‘De militaire heersers van Soedan pleiten voor nieuwe gesprekken’

Gesprekken over de belangrijkste eis van de demonstranten voor een door burgers geleide instantie om toezicht te houden op de overgang van de macht, zijn vastgelopen, het leger wil in alle heersende instanties een meerderheid houden.

Soedanese demonstrant (shutterstock)

De Soedanese militaire machthebbers nodigden protestleiders uit voor een nieuwe ronde van gesprekken over het overdragen van de macht aan een door burgers geleide overgangsinstantie, zei de protestbeweging op zaterdag.

“We kregen een uitnodiging van de militaire raad om de onderhandelingen te hervatten,” zei de Alliantie voor vrijheid en verandering in een verklaring.

“We kregen een uitnodiging van de militaire raad om de onderhandelingen te hervatten.”

De oproep kwam nadat de demonstranten aangaven om hun opgezette kamp buiten het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Khartoum te zullen houden en ze verklaarden af te willen dwingen dat de generaals overgaan tot machtsoverdracht aan het volk, net zoals dat ze eerder deze maand ook hadden gedaan met oud-president Omar al-Bashir, meldde AFP.

Gesprekken over de belangrijkste eis van de demonstranten om een ​​door burgers geleide instantie die toeziet op een vier-jarige transitie, zijn al dagenlang vastgelopen, waarbij het leger op haar beurt aandringt op het houden van een meerderheid in een nieuw bestuursorgaan.

De uitnodiging op zaterdag kwam dagen nadat de demonstranten dreigden om een burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging te lanceren, zei Al Jazeera.

Gefrustreerd door een gebrek aan vooruitgang, pleitte eerder deze week een brede coalitie van oppositiegroepen onder leiding van de Soedanese Professionals Association (SPA) voor een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid om op die manier de druk op het leger te vergroten.

“We hebben alle opties vanaf nu open,” vertelde Ahmed Rabie, een invloedrijk SPA-lid, aan Reuters. Als de raad “vasthoudt aan het houden van de macht, zullen we dit beschouwen als een militaire coup en zullen we onze tactiek op vreedzame wijze laten escaleren.”

De SPA heeft gezegd dat een dergelijke campagne gericht zou zijn op massale stakingen, die eerder al enig succes hebben gehad bij eerdere opstanden in Sudan na de onafhankelijkheid.

Het kan ook oproepen tot een ​​boycot van niet-essentiële goederen en openbare diensten in een poging om de regering van belastinginkomsten uit te hongeren en daarnaast de rally’s en sit-ins in heel Sudan te intensiveren.

Eind vorige maand overhandigde de alliantie, die is samengesteld uit protestleiders  oppositie- en rebellengroepen, de generaals haar voorstellen voor een door burgers geleide overgangs orgaan.

Maar de generaals hebben “gereserveerd gereageerd ” op de routekaart van de alliantie.

Kaart van Soedan (shutterstock)

“We hebben de twistpunten in kaart en we zullen in alle komende gesprekken die plaats gaan vinden deze punten blijven aankaarten”, zei de alliantie in een verklaring.

“We willen de gesprekken snel houden en al deze punten het liefst binnen 72 uur oplossen”, zei het zonder te specificeren wanneer de onderhandelingen zouden worden hervat.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staatsmedia in Soedan melden een ‘poging’ tot staatsgreep

Hoge militaire officieren zeiden dat een groep officieren betrokken was bij de poging tot een …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: