De VAE verwerpt de zorgen van de VN dat Ahmed Mansoor mogelijk wordt gemarteld

Deskundigen van de VN hebben vermoedens dat de bekende activist slecht wordt behandeld in de gevangenis en in eenzame opsluiting zit.

Dubai Skyline (shutterstock)

De Verenigde Arabische Emiraten verwierpen bezorgdheid van ambtenaren van de VN-rechten dat de prominente activist Ahmed Mansoor mogelijk werd onderworpen aan marteling, meldde het staatsnieuwsagentschap WAM woensdag.

VN-deskundigen op het gebied van mensenrechten hebben op dinsdag een brief gepubliceerd waarin zij hun ernstige bezorgdheid uiten over de behandeling van Mansoor, waarbij zij beweren dat hij slecht is behandeld in de gevangenis, met inbegrip van eenzame opsluiting.

“Volgens rapporten waarover wij beschikken, die zijn opgemaakt tijdens zijn vrijheidsbeneming, is meneer Mansoor in eenzame opsluiting gehouden, zijn fundamentele internationale mensenrechtennormen overtreden met het risico dat het onherroepelijke tol zal eisen van de gezondheid van Mr. Mansoor” zeiden de zeven experts, waaronder Agnes Callamard, de VN-onderzoeker die het onderzoek naar de moord op Jamal Khashoggi onderzoekt.

Ze meldde overigens dat Mansoor geen eerlijk proces had gehad.

Mansoor, een 49-jarige elektrotechnicus en dichter, werd in mei 2018 veroordeeld en kreeg een boete van $ 270.000 voor het beledigen van de heersers van het land.

Hij werd in maart 2017 gearresteerd op beschuldiging van het publiceren van valse informatie en geruchten, het promoten van een sektarische en door haat aangejaagde agenda en het gebruiken van sociale media om “de nationale eenheid, sociale harmonie en de reputatie van het land te schaden.”

Abu Dhabi (shutterstock)

In 2015 ontving Mansoor de Martin Ennals Award for Human Rights Defenders, een jaarlijkse prijs uitgereikt in Genève door een panel van internationale mensenrechtenorganisaties voor zijn werk over de staat van de mensenrechten in de VAE.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe pers secretaris van het Witte Huis bekritiseerd vanwege eerdere opmerkingen over Israël

Voormalige Amerikaanse gezant in Israël bekritiseert Karine Jean-Pierre vanwege haar opmerking uit 2019 dat AIPAC …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: