President al-Bashir bezoekt Qatar terwijl weerstand tegen hem groeit

Soedanese president Omar al-Bashir zal naar verwachting later deze week Qatar bezoeken, meldde het door de staat gerunde Qatar News Agency, te midden van aanhoudende protesten in zijn thuisland waarin zijn ontslag wordt geeist.

Bashir zal naar verwachting dinsdag in Doha aankomen en een ontmoeting hebben met Qatari Emir Tamim Hamad Al Thani om “zaken van gemeenschappelijk belang” te bespreken, meldde QNA Maandag op Twitter.

De twee leiders zullen “de broederlijke relaties tussen de twee landen bespreken en manieren om ze verder te ontwikkelen”, aldus het persbureau, zonder in te gaan op verdere details.

De reis van Bashir komt te midden van dagelijkse demonstraties, waarin wordt opgeroepen om een einde te maken aan zijn 3 decennium lange presidentschap. De demonstraties worden dagelijks door heel Soedan gehouden, al vanaf 19 December 2018. De demonstraties worden aangewakkerd door de verslechterende economische omstandigheden.

Terwijl duizenden Sudanese burgers de straat op zijn gegaan, hebben invloedrijke personen en regionale regeringen zich grotendeels achter Bashir geschaard, uit angst dat zijn afzetting instabiliteit kan veroorzaken en tot hun eigen ondergang kan leiden.

In een eerdere verklaring die hij op zondag herhaalde, geeft Bashir de schuld aan ‘rebellen’ uit de westelijke regio Darfur, die hij beschuldigd van opruiing om chaos en instabiliteit te creëren.

Tijdens een Sufi-religieuze viering in een dorp in de staat White Nile, ten zuiden van Khartoum, zei Bashir dat “infiltranten” verantwoordelijk waren voor de dood van een vorige week vermoorde dokter in de Burri-buurt van de hoofdstad, evenals een aantal andere moorden.

Soedanese functionarissen zeggen dat het dodental sinds de protesten zijn begonnen op 26 staat, inclusief twee veiligheidsagenten. Rechtenorganisaties, waaronder Amnesty International en Human Rights Watch, zeggen dat minstens 40 mensen zijn gestorven.

De fracties hebben de Soedanese autoriteiten ook beschuldigd van het gebruik van buitensporig geweld in een hardhandig optreden tegen demonstranten, het arresteren van tientallen journalisten en mensenrechtenactivisten en het bestormen van medische voorzieningen om anti-regeringsdemonstranten te arresteren.

Vorige week zei de aan de oppositie-gekoppelde Sudan Doctors’ Committee dat een kind werd doodgeschoten door veiligheidstroepen, terwijl een 60-jarige man ook stierf aan schotwonden, die hij had opgelopen in Burri te midden van grote anti-regeringsprotesten daar. Zijn begrafenis vormde een oorzaak voor meer protesten op vrijdag.

Deze demonstraties vormen de grooste uitdaging voor de regering van Bashir sinds hij aan de macht kwam na een militaire staatsgreep in 1989. Vorige maand steunden leden van het parlement van de regerende partij een grondwetswijziging die de 75-jarige in staat zou stellen om zich wederom kandidaat te stellen voor de verkiezingen van volgend jaar.

De demonstraties begonnen als reactie op de stijgende kosten van levensonderhoud en veranderden snel in een bredere oproep aan Bashir om af te treden naarmate ze zich verspreidden naar verschillende delen van het land, inclusief het door oorlog verscheurde Darfur-gebied.

Op zondag herhaalde Bashir, die ondanks de protesten zelfverzekerd was, zijn claim dat politieke veranderingen in Soedan alleen door verkiezingen zullen plaatsvinden.

“Soedan wordt bestuurd door de stem van de Soedanese burger en die stem laat hij horen via de stembus … na een jaar zal het Soedanese volk beslissen,” zei hij.

“We zeggen tegen de jeugd, dit land is van jou, bescherm het en als het in rook opgaat, zullen we geen vluchtelingen zijn, we zullen hier sterven.”

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Biden belooft actieve rol VS in Midden-Oosten op regionale top in Jeddah

In een ontmoeting met negen leiders probeert de president een uniforme visie te smeden over …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: