VS biedt tot $ 10 miljoen voor informatie over de financiën van Hezbollah

Washington is op zoek naar ‘alle informatie’ die zou leiden tot verstoring van de financiën van de beweging.

Middle East Eye

Washington wil ‘Hezbollah in de portemonnee raken ‘, zeiden Amerikaanse functionarissen, toen het ministerie van Buitenlandse Zaken aankondigde dat het tot $ 10 miljoen bood voor informatie die zou leiden tot de ‘verstoring’ van de financiële netwerken van de groep.

De financiering van de Libanese beweging laat een ’transnationale papieren spoor achter die tientallen personen en bedrijven omvat’, vertelde Marshall Billingslea, een functionaris van het ministerie van Financiën aan verslaggevers tijdens een nieuwsbriefing op maandag.

Via het programma “Rewards for Justice” biedt het ministerie van Buitenlandse Zaken aan mensen te betalen die documenten over de economische activiteiten van Hezbollah zouden verstrekken.

“De regering van de Verenigde Staten zoekt alle informatie die ons helpt deze financiële activiteiten bloot te leggen en te verstoren”, aldus Billingslea. “Dit omvat met name informatie over bedrijfs- en aandeelhoudersdocumenten.”

“We betalen voor bankgegevens, douaneformulieren, onroerendgoedtransacties en alles wat wijst op het witwassen van geld of het smokkelen van contanten.”

Iran connectie

De aankondiging van maandag komt uren nadat minister Pompeo van Washington zei dat Washington niet langer vrijstellingen van Amerikaanse sancties zal uitvaardigen voor landen die olie uit Iran importeren.

Terwijl ze de Hezbollah-financiering aanpakken, kaderden Amerikaanse functionarissen het harde optreden tegen de in Teheran gebaseerde groep binnen de bredere anti-Iran-aanpak.

“Het doel van de aankondiging van vandaag is duidelijk”, zegt Nathan Sales, VS-gezant en coördinator voor terrorismebestrijding.

“We zullen doorgaan met het verhogen van de financiële druk en het opleggen van kosten aan het Iraanse regime en zijn terroristische proxy’s, totdat ze hun kwaadaardige en criminele gedrag opgeven.”

“De functionarissen zeiden dat Hezbollah jaarlijks $ 1 miljard aan inkomsten uit Iran ontvangt, maar zij haalden de leider van de groep, Hassan Nasrallah aan, die aangaf dat de organisatie financieel er zeer slecht voor staan i.v.m. de sancties.

poster van Hassan Nasrallah in Lebanon (shutterstock)

Nasrallah vroeg afgelopen maand om donaties van de sympathisanten van de groep en betreurde de toenemende financiële druk op Hezbollah omdat het Verenigd Koninkrijk en verschillende Golfstaten de Libanese beweging op de zwarte lijst hebben geplaatst als een “terroristische” organisatie.

‘Geen politieke vleugel’

Ondanks de intensivering van de internationale campagne tegen Hezbollah, die zichzelf afschildert als een beschermer van Libanon tegen Israël en harde militanten, blijft de partij een belangrijke speler in de Libanese politiek.

Zowel de president van het land, Michel Aoun, als de voorzitter van het parlement, Nabih Berri, zijn nauwe partners van Hezbollah.

De partij behaalde ook een overwinning tijdens de afgelopen parlementsverkiezingen door hun grote steun vanuit de sjiitische bevolking ondanks hun alliantie met de Syirische overheid waarmee ze gezamenlijk optrekken in de oorlog in het buurland.

Te midden van meldingen van aangekondigde sancties tegen Berri en andere Libanese bondgenoten van de groep, zeiden Amerikaanse functionarissen dat de inspanningen tegen de financiële netwerken van Hezbollah gericht zijn op de groep zelf, en niet op de Shia-gemeenschap in Libanon.

De functionarissen zeiden dat ze specifiek op zoek waren naar informatie over Mohammad Bazzi, Adham Tabaja en Ali Charara – drie internationale zakenlui en zogenaamde Hezbollah-financiers.

Gevraagd door Middle East Eye of de Amerikaanse inspanningen gericht zijn op aan Hezbollah gelieerde personen, inclusief functionarissen in de politieke vleugel van de groep, zei Sales dat de premie gericht is op de “verenigde Hezbollah-organisatie inclusief alle dochterondernemingen”.

Hij zei echter ook dat er niet zoiets bestaat als een politieke vleugel van Hezbollah.

“Het is één organisatie”, voegde Sales toe. “Het is een terroristische organisatie en je hoeft ons niet op onze woord te geloven. Je kunt het aan Hassan Nasrallahs woorden zelf ook duidelijk afleiden.

“Hassan Nasrallah verwerpt dit valse, handige onderscheid tussen een politieke vleugel en een militaire vleugel.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: