Trump legt de Iraanse metaalhandel nieuwe sancties op

Te midden van verhoogde spanningen tussen Washington en Taheran, legt de Amerikaanse president nieuwe sancties op aan de metaalhandel van Iran.

Sancties tegen Iran (shutterstock)

Een jaar nadat de Verenigde Staten zich terugtrokken uit de nucleaire deal met Iran, legde president Donald Trump strenge nieuwe sancties op aan het land. Trump  zegde de deal op nadat Teheran had aangekondigd om bepaalde onderdelen van het historische akkoord niet na te komen.

De regering Trump kondigde woensdag nieuwe sancties aan die zich vooral richten op de Iraanse handel in ijzer,staal,aluminium en koper.

In een uitvoerend bevel zei Trump dat de nieuwe sancties “de verkoop, levering of overdracht  van significante goederen of diensten aan Iran die worden gebruikt in verband met de ijzer-, staal-, aluminium- of koperen handel van Iran” verbieden.

Dit besluit komt te midden van verhoogde spanningen tussen Iran en de VS, die eerder deze week al een vliegdekschip, evenals schepen en bommenwerpers naar het midden-oosten liet vervoeren, als reactie op wat door Amerikaanse functionarissen wordt beschreven als “verontrustende geluiden” uit Iran.

In een verklaring die uitleg gaf over de nieuwe sancties, omschreef Trump de Iraanse metaalindustrie als “de grootste inkomstenbron van het land naast de aardolie industrie.”

“De actie van vandaag richt zich op de inkomsten van  Iran uit de export van metalen, die 10% van de export economie omvatten, en zet ook andere landen onder druk om geen  Iraans staal meer toe te laten in hun havens”.

Het Amerikaanse ministerie van economische zaken zei woensdag dat de sancties binnen 90 dagen van kracht zullen worden.

Trump’s uitvoerend bevel dwingt het ministerie van economische zaken om sancties te treffen tegen elke entiteit die zich bezig houd met de “aankoop,verwerving, verkoop,transport of marketing” van Iraanse metalen.

Kort na het belsuit van Trump bracht de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken ,Mike Pompeo, een verklaring naar buiten waarin hij het besluit van Trump prees en beweerde dat dit besluit was genomen om te voorkomen dat Iran een nucleair wapen zou kunnen ontwikkelen, ondanks het feit dat de VN en andere landen hebben verklaart dat Iran zich strikt houd aan de Nucleaire deal.

Landkaart Iran (shutterstock)

“We zullen de maximale druk op Iran houden totdat ze hun destabiliserende politiek stoppen. We roepen de internationale gemeenschap op om ook druk uit te oefenen op Iran vanwege hun aanhoudende dreiging om hun nucleaire programma uit te breiden”, zei Pompeo.

Hij voegde eraan toe dat de VS bereid was te onderhandelen met Iran, maar alleen als het 12 vastgestelde randvoorwaarden aanvaardt.

Hardline houding

Afgelopen herfst heeft Trump economische sancties opgelegd aan andere sectoren van de Iraanse economie, waaronder de olie-industrie, om zodoende financiële druk uit te oefenen op het land  en hun invloed in de regio te verminderen.

Midden-Oosten deskundigen verklaarden dat de sancties waarschijnlijk niet tot de ondergang van het regime zou leiden.

“De Economische pijn zal immens zijn maar het regime zal niet omvallen”, zei Trita Parsi, een Iraanse deskundige eerder deze maand.

De sancties zijn een onderdeel van de harde opstelling van de Trump-regering tegenover Teheran.
Afgelopen mei trok de regering zich terug uit de Iraanse nucleaire deal van 2015, een actie die veel kritiek uitlokte van enkele van de naaste bondgenoten van Washington, die zich blijven inzetten voor de multilaterale overeenkomst.

Eerder op die dag zei president Hassan Rouhani van Iran datTeheran zich terugtrekt uit de belangrijkste verplichtingen in die deal.

In een toespraak op de nationale televisie zei Rouhani dat Iran verrijkte uraniumvoorraden in het land zou aanhouden in plaats van ze in het buitenland te verkopen.

Rouhani vertelde de resterende ondertekenaars van het nucleaire akkoord – Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, China en Rusland – dat ze 60 dagen de tijd hadden om hun beloften na te komen om de Iraanse olie- en banksector te beschermen tegen Amerikaanse sancties.

Rouhani (shutterstock)

Een paar uur later riep Frankrijk Iran op om zich aan de afspraak uit 2015 te houden en sprak het zijn voornemen uit dat financiële kanalen en export open zouden blijven.

Maar  Tim Morrison, een official van het Witte Huis waarschuwde voor Europa’s Special Purpose Vehicle, een financieel mechanisme dat is ontworpen om de Amerikaanse sancties te omzeilen.

“Als u een bank, een belegger, een verzekeraar of een ander bedrijf in Europa bent, moet u weten dat betrokkenheid bij het ” Special Purpose Vehicle” een zeer slechte zakelijke beslissing is”, aldus Morrison.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: