Amnesty eist dat Saoedi-Arabië feministe vrijlaat

Onder degenen die nog steeds worden vastgehouden, is Loujain Hathloul, die herhaaldelijk kritiek had op het rijverbod van het koninkrijk voordat het werd opgeheven.

Amnesty international (shutterstock)

Amnesty International heeft geëist dat zes vrouwelijke activisten die door Saoedi-Arabië worden vastgehouden “allemaal onvoorwaardelijk en onmiddellijk worden vrijgelaten.”

De rechtengroep meldde dat er vier vrouwen in voorlopige hechtenis verblijven – Loujain Hathloul, Maya’a al-Zahrani, Nouf Abdulaziz en Shadan al-Anezi – evenals twee anderen die nog moeten worden aangeklaagd.

Vorige maand zei de broer van Hathloul, Walid, dat de gedetineerde activist geen toegang had tot juridische vertegenwoordiging.

De oproep van Amnesty komt na de voorwaardelijke vrijlating door Saudi-Arabië van vier vrouwenrechtenactivisten de dag ervoor.

Destijds zei de Saudische rechtbank dat het hun vrijlating beval “nadat het hun verzoeken die waren ingediend tijdens de rechtszaken hadden bestudeerd”, meldde het door de staat gerunde SPA-persbureau.

Riyad heeft een dozijn pleitbezorgers van vrouwen-rechten-activisten aangeklaagd, van wie sommigen hadden gepleit voor het recht van vrouwen om voertuigen te besturen in het land, omdat ze de nationale belangen van Saudi-Arabië schaadde. Zij werden verdacht van “agenten van ambassades” te zijn.

De vrouwen werden vorig jaar vastgezet als onderdeel van een bredere golf van arrestaties in het koninkrijk van de Golf, nadat de machtige kroonprins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië een harde reactie gaf op afwijkende meningen.Activisten zeggen dat sommige gedetineerden, waaronder Hathloul, in eenzame opsluiting werden gehouden en werden onderworpen aan mishandeling en marteling, waaronder elektrische schokken, geseling en aanranding. 

Saoedische functionarissen hebben die beschuldigingen ontkend en als vals bestempeld.

Hathloul, die pleitte voor een einde aan op het rijverbod van vrouwen en het mannelijk voogdijstelsel van het koninkrijk, werd eerder in 2014 73 dagen vastgehouden, nadat zij vanuit de Verenigde Arabische Emiraten naar Saoedi-Arabië wilde rijden.

Het rijverbod werd opgeheven in juni, weken nadat ze opnieuw was gearresteerd. Het voogdijstelsel, dat vereist dat vrouwen de toestemming van een mannelijk familielid verkrijgen voor belangrijke beslissingen, zoals reizen naar het buitenland, blijft intact.

Mohammed Bin Salman (shutterstock)

Tientallen andere activisten, intellectuelen en geestelijken zijn de afgelopen twee jaar afzonderlijk gearresteerd in een kennelijke poging om de oppositie tegen de kroonprins te verdrijven, die zijn macht gedeeltelijk heeft geconsolideerd door zijn ingrijpende anti-corruptiecampagne.

De arrestaties van de vrouwen hebben de internationale kritiek op Saoedi-Arabië geïntensiveerd nadat de moord op journalist Jamal Khashoggi afgelopen oktober in het Saoedische consulaat in Istanbul tot wereldwijde verontwaardiging leidde.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saoedi-Arabië benoemt senior diplomaat tot eerste klimaatgezant

Het Koninkrijk ontkent beschuldigingen dat het opvoeren van de olieproductie en het nastreven van ambitieuze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: