Algerijnse protestleider roept op tot overgangsperiode naar vrije verkiezingen

Ahmed Taleb Ibrahimi, 87-jarige oud-minister, conservatief en auteur kan worden gevraagd om een ​​leidende rol te spelen in de transitie van Algerije.

Algerije heeft zes maanden nodig om vrije verkiezingen voor te bereiden, zei een protestleider op zaterdag, waarin hij opriep om de transitie van de 20 jarige regeerperiode door voormalig president Abdelaziz Bouteflika naar een nieuwe regering te laten leiden door een voormalige minister die door alle partijen wordt gerespecteerd.

Algerijnse protesten (shutterstock)

De oproep van Seif Islam Benatia aan Ahmed Taleb Ibrahimi, een 87-jarige oud-minister, conservatief en auteur, om een ​​leidende rol te spelen, kwam een ​​dag nadat honderdduizenden vredig marcheerden voor de 10e opeenvolgende vrijdag, waarin het vertrek van de heersende elite werd geëist, zei Reuters.

Demonstranten zwoeren de druk op de regering die Bouteflika achterliet te houden. “We willen dat dit regime vertrekt en dat alle dieven worden beoordeeld,” zei Zohra, een 55-jarige leraar die 350 kilometer reiste om de Algiers-demonstratie bij te wonen, meldde AFP.

De krant El Watan, in navolging van sociale media, roept op tot verdere protesten om het hele “systeem” omver te werpen, geleid door de kop: “Geen halve revolutie!”

Benatia vertelde op een bijeenkomst van activisten en academici in Algiers dat noch interim-president Abdelkader Bensalah, noch premier Nouredine Bedoui, beide geselecteerd voor hun functie door Bouteflika vlak voordat hij deze maand vervroegd vertrok, de overgang kon leiden omdat ze deel uitmaakten van de elite.

Hij riep ook op tot de overgangsperiode van zes maanden, langer dan de periode van 90 dagen waarin de grondwet voorziet.

“De interim-president en de premier moeten absoluut vertrekken.”

” De interim-president en de premier moeten absoluut vertrekken,” zei Benatia, een 31-jarige tandarts.

Ibrahimi, een zoon van vooraanstaande moslimprediker Bachir Ibrahimi, diende onder twee vorige presidenten, waaronder als minister van Buitenlandse Zaken. Het was hem niet toegestaan ​​om onder Bouteflika zijn eigen politieke partij op te richten, een reden dat hij nu wordt gezien als zijnde buiten de heersende elite.

Algerijnse verkiezingen , (shutterstock)

“Taleb Ibrahimi staat klaar om ons te helpen een nieuw tijdperk te openen en de crisis te beëindigen,” zei Benatia, eraan toevoegend dat hij hem had ontmoet. “Taleb zal geen kandidaat zijn voor president, hij is competent en eerlijk en geloofwaardig,” zei hij.

Er was geen onmiddellijke reactie van Ibrahimi.

Bouteflika, die deze maand aftrad, bezweek voor druk van het leger en na wekenlange demonstraties door voornamelijk jonge mensen die op zoek waren naar verandering.

Het leger heeft sindsdien aangeboden om een ​​soepele overgang te verzekeren binnen het kader van de grondwet.

Begraven in Algiers

Intussen werd Abassi Madani, oprichter van het verboden Islamitische Salvation Front (FIS) van Algerije, op zaterdag begraven in Algiers in het bijzijn van duizenden supporters nadat hij afgelopen week was overleden in Qatar, waar hij lang in ballingschap had geleefd, meldde AFP.

Hij stierf woensdag in een ziekenhuis in Doha na een “lang ziekbed” op 88-jarige leeftijd, zei oprichter van FIS, Ali Belhadj.

 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Nieuwe pers secretaris van het Witte Huis bekritiseerd vanwege eerdere opmerkingen over Israël

Voormalige Amerikaanse gezant in Israël bekritiseert Karine Jean-Pierre vanwege haar opmerking uit 2019 dat AIPAC …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: