Het Verenigd Koninkrijk wilt voor de afgelopen 10 jaar amnestie invoeren voor gepleegde oorlogsmisdaden

Nieuwe wetgeving zou soldaten beschermen tegen vervolging wegens oorlogsmisdaden begaan in Irak en Afghanistan.
Oude landkaart van Afghanistan (shutterstock)

De Britse minister van Defensie heeft aangekondigd dat ze amnestie zal verlenen voor mogelijke misdaden die Brits personeel de afgelopen tien jaar hebben gepleegd, in buitenlandse operaties.

Penny Mordaunt, die eerder deze maand  was benoemd in haar nieuwe functie, kondigde aan om zich te laten voorlichten over de mogelijkheden om bepaalde vervolgingen te voorkomen, en zei dat ze  plannen zou ondersteunen om in de toekomst niet meer gebonden te zijn aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EHRM) in “belangrijke militaire operaties”. .

“Het is de hoogste tijd dat we ons systeem wijzigen en de juiste juridische bescherming bieden voor ons servicepersoneel op het slagveld, zodat beslissingen die daar genomen worden niet leiden tot een later onderzoek of veroordeling,” zei ze in een verklaring.

Hoewel de amnestie van toepassing zal zijn op personeel dat in Irak en Afghanistan heeft gediend, is het niet van toepassing op misdaden die tijdens het conflict in Noord-Ierland zijn gepleegd. Dit heeft  leden van de Conservatieve Partij woedend maken, die verbolgen waren door de recente vervolging van een voormalige parachutist voor het Bloody Sunday bloedbad in 1972.

Vorige maand onthulde The Guardian dat maar liefst 200 ex-soldaten en politieagenten vervolgd werden voor acties die plaats hadden gevonden tijdens de ‘Troubles’ in Noord-Ierland.

Meer details over de amnestie regeling zullen  de komende dagen bekend worden gemaakt.

‘We zullen je beschermen’

Eerder meldde Middle East Eye al dat Britse soldaten die zich schuldig hadden gemaakt aan het beschieten van ongewapende burgers in Irak en Afghanistan, te horen kregen dat ze bescherming zouden kunnen verwachten in het geval van een onderzoek.

Een ex-soldaat vertelde MEE in februari dat hij getuige was geweest van meerdere dodelijke schietpartijen op een aanzienlijk aantal burgers in Basra, en beweerde dat een versoepeling van aansprakelijkheid’s regels had geleid tot “een slachtveld”.

‘Onze commandanten, vertelde ons:’ We zullen je indekken als er een onderzoek komt ”

– Voormalige Britse soldaat die in Irak diende

“Onze commandanten, vertelde ons: ‘Wij zullen je indekken als er een onderzoek komt. Zeg gewoon dat je echt dacht dat je leven in gevaar was – die woorden zullen je beschermen, ‘”zei hij.

Het Britse Ministerie van Defensie weigerde op dat moment commentaar te leveren op de beschuldigingen.

Ex-soldaten vertelden MEE dat de versoepeling van de gedragsregels tijdens de conflicten in Irak en Afghanistan, af en toe het schieten op ongewapende burgers toestond.

Een voormalig lid van de  ‘Royal Marine ‘vertelde MEE dat een van zijn officieren aan zijn mannen had bekend dat hij verantwoordelijk was  voor een fataal schietincident waarbij een  Afghaanse jongen van rond  de acht jaar oud overleed , de vader van het kind bracht vervolgens het lichaam van zijn overleden zoon naar de ingang van hun  werkbasis  en eiste uitleg.

Een andere ex-soldaat beweerde getuige te zijn geweest van een andere doofpot-affaire  na een dodelijke schietpartij waarbij twee ongewapende  Afghaanse tienerjongens omkwamen.

Sovjet wapens (shutterstock)

Wapens uit het Sovjet-tijdperk werden gepakt uit een opslag op de basis van de Britse soldaten, zei hij, en werden naast de lichamen geplaatst om de valse indruk te wekken dat de tieners bewapende Taliban-strijders waren.

De soldaat beweerde ook  dat hij soortgelijke wapens had gezien die op andere basissen werden opgeslagen.

“Ik ben er vrij zeker van dat ze voor dat doel werden bewaard. We werden dagelijks bezocht door troepen van het hoofdkwartier en deze wapens hadden gemakkelijk kunnen worden gecatalogiseerd en teruggestuurd. “

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Intercommunautair geweld breekt uit in Leicester: Rapport

Het Incident is de laatste in reeks waarbij jonge mannen uit delen van de Moslim …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: