Amerikaanse overheid waarschuwt voor reizen naar Saoedi-Arabië na recente aanlagen met autobommen

Het uitgebrachte advies roept ook op om de grens met Jemen te vermijden wegens groot gevaar door de dreiging van terroristische aanvallen met raketten en drones.

Negatief reisadvies Saoedi-Arabië (shutterstock)

Temidden van verhoogde spanningen in de golfregio, heeft de Amerikaanse regering vanuit hun consulaat in Jeddah een veiligheidswaarschuwing afgegeven i.v.m. de recente autobommen die zijn afgegaan.

De waarschuwing meldde dat het consulaat op 7 juni ‘op de hoogte was van aanslagen met  twee auto-bommen in Jeddah’ die verschillende gewonden had als resultaat, maar waarbij geen doden vielen.

De zorgvuldig geformuleerde waarschuwing meldde ook dat er naar hun weten geen Amerikaanse burgers onder de slachtoffers waren. In de waarschuwing werden de aanslagen niet toegeschreven aan een specifieke groep of land.

Desalniettemin werd er gezegd dat burgers op de hoogte moeten zijn en blijven van het meest recente Amerikaanse reisadvies , dat in Saoedi-Arabië oproept tot uiterste voorzichtigheid vanwege “terrorisme en de dreiging van raketaanvallen en droneaanvallen op burgerdoelwitten”. Het waarschuwt ook voor reizen binnen een straal van 80 kilometer van de grens met Jemen vanwege “terrorisme en gewapende conflicten”, waaronder specifiek de steden Najran en Jizan.

Op zaterdag meldde de rebellenbeweging van de Houthi’s uit Jemen dat ze nieuwe drone-aanvallen op de Jizan- en Abha-luchthavens in het zuiden van Saoedi-Arabië hadden uitgevoerd, en voegde daaraan toe dat beide installaties buiten dienst waren.

De Saoedische staatszender al-Arabiya meldde dat Saoedische strijdkrachten een ballistische raket hadden onderschep die was afgevuurd op de stad Abha. Later voegde het officiële Saudische persagentschap er nog aan toe dat Saoedische troepen een Houthi-drone hadden onderschept die ook onderweg was naar Abha.De onbemande drone werd neergehaald zonder dat er slachtoffers werden gemeld, aldus de verklaring.

Staatszender Al-Arabiya (shutterstock)

Een door Saoedi-arabië geleide coalitie  mengde zich  in 2015 in de burgeroorlog in Jemen met als doel om de macht van de regering van president Abd Rabbu Mansour Hadi in het land te herstellen. Het conflict heeft geleid tot wat de VN de grootste humanitaire crisis ter wereld noemt, met meer dan 24 miljoen mensen die hulp nodig hebben. Tienduizenden mensen, (voornamelijk burgers) zijn gedood.

De coalitie meldde eerder deze week al dat ze 5 drones hadden onderschept die de luchthaven van Abha en Khammis Mushait als doel hadden. Als reactie op deze aanval zei de door de VS gesteunde coalitie dat ze militaire nederzettingen van Houti-rebellen nabij de hoofdstad Sanaa hadden vernietigd.

Coalitieleiders Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten beschuldigen Irans Revolutionaire Garde en Libanon’s (door Iran gesteunde) Hezbollah van het ondersteunen van de Houthis, een beschuldiging die ze overigens alle drie ontkennen.

Op zondag beschuldigde de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman Iran van de aanvallen op 2 olietankers in de Golf van Oman, en bij verklaarde dat hij “niet zou aarzelen in de aanpak van alle vormen van dreiging richting het koninkrijk”.

De VS gaven Iran ook de schuld voor de aanslagen, terwijl ze weinig direct bewijsmateriaal konden aanleveren.

Teheran heeft heftig elke betrokkenheid bij de aanslagen ontkend, die de vrees voor een confrontatie in de Straat van Hormuz heeft doen ontstaan ​​in een tijd van toegenomen spanningen tussen Iran en de VS. De spanningen zijn verhoogd sinds de terugtrekking van Washington vorig jaar uit een pact om Teheran’s nucleaire plannen te toetsen en de daaropvolgende oplegging van zware economische sancties.

Straat van Hormuz (shutterstock)

Iran heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat het de strategische gelegen straat met een relatief low-tech, high-impact tegenmaatregel zou kunnen blokkeren als tegenmaatregel voor elke aanval door de VS.

Een afsluiting van deze straat zou reizen naar de Indische oceaan bemoeilijken en daardoor zouden de internationale financiële markten het zwaar krijgen.

 

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Algemene Vergadering van de VN: Syrië roept VS op te vertrekken, Oman prijst vredesinspanningen Jemen

Op de laatste dag van de AVVN spreken Syrië, Oman, Algerije en Tunesië zich uit …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: