“Saoedische kroonprins Bin Salman blijft in contact met Qahtani”

Saoedi-Arabië’s kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) heeft regelmatig contact gehad met Saud al-Qahtani, de vermeende aanvoerder van het complot om journalist Jamal Kashoggi te vermoorden, zei de Washington Post donderdag in een opiniestuk.

(Shutterstock)

Bin Salman stuurde tenminste 11 berichten naar Qahtani  – zijn naaste adviseur en de persoon die toezicht hield op het team dat Jamal Khashoggi vermoordde – in de uren vóór en na de dood van de journalist in oktober, volgens een zeer geclassificeerde CIA-beoordeling die is ingezien door de Wall Street Journal in december 2018.

Het opinieartikel, waarin niet-geïdentificeerde Amerikaanse en Saoedische functionarissen worden genoemd, zegt dat MBS advies van Qahtani heeft gevraagd en dat Qahtani seniorleden van zijn cyber-command bureau heeft ontmoet.

Het koninkrijk heeft vijf niet-geïdentificeerde Saoedische individuen aangeklaagd voor de moord op Khashoggi. Turkije heeft afgelopen december een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Qahtani, hij werd ook op een Amerikaanse sanctielijst geplaatst.

“Qahtani speelt een rol in heel veel dossiers. Het idee dat je een radicale breuk met hem kunt hebben is niet realistisch,” vertelde een Amerikaan die onlangs MBS heeft ontmoet aan de Post.

“In eigen land voelt [MBS] zich zeer zelfverzekerd en in controle. Zolang zijn basis veilig is, voelt hij dat niets hem kan schaden,” zei de Amerikaan.

De Post ging verder door te stellen dat er onlangs een nieuwe sociale media campagne is opgedoken om Khashoggi in diskrediet te brengen door hem aan Qatar te verbinden.

Het blijft onbekend of het cyber command bureau van Qahtani een rol speelde in de nieuwste campagne voor sociale media strategie, maar MBS-supporters vertelden de Post dat het hen ongemakkelijk maakte.

“Ik heb geen idee wie er achter deze nieuwe campagne zit, maar het lijkt zeker niet verstandig”, zei Ali Shihabi, het hoofd van de door Saudi’s gesteunde Arabia Foundation.

Khashoggi, een medewerker van het Middleeast Eye en de Washington Post, werd op 2 oktober vermoord door een team van Saoedische huurmoordenaars, kort nadat hij het consulaat van het koninkrijk binnenging.

Riyadh beschreef de moord als een “bedrieglijke operatie”, hoewel de CIA tot de conclusie is gekomen dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman vrijwel zeker de opdracht heeft ondertekend. De 33-jarige erfgenaam van de Saudische troon heeft elke kennis van de moord of de mislukte cover-up ervan ontkend.

De zaak heeft de Amerikaans-Saoedische betrekkingen geschaad, waarbij alle 100 Amerikaanse senatoren MBS veroordeelden in december 2018, toen zij een resolutie aannamen waarin stond dat hij de moord had bevolen.

Trump & MBS, (shutterstock)

Ondanks dit, heeft president Donald Trump zijn Saoedische-bondgenoten tijdens de crisis bij gestaan, herhaaldelijk citerend dat  Riyadh de betrokkenheid van MBS’s ontkent en verklaart de sterke banden van Washington met  Riyad te behouden.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse functionaris zegt dat Washington “de sancties tegen Iran zal voortzetten” na de moord op Mahsa Amini

Functionaris van het State Department zegt dat de VS “alle passende instrumenten zullen overwegen” om …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: