Israël zegt dat het Iraanse militaire doelen heeft getroffen in Syrië

Israëlische straalvliegtuigen voerden maandag ochtend aanvallen uit op Iraanse en Syrische militaire doelen in Syrië, dat verklaarde het Israëlische leger, in de tweede opeenvolgende dag van aanvallen.

Israël geeft zelden commentaar op zijn operaties in Syrië, maar in een trendbreuk zei het in een verklaring dat het “op dit moment” aanvallen op de Iraanse Quds Force in Syrië aan het uitvoeren was. Israël waarschuwde het Syrische leger tegen “pogingen om Israëlisch grondgebied of troepen te schaden.”

Inslag van luchtaanval, (shutterstock)

Het leger voerde de aanvallen uit als reactie op een raket die het Israëlische luchtverdedigingssysteem op zondag over de bezette Golanhoogten onderschepte. Kort voordat het Golan-raketincident op zondag bekend werd, beschuldigde de Syrische staatsmedia Israël van luchtaanvallen in het land.

Op Twitter zei het Israëlische leger dat het doelen had geraakt van het Iraanse Revolutionaire Korps genaamd “Quds Force”, de elite-eenheden van Teheran die belast zijn met operaties in het buitenland.

Het zei ook dat de Syrische luchtverdedigingssystemen op Israëlische straaljagers waren gericht en als reactie daarop werden aangevallen en getroffen.

“Gedurende onze aanvallen werden tientallen Syrische luchtdoelraketten gelanceerd, ondanks duidelijke waarschuwingen om een ​​dergelijk vuur niet te openen. In antwoord daarop hebben we de Syrische strijdkrachten aangevallen,” aldus het Israëlische leger.

Rusland, een van de belangrijkste bondgenoten van de Syrische regering, zei dat de aanvallen vier soldaten hebben gedood en zes hebben verwond.

Volgens het Syrian Observatory for Human Rights, een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde activistische groep die de oorlog volgt, kwamen 11 mensen om tijdens aanvallen.

Het Russische Ministerie van Defensie zei dat Syrische luchtverdedigingssystemen 30 kruisraketten en geleide bommen hadden onderschept en vernietigd, meldde het RIA-persbureau.

Syrische staatsmedia citeerde een Syrische militaire bron die meldde dat een “intense aanval van opeenvolgende golven van geleide raketten” door Israël was gelanceerd, maar dat de Syrische luchtverdediging de meeste “vijandige raketten” vernietigde.

Getuigen in Damascus zeiden dat luide explosies bijna een uur aan de nachtelijke hemel klonken.

De strijd van woorden

Op maandagmorgen sprak de Iraanse luchtmachtleider ‘generaal Aziz Nasirzadeh’, de wens uit, dat hij met Israël de strijd zou willen aangaan.

“De jonge mensen in de luchtmacht zijn er helemaal klaar voor en kunnen niet wachten om het zionistische regime aan te vallen en het van de aarde te vagen”, werd hij geciteerd door de Young Journalist Club, een website die onder toezicht van de staatstelevisie staat.

De dag na het vrijgeven van dramatische beelden van Israëls luchtverdediging die een raket onderschepte boven een ski-oord in de Golan-hoogvlakte, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat zijn land de Iraanse doelwitten in het naburige Syrië zou blijven bestoken.

Israël veroverde de Golan-hoogvlakte op Syrië in 1967 en zei later dat het het gebied had geannexeerd ondanks dat  de internationale gemeenschap dit nooit heeft erkend.

“We hebben een permanent beleid om de Iraanse doelen in Syrië aan te vallen en iedereen die ons pijn wil doen te schaden”, zei Netanyahu.

Israël heeft beloofd om zijn belangrijkste vijand Iran ervan te weerhouden zich militair in het buurland Syrië te verschansen.

Het heeft honderden luchtaanvallen uitgevoerd tegen van wat zij zeggen Iraanse militaire doelen zijn en wapenleveringen aan Hezbollah, de Libanese strijdgroep die door Teheran wordt ondersteund.

Meestal zwijgt het over de aanvallen op Iraanse doelen nabij zijn grens, deze maand heeft Israël de sluier wat opgelicht, een teken van vertrouwen in een campagne die gevoerd wordt temidden van incidentele spanningen met de grootmacht achter Syrië, Rusland.

Netanyahu en andere Israëlische functionarissen hebben de afgelopen dagen meer openlijk gesproken over de aanvallen op Syrië, waarbij sommige analisten beweren dat de premier zijn veiligheidsreferenties verder wil polijsten vóór de verkiezingen van 9 april.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische rechtbank verbood joods gebed op al-Aqsa gebied

De beslissing vernietigd de uitspraak van de magistrates rechtbank die een straatverbod tegen drie Israëlische …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: