Moslimleiders roepen op tot beëindiging van islamofobie n.a.v. aanslag moskee in Nieuw-Zeeland

In een open brief zeggen honderden islamitische leiders dat dodelijke aanvallen zijn ingegeven door islamofobe media en politici.

Aanslag Christchurch (shutterstock)

Honderden islamitische leiders uit de hele wereld hebben het bloedbad op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland veroordeeld en de staatshoofden opgeroepen de verspreiding van islamofobie een halt toe te roepen.

In een brief van de Britse krant The Guardian op maandag lieten de ondertekenaars weten dat ze de aanvallen op moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland, linken aan een reeks van recente acties van blanke supremacisten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

In hun brief wordt specifiek melding gemaakt van een aanval op een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh in oktober, een schietpartij in een zwarte kerk in South Carolina in 2015 en de aanval bij de Finsbury Park moskee in Londen in juni 2017.

“Als dergelijke weerzinwekkende meningen ongecontroleerd in de media en zelfs binnen het reguliere politieke discours en algemene instellingen worden geventileerd, zullen minderheidsgroepen worden geconfronteerd met toenemende bedreigingen en vervolging over de hele wereld,” zeiden ze in hun open brief.

De brief werd ondertekend door honderden moslimleiders die gemeenschappen vertegenwoordigden in het VK, de VS, Canada en elders.

Ze zeiden verder dat de aanslagen in Nieuw-Zeeland waren “geïnspireerd” door islamofobe mediaberichten.

Ten minste vijftig mensen werden gedood toen een schutter het vuur opende tijdens vrijdaggebeden op twee moskeeën in Christchurch op 15 maart.

Ongeveer 50 anderen raakten ook gewond bij de aanval.

In hun brief van maandag riepen de moslimleiders ook politici op om White-supremacy ideologieën aan te pakken en te bestrijden.

“We roepen de gerespecteerde regeringen van de wereld op om de gevaarlijke bedreigingen van extreemrechtse groepen en blanke supremacisten te onderkennen en pro-actieve maatregelen te nemen om burgers te beschermen en te onderwijzen,” zeiden ze.

Beelden van de aanval op een van de Nieuw-Zeelandse moskeeën werden vrijdag live op Facebook uitgezonden en een ‘manifest’ geschreven door de verdachte schutter, waarin hij immigranten als ‘indringers’ omschreef, werd online gedeeld.

De schutter prees ook de Amerikaanse president Donald Trump die hij als een “symbool van de hernieuwde witte identiteit” omschreef in dat manifest.

In de nasleep van de moorden wezen moslimleiders richting zowel politici en media als verspreiders van anti-islamitische retoriek.Ook  wezen ze op een wereldwijde opkomst van het blanke supremacistisch denken dat ook een rol speelde in de aanslagen.

Vrijdag zei Nihad Awad, uitvoerend directeur van de Council on American-Islamic Relations (CAIR), dat Trump als “leider van de vrije wereld” moet begrijpen dat zijn beleid en verklaringen internationale implicaties hebben buiten de landsgrenzen.

“In veel aanvallen van blanke supremacists op de Amerikaans-islamitische gemeenschap, citeren de aanvallers Trump en zijn beleid,” zei Awad op een persconferentie in Washington.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: