EU voegt de VAE toe aan zwarte lijst van belastingparadijzen

Landen op de zwarte lijst worden geconfronteerd met reputatie-schade en strengere controles op transacties met de EU.

De Europese Unie is het eens geworden over een uitbreiding van de zwarte lijst met belasting-paradijzen, waarbij de VAE en Britse en Nederlandse overzeese gebieden zijn toegevoegd. Hierdoor is de lijst verdrievoudigd.

shutterstock

De 28-landen EU hebben de zwarte lijst in december 2017 opgesteld na onthullingen van wijdverspreide belasting-ontwijkings-programma’s die door bedrijven en kapitaalkrachtige personen worden gebruikt om hun belastingaanslagen te verlagen.

EU-ministers van Financiën voegde 10 gebieden toe aan de bijgewerkte lijst. Dat zijn: het Nederlandse Caribische eiland Aruba, Barbados, Belize, het Britse overzeese gebied van Bermuda, Fiji, de Marshalleilanden, Oman, de Verenigde Arabische Emiraten, Vanuatu en Dominica.

Ze treden toe tot de lijst waar Samoa, Trinidad en Tobago en drie Amerikaanse gebieden van Amerikaans Samoa, Guam en de Amerikaanse Maagdeneilanden al op stonden.

Landen op de zwarte lijst worden geconfronteerd met imagoschade en strengere controles op transacties met de EU, hoewel er nog geen sancties zijn overeengekomen door EU-staten.

Landen worden op de zwarte lijst geplaatst waneer ze tekortkomingen hebben in hun belastingregels waardoor belastingen in andere staten kunnen worden ontweken. Landen die hun regels aanpassen worden van de lijst afgehaald.

De VAE zei dat het de beslissing van de EU betreurt en  een gedetailleerd verbeteringsplan heeft gedeeld die ze op dit moment uitvoert, meldde het staatspersbureau WAM.

“Deze opname in de lijst werd gedaan ondanks de nauwe samenwerking van de VAE met de EU op dit gebied en de voortdurende inspanningen om aan alle eisen van de EU te voldoen,” zei WAM.

“De VAE blijft vastbesloten om haar aloude beleid van het voldoen aan de hoogste internationale normen inzake belastingen, inclusief de vereisten van de OESO en zal haar nationale wetgevingskader in dit opzicht blijven bijwerken.”

EU-belastingcommissaris Pierre Moscovici zei dat het noteringsproces een groot succes was, omdat het tientallen landen had gedwongen om “schadelijke belastingregelingen” af te schaffen.

Beslissingen over belastingaangelegenheden vereisen de steun van alle 28 EU-lidstaten.

Druk van de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en Panama heeft de EU-regeringen er vorige week toe aangezet een andere zwarte lijst te blokkeren van landen die tekortkomingen vertonen bij het tegengaan van het witwassen van geld en financiering van terrorisme.

Uit EU-documenten van Reuters blijkt dat Italië en Estland bezwaar hebben gemaakt tegen de nieuwe lijst van belastingparadijzen, omdat zij zich verzetten tegen de opname van de Verenigde Arabische Emiraten.

De zwarte lijst van de EU bestond oorspronkelijk uit 17 rechtsgebieden, waaronder de VAE, maar nadat de meeste  staten aangaven om hun belastingregels te wijzigen, kromp deze tot vijf.

Vorige maand heeft het Europese bestuursorgaan, de Europese Commissie, Saoedi-Arabië toegevoegd aan een lijst van landen die worden gezien als vrij-havens voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

De toevoeging van Riyadh aan de lijst komt met toenemende bezorgdheid in de EU over het risico dat Saoedi-Arabië met zich meebrengt in verband met terrorismefinanciering, volgens interne documenten van Bloomberg.

Landen worden vermeld als ze “strategische tekortkomingen hebben in hun anti-witwas strategie van geld, en de financiering van terrorismeregimes niet tegengaan,” aldus het werkdocument van de commissie.

Andere landen uit het Midden-Oosten die eerder aan de lijst van de commissie zijn toegevoegd, zijn Iran, Irak, Libië, Syrië, Tunesië en Jemen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Twee Saoedische delegaties bezoeken de VS terwijl de banden verbeteren

Tientallen Saoedische regeringsfunctionarissen en bedrijfsleiders zullen deze maanda Washington bezoeken. Twee Saoedische regeringsdelegaties zijn van …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: