Mensenrechtenorganisaties eisen actie nadat vluchtelingen gedwongen werden teruggestuurd

Het VN-vluchtelingenagentschap beschuldigd de Europese Unie van politieke spelletjes rondom reddingsacties op de Middellandse zee, waarbij honderden vluchtelingen zijn opgepakt nadat ze rond dobberde voor de kust van Libië.

Reddingsboot Middellandse Zee, (shutterstock)

Volgens locale autoriteiten zijn er bijna 500 migranten zaterdag gedwongen teruggebracht naar Libië nadat ze waren opgepikt op de Middellandse zee, waar ze een poging ondernamen om de Europese kust te bereiken. De VN heeft opgeroepen om te stoppen met het terug sturen van vluchtelingen naar Libië wegens de vele schendingen van mensenrechten in het noord-Afrikaanse land.

De Libanese kustwacht-woordvoerder Ayoub Qassem verklaarde dat onder de geredde migranten ook 140 vluchtelingen zaten die op 20 Januari waren gered door het vrachtschip”Lady Sham.”

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zei dat deze migranten maandag naar de westerse stad Misrata in Libië werden gebracht om vervolgens te worden  overgebracht naar een detentiecentrum.

“Het blijft onduidelijk wanneer en van waar in Libië deze personen zijn vertrokken. IOM-personeel telde 26 vrouwen en vier kinderen onder degenen die naar een detentiecentrum in Misrata werden gebracht”, meldde het IOM.

Charlie Yaxley, een woordvoerder van het vluchtelingenagentschap van de VN (UNHCR), riep staten op om te stoppen met het terugzenden van op zee aangetroffen  migranten naar Libië, gezien de politieke onrust en het “wijdverbreide schenden van mensenrechten”.

“Er mogen geen geredde vluchtelingen en migranten worden teruggebracht”, schreef Yaxley dinsdag in een korte brief.

Sinds de moord op voormalig leider Muammar Gadaffi in 2011 is het Noord-Afrikaanse land verscheurt door strijd tussen rivaliserende stammen. Desondanks is Libië de laatste jaren uitgegroeid tot springplank voor veel migranten uit de sub-Sahara naar Europa.

Vaak op elkaar gepropt in gammele bootjes wordt het voor de vluchtelingen die de oversteek wagen een steeds gevaarlijkere operatie.

Naast de honderden migranten die de afgelopen dagen naar Libië zijn teruggestuurd, wordt verondersteld dat ongeveer 170 mensen het afgelopen weekend zijn omgekomen in twee afzonderlijke scheepswrakken.

‘Politieke spelletjes rondom reddingen op zee’

Yaxley hekelde de “politieke spelletjes” die Europese staten spelen, door hulporganisaties restricties op te leggen bij het bieden van hulp aan vluchtelingen.

Vorige maand heeft Artsen Zonder Grenzen aangekondigd dat het de operaties van het jacht- en reddingsschip “Aquarius” (dat bijna 30.000 vluchtelingen, migranten en asielzoekers in internationale wateren tussen Libië, Italië en Malta heeft geholpen) heeft opgeschort.

De groep gaf aan dat ze tot deze beslissing zijn gekomen nadat ze werden belemmerd in hun werk door Europese lidstaten.

“Politici moeten stoppen met het gebruiken van mensen om politiek te scoren en in plaats daarvan dit als een humanitaire kwestie benaderen, met het redden van levens als prioriteit. Vermindering van aankomsten kan niet de enige barometer zijn voor succes wanneer mensen verdrinken in de achtertuin van Europa,” zei Yaxley in zijn brief.

“Het leven komt tragisch ten einde,” voegde hij eraan toe.

HRW deed een soortgelijke oproep in een rapport op maandag, waarin de Europese Unie wordt beschuldigd van “het mogelijk maken van het barbaarse detentiesysteem” in Libië en het nalaten om de veiligheid te waarborgen van mensen die van het Noord-Afrikaanse land de gevaarlijke reis over de Middellandse Zee wagen.

“Migranten en asielzoekers die in Libië worden vastgehouden, waaronder kinderen, zitten gevangen in een nachtmerrie en wat EU-regeringen doen, dragen bij aan mens onterende detentie i.p.v. dat ze dit helpen voorkomen”, zei Judith Sunderland, van HRW.

IOM verklaarde dat in de eerste 20 dagen van 2019 minstens 4.883 migranten en vluchtelingen Europa over zee zijn binnengekomen.

Volgens het rapport van HRW was bijna 20 procent van de mensen die vorig jaar Europa vanuit Libië Europa bereikten kinderen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Sisi ontmoet de Libische commandant Khalifa Haftar in Caïro

De Egyptische president benadrukte de noodzaak om op tijd verkiezingen te houden en dat buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: