Maryland: Voormalig wetgever klaagt staat aan n.a.v. anti-BDS-wet

Saqib Ali zegt dat een maatregel, die van hem eist een belofte te ondertekenen dat hij Israël niet boycot, zijn grondwettelijke rechten schendt.

Een software-ingenieur en voormalig wetgever van de staat klaagt de Amerikaanse staat Maryland aan vanwege een anti-boycot wetgeving.

Saqib Ali, die in 2006 het eerste moslimlid van het Huis van Afgevaardigden van Maryland werd , zei dat hij weigerde een “loyaliteitseed” te ondertekenen waarin hij zou moeten beloven dat hij Israël niet zal boycotten, om een opdracht voor het bouwen van een computerprogramma voor de staat.
BDS protest,(shutterstock)
“Ik boycot Israël en de illegaal bezette gebieden omdat Palestijnen niet vrij zijn, ze leven onder een wrede militaire bezetting,” zei Ali op een persconferentie waarin hij het proces op woensdag aankondigde.
“En totdat die bezetting is beëindigd, heb ik besloten Israël te boycotten, het is mijn grondrecht, gegarandeerd door de Amerikaanse grondwet.”

Maryland is een van de tientallen staten die maatregelen hebben genomen die overheidsinstanties verbieden om bedrijven in te huren die Israël boycotten.

De wetgeving is een onderdeel van een landelijke inspanning om de Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) -beweging tegen te gaan, die Israël economisch en politiek onder druk wil zetten om een ​​eind te maken aan misstanden tegen Palestijnen.

Critici van dergelijke maatregelen zeggen dat ze de vrijheid van meningsuiting beperken, een vreemd land beschermen tegen kritiek en een zinvol debat over het Israëlisch-Palestijnse conflict censureren.
Vorig jaar oordeelden Amerikaanse rechtbanken in Kansas en Arizona dat het ongrondwettig is om overheidscontractanten te dwingen zich te onthouden van het boycotten van Israël en het blokkeren van de anti-BDS-wetten in beide staten.
In het geval van Maryland werd de anti-boycott maatregel vastgesteld door een uitvoerend bevel van de republikeinse gouverneur Larry Hogan in 2017, nadat het de legislatuur niet had doorstaan.
“Ze vragen mensen om Israël te discrimineren,” zei hij over de beweging na het ondertekenen van de order in 2017, zoals destijds gemeld door de Baltimore Sun. “Er is geen enkel logisch tegenargument.”

‘Ik zal dat niet toestaan’

Op woensdag benadrukte Ali dat hij regelmatig politieke boycots uitvoert die niet beperkt zijn tot Israël.

Hij zei dat hij de staat Noord-Carolina eerder had geboycot omdat het een wet had aangenomen die transgenders zou schaden en op dit moment handelt hij niet met bedrijven die eigendom zijn van de familie van president Donald Trump.

“Al deze boycots worden beschermd door het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet,” zei Ali. “Dus als de gouverneur van Maryland, Larry Hogan, eist dat ik mijn rechten uit het eerste amendement opgeef om een ​​opdracht te krijgen, overtreedt hij mijn recht op vrije meningsuiting en dat zal ik niet toestaan.”

Door Gadeir Abbas, een advocaat van de Council of American Islamic Relations (CAIR), die Ali bijstaat in de rechtszaak, wordt de wetgeving van de gouverneur van Maryland ‘duidelijk illegaal’ genoemd.

Marco Rubio, (shutterstock)

“Amerikanen, sinds de oprichting van dit land – en zelfs al vóór de oprichting van dit land – hebben zich geëngageerd en geuit via boycots,” zei Abbas op de persconferentie, verwijzend naar boycots van Britse thee in de vroege jaren 1770 voorafgaand aan de Amerikaanse Revolutionaire Oorlog en de solidariteitscampagne tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika in de jaren zeventig en tachtig.

Het geval van Saqib is niet anders, hij zou zijn grondwettelijke rechten niet moeten opgeven om te concurreren voor overheidscontracten.”

Ali’s rechtszaak is op zijn minst de derde hangende juridische uitdaging voor anti-BDS-maatregelen.

Voorvechters van de vrijheid van meningsuiting hebben zich verzet tegen de anti-BDS-wetten, zeggend dat ze de Amerikaanse grondwet schenden. De American Civil Liberties Union (ACLU) heeft gezegd dat dergelijke maatregelen “fundamentele waarden van het eerste amendement” bedreigen.

Toch zijn er enkele leden van het Amerikaanse Congres die zich inzetten om anti-BDS-wetten op federaal niveau te legitimeren. Republikeinse senator Marco Rubio introduceerde vorige week een wetsvoorstel om staten bedrijven te weren die Israël boycotten.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse rechter beveelt aan dat de Libische Khalifa Haftar aansprakelijk moet worden gesteld voor marteling en oorlogsmisdaden

Magistraat rechter berispt Haftar omdat hij weigert te voldoen aan de eisen van de rechtbank …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: