Leider Ak-partij: ‘schuld van slechte verkiezingsresultaten en economische crisis van Erdogan’

De voormalig premier en bondgenoot van de Turkse president Tayyip Erdogan heeft maandag de regeringspartij van de president zwaar bekritiseerd vanwege zijn slechte prestaties bij lokale verkiezingen vorige maand.

Erdogan AKP ,(shutterstock)

Ahmet Davutoglu, een prominent figuur in Erdogan’s Justice and Development Party (AKP), gaf als oorzaak voor de grote verliezen van de partij aan de beleidsveranderingen en een alliantie met nationalisten.

“De verkiezingsresultaten tonen aan dat de alliantie-politiek schade heeft veroorzaakt aan onze partij, zowel wat betreft op stemniveau als de identiteit van de partij,” zei Davutoglu in een verklaring van 15 bladzijden.

De verklaring kan een diepe kloof binnen de AKP blootleggen.

In een grote electorale klap aan Erdogan verloor zijn partij de controle over zowel de hoofdstad Ankara als ook de grootste stad van het land Istanboel, nadat ze tijdens de verkiezingen van 31 maart niet boven de Republikeinse Volkspartij (CHP) uitkwamen.

Verkiezingsautoriteiten hebben de CHP-kandidaten hun mandaat gegeven voor de aanstelling van  burgemeesters in Istanboel en Ankara, maar de AKP zet in op een hertelling van de stemmen in Istanbul, waarbij zij ondanks een twee weken durende hertelling blijven claimen dat er onregelmatigheden hebben plaatsgevonden.

De verliezen van de AKP in Istanboel en Ankara, samen met verschillende andere steden, vormen de grootste electorale tegenslag voor de partij sinds ze in 2002 electoraal succes boekten.

Davutoglu diende als premier tussen 2014 en 2016 voordat hij in onmin raakte met Erdogan.

In zijn verklaring zei Davutoglu dat het hervormingsgezinde, liberale platform van de AKP de afgelopen jaren is vervangen door een meer op statistieken gebaseerde, op veiligheid gebaseerde benadering die werd ingegeven door zorgen om het behoud van de status-quo.

Hij waarschuwde ook dat ‘het afschrikken van internationale investeerders die nodig zijn voor de ontwikkeling van het land een doodlopende weg is’, terwijl hij wijst op recente economische beleidsbeslissingen die losstaan ​​van de waarden van de vrije markt.

De Turkse economie is rond het einde van 2018 in een recessie terechtgekomen, omdat de lira in de loop van het jaar 35 procent van de waarde verloor.

“De belangrijkste reden voor de economische crisis is een bestuurscrisis: het vertrouwen verdwijnt als economische beleidsbepalingen niet stroken met de realiteit,” zei Davutoglu.

Hij waarschuwde ook voor corruptie in de wervingspraktijken van de regering en riep op tot meer transparant beleid op basis van bekwaamheid en kwalificaties, niet van persoonlijke contacten.

In de afgelopen jaren is er herhaaldelijk gespeculeerd in de media dat toppolitici van de AKP misschien zouden breken met de partij om een ​​nieuwe politieke partij op te richten, maar Davutoglu maakte geen melding van een dergelijk vooruitzicht.

In plaats daarvan benadrukte hij de noodzaak van hervorming van binnenuit: “Ik roep de leidinggevenden en relevante instanties van onze partij op om al deze onderwerpen en onze toekomstvisie verstandig en met een heldere blik te beoordelen.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Turkije word opgeroepen om moordzaak Khashoggi niet over te dragen aan Saoedi-Arabië

Het overdragen van het proces zou de overtuiging versterken dat Saoedische authoriteiten ‘weg kunnen komen …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: