet van de speciale paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) in het hele land, zei Reuters. 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staatsmedia in Soedan melden een ‘poging’ tot staatsgreep

Hoge militaire officieren zeiden dat een groep officieren betrokken was bij de poging tot een …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: