VN zegt dat Israël moet stoppen met het gebruiken van ‘onwettig’ dodelijk geweld in Gaza

Onderzoekers van oorlogsmisdaden van de Verenigde Naties hebben Israël opgeroepen om te stoppen met het inzetten van sluipschutters tegen demonstranten aan de grens met Gaza, waarbij 189 Palestijnen vorig jaar werden gedood.

Gaza protest 2018 (shutterstock)

In het rapport van de onderzoekscommissie die onderzoek heeft gedaan naar de beschietingen in Gaza in 2018  wordt Israël opgeroepen om een onderzoek in te stellen naar de 6000 beschietingen die hebben plaatsgevonden, wat een veel groter getal omvangt dan de 11 gevallen die nu worden onderzocht.

De voorzitter van de Commissie voor de mensenrechtenraad in Genève, Santiago Canton, zei dat het Hooggerechtshof van Israël de regels voor het gebruik van dodelijk geweld moet herzien nadat het panel ontdekte dat het “in de meeste gevallen onrechtmatig was toegestaan.”

“Het belangrijkste voor de regering van Israël is om de rules of engagement onmiddellijk te herzien en ervoor te zorgen dat de rules of engagement conform de internationaal geaccepteerde normen zijn,” zei hij.

Grote menigten werden verwacht ter gelegenheid van de herdenking van het begin van de Gaza-demonstraties op 30 maart, zei Canton.

De demonstranten eisen dat Israël de blokkade van Gaza versoepelt en hun recht erkent om terug te keren naar landen waar hun families van beroofd waren toen Israël in 1948 werd gesticht.

“In een situatie van crowd-control, zoals we deze demonstraties zien, hadden rubberen kogels kunnen worden gebruikt”, vertelde Canton aan verslaggevers in plaats van “hoge snelheid kogels en lange afstand sniper rifles uitgerust met geavanceerde optische richtapparaten”.

Vertrouwelijke lijst

Israël zegt dat de VN-raad bevooroordeeld is en heeft  het debat van een dag geboycot, terwijl honderden Israëlische aanhangers zich buiten het gebouw van de Verenigde Naties in Genève hadden verzameld, inclusief hoge Amerikaanse functionarissen.

De belangrijkste bondgenoot van Israël, de Verenigde Staten, verliet vorig jaar de 47 leden tellende VN-Mensenrechtenraad en beschuldigde het ook van een anti-Israëlische-inslag.

Het voorlopige rapport van de commissie zei vorige maand dat Israëlische veiligheidstroepen mogelijk oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid hebben gepleegd.

Canton zei dat de onafhankelijke experts hun vertrouwelijke lijst van vermoedelijke daders naar de VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet stuurden voor doorzending naar het Internationaal Strafhof, dat een eerste onderzoek naar vermeende Israëlische misbruiken in 2015 opende.

‘Schijnbare plundering’

Vooruitlopend op de bijeenkomst in Genève, heeft de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem een position paper uitgegeven waarin Israël de belofte deed om 11 incidenten te onderzoeken waarin demonstranten werden gedood “louter propaganda”.

In de krant zei B’Tselem dat het de standaardpraktijk is dat Israël onderzoek naar dergelijke moorden aankondigt om de internationale druk te verlichten wanneer haar beleid onder vuur komt te liggen.

“Het afgelopen jaar heeft Israël een onwettig open vuurbeleid ten uitvoer gebracht tegenover Palestijnen die protesteren bij de omheining van de Gaza-omtrek, die het mogelijk maakt ongewapende demonstranten die geen gevaar vormen voor wie dan ook te beschieten,” zei B’Tselem.

“De ‘onderzoeken’ uitgevoerd door het militaire witwasmechanisme, onder leiding van de militaire advocaat-generaal (MAG), zijn betekenisloos, ze vervullen enkel een rol in het helpen van Israëls poging om internationale kritiek de mond te snoeren.

“Ze leiden niet tot het aannemen van maatregelen tegen mensen die verantwoordelijk zijn voor de misdaden tegen Palestijnen, omdat het onderzoek niet gericht is op de mensen die het beleid bepalen”.

“De onderzoeken schrikken de militairen op de grond ook niet af omdat een zelden ingesteld onderzoek nooit leidt tot actie”

Israël beweert dat haar troepen open vuur beleid hanteren om haar grens te beschermen tegen invallen en aanvallen door gewapende groeperingen.

Eerder op maandag zei een mensenrechtenonderzoeker van de VN dat Israël miljoenen Palestijnen de toegang tot de reguliere schoonwatervoorraden ontnam en het land van mineralen beroofd middels “plunderingen”.

VN-speciale rapporteur Michael Lynk zei dat Israël ‘voluit door stoomt  met de uitbreiding van  nederzettingen’ in de bezette Westbank.

Er waren 20.000 tot 25.000 nieuwe kolonisten in een jaar, zei hij.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Palestijnse Autoriteit faalt in fiscale transparantie, zegt Amerikaans Ministerie van Buitenlandse Zaken

De PA maakte haar vastgestelde begroting niet openbaar tijdens de redelijke toegewezen periode en de …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: