Groep journalisten eisen dat een Al Jazeera-journalist die in Egypte wordt vastgehouden onmiddellijk moet worden vrijgelaten

Een rechtbank in Egypte heeft vorige week de vrijlating van Mahmoud Hussein bevolen, maar hij blijft vooralsnog in de gevangenis, zegt het International Press Institute.
Mahmoud Hussein (social media)

 

Een groeiend aantal journalisten en persvrijheids actiegroepen dringen er bij Egypte op aan om Al Jazeera-verslaggever Mahmoud Hussein onmiddellijk vrij te laten, nadat hij bijna 900 dagen zonder aanklacht is vastgehouden.

Het International Press Institute (IPI) zei maandag dat ondanks het feit dat  een Egyptische rechtbank op 23 mei Hussein’s vrijlating gelastte , de journalist nog steeds wordt vastgehouden. Volgens de wet hoort een gevangene binnen 24 uur worden vrijgelaten na een gerechtelijke uitspraak.

Een vereniging van journalisten, redacteuren en mediabedrijven uit bijna 100 landen over de hele wereld, uitte  “ontzet”  te zijn over de vertraging bij de vrijlating van Hussein.

“Wij dringen er bij u op aan ervoor te zorgen dat uw regering de rechtsstaat respecteert door Mahmoud Hussein onmiddellijk vrij te laten.” Persvrijheid is een essentieel onderdeel van een democratische samenleving, die Egypte beweert te zijn, “zei de uitvoerend directeur van de groep, Barbara Trionfi, in een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken van Egypte.

Hussein werd in december 2016 vastgehouden en beschuldigd van “het verspreiden van vals nieuws”.

Hij werd echter nooit formeel aangeklaagd en de Egyptische autoriteiten verlengden zijn detentie routinematig, zei het IPI.

In februari noemden de Verenigde Naties Hoesseins gevangenneming ‘willekeurige detentie’ en drongen er bij de Egyptische autoriteiten op aan hem onmiddellijk vrij te laten.

“De detentie van Hussein was in strijd met zowel het Egyptische als het internationale recht, waarbij de  24 maanden voorarrest  de maximale periode voor voorlopige hechtenis was,” zei Al Jazeera op zijn website op donderdag – de dag waarop Hussein  werd vrijgesproken, op dat moment verbleef bij reeds 881 dagen in hechtenis.

Hussein werkte als redacteur voor het Arabische nieuwsstation van Al Jazeera toen hij werd vastgezet.

Kantoor van Al Jazeera in Doha, (shutterstock)

Zijn gevangenschap was een actie tegen de in Qatar gevestigde zender, die Egypte beschuldigt van het ondersteunen van de verboden Moslimbroederschap van de voormalige Egyptische president Mohamed Morsi.

De geplande vrijlating van Hussein vindt plaats te midden van een golf van presidentiële graties die werden verleent  tijdens islamitische heilige maand Ramadan.

Ongeveer 560 gevangenen kregen afgelopen donderdag gratie , waaronder politieke gevangenen die banden hadden met de Moslimbroederschap en de prominente journalist Abdel Halim Qandil, een van de oprichters van de  Kefaya-beweging die zich verzette tegen voormalig president Hosni Mubarak.

Dinsdag beval de Egyptische hoogste officier van justitie de vrijlating van vijf prominente oppositiefiguren – waaronder de voormalige diplomaat Masoum Marzouk – die sinds augustus werden vastgehouden nadat ze pleitte voor een referendum over de regering van president Abdel Fattah el-Sisi.

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat minstens 60.000 politieke gevangenen in Egyptische gevangenissen worden vastgehouden sinds Sisi aan de macht kwam in 2013 na een staatsgreep die de regering van president Morsi omver wierp. Sisi ontkent dat Egypte politieke gevangenen heeft.

President Abdel Fattah el-Sisi (shutterstock)

De Egyptische autoriteiten arresteerden in december 2013 drie andere Al Jazeera-journalisten en veroordeelden hen tot tussen de zeven en tien jaar gevangenisstraf op beschuldiging van “het verspreiden van leugens om een ​​terroristische organisatie te helpen”.

Een van de journalisten werd uiteindelijk uit Egypte gedeporteerd en de twee anderen werden in 2015 vrij gelaten.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Econoom sterft maanden na verdwijning en hechtenis

Ayman Muhammad Ali Hadhoud , een van de oprichters van de Egyptische liberale hervormings- en …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: