12 kinderen gedood tijdens luchtaanvallen in Jemen

De luchtaanvallen hebben minstens 22 burgers gedood waaronder vrouwen en kinderen. Dit kwam omdat de burgers vast waren komen te zitten tussen de luchtaanvallen en grondgevechten die werden uitgevochten n.a.v. een maanden lange belegering.

Veel burgers werden gedood en gewond in hun huizen tijdens de veldslagen in Hajawr

– Hajawr-bewoner 

De bombardementen die ook op dinsdag werden voortgezet kwamen op het moment dat rebellen de overhand dreigde te krijgen over regeringstroepen die op hun beurt trachten de rebellen te verdrijven uit het Hajawr gebied in de provincie Hajjah.

Soldaat in Jemen (shutterstock)

Volgens de Humanitaire Coördinator van de VN in Yemen, hebben de aanslagen in het Hajjah’s Kasher gebied 10 vrouwen en 12 kinderen gedood en nog eens 30 mensen verwond, waarvan 14 jonger dan 18 jaar.

“Veel gewonde kinderen zijn voor behandeling overgebracht naar ziekenhuizen in de regio’s Abs en Sanaa. Er zijn ook nog tal van kinderen die moeten worden geëvacueerd om te kunnen overleven,” meldde Lise Grande die als VN-gezant werkt in het land.

“We zijn bang dat duizenden burgers gevangen zitten tussen de partijen [in het conflict] en de basisbehoeften missen die ze nodig hebben om te overleven.”

De Houthi’s hebben sinds September 2014 veel van de noordelijke provincie Hajjah in hun bezit gekregen, inclusief het gehele Hajawr-gebied. In diezelfde maand namen ze ook de hoofdstad Sanaa in.

Kaart van Hajawr

Maar in februari bracht een lokale stamleider Sheikh Abu Muslim al-Za’akari vechters op de been uit Hajawr om de Houthis aan te pakken. Er braken gevechten uit en duizenden inwoners zaten vast in hun huizen en leefden van bevoorraad voedsel, nadat de Houthi’s een beleg hadden afgekondigd.

Analisten vertelden Middle-east-eye dat de vechters – die honderden vechters zagen tegenover duizenden Houthi’s – waarschijnlijk niet de strijd zouden winnen, waarbij de een het een “absurde front” noemde dat alleen ten goede zou komen aan wapenhandelaren en politieke leiders in het buitenland.

Op zondag heroverden de Houthi’s Hajawr, doodden tientallen vechters, waaronder al-Za’akari en enkele van zijn familieleden, en arresteerden anderen, vertelde de inwoners van Hajawr aan MEE.  Terwijl het vechten stopte, bleven de Houthi’s jagen op vluchtende soldaten.

Toen werden er op maandag bommen op huizen in Hajawr’s Kasher-district gedropt, waaronder het huis van Al-Za’akari en die van strijders die hij leidde, die nu onder Houthi-controle staan,  aldus bewoners.

We vrezen dat duizenden burgers vastzitten tussen de partijen en niet over de basisvoorzieningen beschikken die ze nodig hebben om te overleven

– Lise Grande, humanitaire coördinator van de VN in Jemen

Bewoners zijn er van overtuigd dat de bommen zijn gegooid door de door Saoedi-arabie geleide coalitie omdat de bommen werden gegooid vanuit vliegtuigen waarover de Houthi’s niet beschikken. Ook de Houthi’s zelf wijzen naar de Saoedische coalitie, terwijl de Saoedische tv-zender Al Arabiya zegt dat de Houthi’s achter de aanvallen zaten.

De coalitie zelf heeft nog geen verklaring afgegeven.

Een bewoner die uit het gebied ontsnapte vertelde dinsdag dat de maand lange belegering was verbroken en dat honderden gezinnen de afgelopen twee dagen zijn gevlucht. Maar degenen die overblijven, zitten vast tussen luchtaanvallen en Houthis die op vluchtende soldaten jagen, zei hij.

“Burgers hebben geen enkel belang in de strijd, we zijn onafhankelijke burgers, maar Houthi-rebellen wantrouwen iedereen tegenwoordig, zei de inwoner.

Twee van zijn buren kwamen zondag om het leven nadat hun huis was gebombardeerd.”De luchtaanvallen treffen woonwijken en creëren grote angst bij de burgers”, zei hij.

De schuld van deze situatie legt hij bij al-Za’akari en zijn mannen omdat ze in zijn ogen deze chaos hebben aangesticht en mensen en organisaties hebben gedwongen het gebied te verlaten.

Vóór de strijd en de maandenlange belegering waren veel inwoners van Hajawr al afhankelijk van organisaties voor voedsel.

Op dinsdag riep Jemen’s minister van mensenrechten Mohammed Askar internationale hulporganisaties op om de bewoners te helpen en drong er bij de VN op aan om Houthis onder druk te zetten om te stoppen met het executeren van inwoners en organisaties toe te staan ​​het gebied binnen te komen.

Er was echter geen duidelijk bewijs dat de Houthi’s NGO’s blokkeerden of burgers executeerden.

Ondertussen vertelde een Houthi-bron in Sanaa MEE telefonisch dat de groep soldaten probeert te lokaliseren om toekomstige offensieven te voorkomen.

“Sommige huursoldaten van Saoedi-Arabië zijn nog steeds verborgen en AnsarAllah [the Houthis] achtervolgt hen om verdere chaos in het gebied te voorkomen,” zei hij.

“De luchtaanvallen kunnen de huursoldaten niet beschermen en ze doden alleen burgers, dus we hopen dat Saoedi-Arabië een  les trekt uit de gebeurtenis in Hajawr en zijn stommiteit in Jemen stopt.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saoedi-Arabië benoemt senior diplomaat tot eerste klimaatgezant

Het Koninkrijk ontkent beschuldigingen dat het opvoeren van de olieproductie en het nastreven van ambitieuze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: