VS: ‘Sterkere coalities’ nodig om islamofobie, antisemitisme in het Trump-tijdperk te bestrijden

Nieuwe studie wijst uit dat moslims en joden worden geconfronteerd met een gemeenschappelijke vijand, namelijk witte suprematie.
Demonstratie 24 Maart tegen Islamofobie in New York (shutterstock)

Een veteraan van het Amerikaanse leger ramde zijn auto in een groep mensen in het noorden van Californië en liet zeven gewonden, waaronder een kind, achter na een aanval die volgens de politie was ingegeven door anti-islamitische onverdraagzaamheid.

De arrestatie van de 34-jarige man komt aan het eind van een golf van tot haat en religieus gemotiveerde aanvallen, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten.

In maart werden vijftig gelovigen gedood bij een aanslag in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën; een reeks bomaanslagen op Paaszondag in hotels en kerken in Sri Lanka heeft meer dan 250 mensen het leven gekost en een paar dagen geleden werd een vrouw gedood toen een schutter het vuur opende in een Californische synagoge.

“Onze toekomst ziet er op dit moment donker en somber uit”, zei Mehdi Hassan, een in Washington gevestigde journalist, die uitgebreid heeft geschreven over islam en moslims, tijdens een paneldiscussie op de campus van de New York University in Washington op woensdag.

“We leven in een tijdperk van haat.”

Islamofobie-index

Om meer inzicht te krijgen in de opkomende stroom van op haat gebaseerd geweld, zeggen experts dat het van cruciaal belang is om de percepties van het publiek te beoordelen en wat religieuze vooroordelen en stereotypen die tot dergelijke daden kunnen leiden, motiveren.

Op woensdag bracht het in Washington gevestigde Institute for Social Policy and Understanding (ISPU) een poll uit die het anti-moslimgevoel in de VS onderzoekt.

Bijna 2.400 mensen werden bevraagd en de resultaten werden gemeten op basis van een islamofobie-index, die werd berekend op basis van de mate van publieke goedkeuring – op een schaal van één tot vijf – van vijf antimoslim stellingen.

Die vijf categorieën zijn wijdverbreide stereotypen: dat de meeste moslims meer vatbaar zijn voor geweld dan andere groepen; vrouwen discrimineren; zijn vijandig tegenover de VS; zijn minder geciviliseerd dan andere en zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor gewelddaden uitgevoerd door andere moslims.

Op een schaal van 0-100, waarbij nul de laagste is en 100 het hoogste niveau van antimoslimvooroordelen, is uit de peiling gebleken dat publieke steun voor negatieve stereotypen die geassocieerd zijn met moslims in Amerika sinds vorig jaar is toegenomen, van 24 naar 28.

“De verontrustende waarheid is dat onder deze regering haat is gemainstreamd, geëscaleerd en versterkt”

“De verontrustende waarheid is dat onder deze regering haat is gemainstreamd, geëscaleerd en versterkt”, zei Hassan tijdens de paneldiscussie.

Als voorbeeld noemde hij Ilhan Omar , het congreslid van Minnesota, die is beschuldigd van antisemitisme en verbaal is aangevallen door president Donald Trump.

Erediensten de VS hebben onlangs hun veiligheidsmaatregelen verhoogd in reactie op de verspreiding van haat-aanvallen, en worden er binnen hun congregaties veiligheidstrainingen aangeboden.

‘Islamofobie en antisemitisme zijn empirisch verbonden … Er moeten veel sterkere coalities worden opgebouwd tegen deze gemeenschappelijke vijand van onverdraagzaamheid en blanke suprematie’

– Dalia Mogahed, ISPU-onderzoeksdirecteur

In Islamitische gebedshuizen zijn speciale schietprotocollen wijdverbreid nadat de moslimgemeenschap de islamologie zag toenemen de afgelopen jaren.

Vele factoren hebben het afgelopen jaar bijgedragen aan die toename van anti-moslimsentiment, zei Dalia Mogahed, ISPU’s onderzoeksdirecteur.

Een daarvan is “de validatie van de uitspraak van het Hooggerechtshof over het moslimverbod”, zei ze, verwijzend naar het reisverbod voor burgers van voornamelijk islamitische staten om de VS binnen te komen, wat het hoogste gerechtshof in de natie in juni heeft bevestigd.

“Dit geeft sommige segmenten van de bevolking een gevoel van legitimiteit voor hun perspectief,” zei ze.

“Ook de retoriek over de muur op de grens met Mexico heeft het anti-immigratie debat verscherpt”vervolgde Mogahed.”Niet alle moslims zijn immigranten, maar dat is wel de perceptie, waardoor het Anti-immigratie sentiment en Islamofobie door elkaar heen gaan lopen en elkaar ook versterken.

Trump bouwt een muur (shutterstock)

De regering trump probeert een muur op de grens met Mexico aan te leggen omdat er daar volgens Trump een grote instroom van illegale immigranten plaats vindt. hij heeft ook gedreigd om de gehele grens te sluiten met het buurland als deze niet zelf iets gaan doen aan de instroom.

Joods-islamitische solidariteit

Uit de peiling bleek ook dat van alle geloofsgroepen de Joden het laagst scoorden op de islamofobie-index. Volgens het rapport had 53 procent van de Joden een positieve mening over moslims, terwijl slechts 13 procent negatieve meningen rapporteerde.

De aanvallen op Amerikaanse synagogen in de afgelopen maanden hebben geleid tot “[ik voel dat] ik niet langer veilig ben als Jood in Amerika”, zei Walter Ruby, programmadirecteur bij de Stichting voor etnisch begrip, die sprak in het panel bij de ISPU-enquêtes lancering.

“Geen enkele minderheidsgemeenschap is op dit moment veilig in Amerika,” zei hij. “De Joden moeten deel uitmaken van een grotere alliantie die onverdraagzaamheid aanvecht.”

Mogahed was het daarmee eens en zei dat moslim- en joodse gemeenschappen – die beide de afgelopen maanden het slachtoffer zijn geworden van haatmisdrijven – natuurlijke bondgenoten zijn.

“Islamofobie en antisemitisme zijn empirisch verbonden, ze groeien samen, dus wat er echt moet gebeuren, is dat er veel sterkere coalities moeten worden gebouwd tegen deze gemeenschappelijke vijand van onverdraagzaamheid en blanke suprematie,” zei ze.

Om islamofobie te bestrijden, heeft de ISPU ook aanbevolen dat moslims coalities sluiten met andere betrokken gemeenschappen, zoals zwarte Amerikanen en de LGBTQ-gemeenschap.

Grafiek die het niveau van anti-moslimsentiment tussen andere religies weergeeft (beleefdheid: ISPU)

Op basis van haar onderzoek concludeerde de ISPU ook dat islamofobie meer politiek gedreven is (gebaseerd op ideologie en partijdigheid) dan religieus van aard.

Leeftijd, geslacht, opvoeding en religiositeit hebben geen invloed op islamofobie, zo bleek uit de resultaten.

“Vrouw zijn of jong zijn, draagt ​​niet bij aan een lagere islamofobie,” legde Mogahed uit.

“Het is vaak conventionele wijsheid dat vrouwen meer sympathiek zijn of dat jongeren meer open van geest zijn, en dat is niet het geval als je alle andere factoren constant houdt. Het is belangrijk om te weten dat degenen die islamofobie bestrijden alle demografische kenmerken moeten blijven aanspreken. ”

De ISPU-index, die eerdere peilingen over de islam weerspiegelde, ontdekte ook dat het persoonlijk kennen van een moslim een ​​van de vele verzachtende factoren is tegen islamofobie. Maar een interessante bevinding in de ISPU-poll van dit jaar is dat kennis van de islam als een geloof een nog sterkere is.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: