Duizenden Irakezen protesteren tegen mogelijke oorlog tussen de VS en Iran

Demonstranten scandeerden ‘nee tegen oorlog’ en ‘ja tegen Irak’ in het centrum van  Bagdad en de zuidelijke stad Basra.
Moqtada al-Sadr op een groot reclamebord (shutterstock)

Duizenden aanhangers van een Moqtada al-Sadr, een bekende Iraakse sjiitische geestelijke, eisten dat de regering van het land weg zou blijven van een mogelijk conflict tussen Iran en de Verenigde Staten.

Demonstranten scandeerden ‘nee tegen oorlog’ en ‘ja tegen Irak’ in het centrum van Bagdad en de zuidelijke stad Basra, meldde Reuters vrijdag.

Irakezen maken zich zorgen over het feit dat ze misschien zullen worden meegesleept in een escalatie van spanningen tussen de VS en Iran, die eerder deze maand oplaaiden toen de regering van president Donald Trump aankondigde dat het extra troepen naar het Midden-Oosten zou sturen om  vermeende Iraanse dreigingen, waaronder door Iran gesteunde milities in Irak, te bestrijden.

“We zijn net hersteld van de strijd met  Islamitische Staat, Irak mag niet worden gebruikt als basis in de strijd tegen Iran, Amerika wil niet dat Irak stabiel is”, zei de protesteerder Abu Ali Darraji tegen Reuters.

Sadr, wiens politieke partij vorig jaar de meeste zetels won in de parlementaire verkiezingen van Irak, wordt niet beschouwd als een echte bondgenoot van de VS of Iran.

De Verenigde Staten hebben Sadr ooit beschreven als de gevaarlijkste man in Irak en noemden zijn militie op dat moment, het Mehdi-leger, een grotere bedreiging voor zijn troepen dan Al-Qaeda tijdens een opstand tegen Amerikaanse troepen na hun invasie in 2003.

Sadr voerde afgelopen jaar campagne door in te spelen op het gevoel van  Iraaks nationalisme, waarin hij opriep tot verzet tegen zowel Iraanse als Amerikaanse invloed.

Te midden van de toenemende spanningen tussen de VS en Iran werd vorige week een raket afgevuurd naar de beschermde groene zone van Bagdad, waar overheidsgebouwen en diplomatieke posten zijn gevestigd. De aanslag veroorzaakten geen gewonden.

Een voorheen onbekende gewapende groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval en beweerde dat het een vergelding was voor de Amerikaanse president Donald Trump, die een soldaat vrijuit liet gaan na het doden van een Irakese gevangene in 2009.

In een verklaring die werd vrijgegeven aan een aantal Iraakse nieuwsmedia, zei een groep die zichzelf Operations of Martyr Ali Mansour noemde ,dat de Katyusha-raket in het beschermde gebied waar de Amerikaanse ambassade staat insloeg.

De VS hadden aanvankelijk het vermoeden dat de raketaanval afkomstig was van verschillende door Iran gesteunde gewapende groeperingen in Irak, waaronder de Asaib Ahl al-Haq (AAH) en Kataib Hezbollah. Deze groeperingen ontkende betrokkenheid  en veroordeelde de aanslag echter als snel.

Mike Pompeo (shutterstock)

De aanval kwam nadat de staatssecretaris Mike Pompeo de Iraakse leiders waarschuwde dat als zijzelf faalde om de door Iran gesteunde milities in toom te houden, Washington met geweld zou reageren.

Amerikaanse bronnen hebben verschillende Amerikaanse nieuwsuitzendingen verteld dat zij milities hebben gezien die raketten positioneren op dhows( kleine houten boten), op schietafstand van Amerikaanse marine voertuigen.

Irak heeft gezegd dat het delegaties naar Washington en Teheran zal sturen om de spanningen te helpen kalmeren.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: