Amerikaanse rechter verwerpt anti-BDS-wet in Texas

Een Federale rechter zegt dat de wet de vrijheid van meningsuiting van het land schendt, die wordt beschermd door het eerste amendement.
Texas Law (shutterstock)

Een Amerikaanse federale rechter heeft een controversiële anti-boycot, desinvestering en sancties (BDS) -wet verworpen, zeggend dat het de vrijheid van meningsuiting schendt dat is gewaarborgd door het eerste amendement van de grondwet van het land.

De rechter, Robert Pitman, heeft donderdag een bevel uitgevaardigd om de wet van Texas te schrappen, omdat dat het “het publieke debat door middel van dwang ertoe toezet.”

De wet raakte in opspraak toen Bahia Amawi, een spraakpatholoog, geen contractverlenging mocht ondertekenen met het Pflugerville onafhankelijk schooldistrict – een openbaar schooldistrict nabij de hoofdstad van de staat Austin – tenzij ze beloofde Israël niet te boycotten.

“Dit is een grote overwinning van het eerste amendement tegen de staat Texas die probeerde om elke steun aan Palestina de mond te snoeren.”

“Dit is een grote overwinning van het eerste amendement tegen de staat Texas die probeerde om elke steun aan Palestina de mond te snoeren,” zei Gadeir Abbas, een van CAIR’s advocaten.

“De Council on American-Islamic Relations (CAIR), de grootste islamitische burgerrechtenorganisatie en pleitbezorgersorganisatie van dit land, verwelkomde vandaag de overwinning van CAIR in het First Amendment-proces namens Bahia Amawi,” zei CAIR kort na de uitspraak in een verklaring.

“Elke ‘No Boycott of Israel’-clausule in elk afzonderlijk overheidscontract in Texas is vandaag als ongrondwettelijk beschouwd. Het is de procureur-generaal van Texas niet langer toegestaan ​​om ‘No Boycott of Israel’-clausules op te nemen in een overheidscontract,’ voegde de verklaring toe.

Volgens de verklaring reed Amawi toen ze het nieuws hoorde.

Ze zette haar auto aan de kant van de weg en riep: “God is geweldig.”

“Arabisch-sprekende schoolkinderen in Texas zijn vanwege dit ongrondwettelijke recht gedurende bijna dit hele schooljaar beroofd van de diensten van Bahia Amawi,” zei LIAM Masri, CAIR National Litigation Director.

CAIR-Austin’s uitvoerend directeur Maira Sheikh zei: “Bahia Amawi is een inspiratie geweest voor de moslimgemeenschap en alle voorstanders van vrije meningsuiting in Texas.”

De Texas’s wet staat bekend als de wet tegen de boycot, desinvesteringen en sancties (Anti-BDS).

Aangenomen en ondertekend in mei 2017, werd het aangeprezen door de gouverneur van Texas, Greg Abbott. “Ik ben trots dat ik de Onafhankelijkheidsdag van Israël heb herdacht door de anti-BDS-wetgeving in Texas in te voeren”, zei Abbott in een persbericht.

Boycot Israël demonstratie (shutterstock)

“Als de belangrijkste handelspartner van Israël in de Verenigde Staten, is Texas er trots op zijn steun aan het volk van Israël te bevestigen en zullen we blijven bouwen op ons historisch partnerschap. Anti-Israël beleid is anti-Texas beleid en we zullen dergelijke acties niet tolereren tegen een belangrijke bondgenoot,” voegde hij eraan toe.

CAIR’s verklaring zei dat het soortgelijke wetten in de Amerikaanse staten Maryland en Arizona aanvecht.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Khashoggi: Deskundigenpanel adviseert Biden om volledig inlichtingenrapport over moord openbaar te maken

Een regeringspanel heeft Biden aanbevolen het rapport waarin wordt geconcludeerd dat de Saoedische kroonprins opdracht …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: