Turkije ‘enige land’ dat vrede kan brengen Syrië, zegt Erdogan in NYT

De Turkse president zegt dat Ankara de strijd tegen Islamitische Staat zal aangaan nadat Amerikaanse troepen zich uit Syrië terugtrekken.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan steunt het besluit van Donald Trump om Amerikaanse troepen uit Syrië weg te halen en beweert dat Turkije de enige staat in de wereld is die krachtig genoeg is om vrede te brengen in het door oorlog verscheurde land.

President Erdogan, (shutterstock)

In een uitgebreid opiniestuk dat maandag in de New York Times werd gepubliceerd, zei Erdogan dat de Amerikaanse regering  “de juiste beslissing had genomen” door de terugtrekking van ongeveer tweeduizend Amerikaanse troepen uit Syrië vorige maand aan te kondigen.

De omstreden beslissing “moet zorgvuldig worden gepland en in samenwerking met de juiste partners worden uitgevoerd om de belangen van de Verenigde Staten, de internationale gemeenschap en het Syrische volk te beschermen,” schreef Erdogan.

“Turkije, dat het op een na grootste leger van de NAVO heeft, is het enige land met de kracht en toewijding om die taak uit te voeren.”

Op maandag zei Trump dat de VS “[Syrië] in een behoorlijk tempo zal verlaten,” terwijl ze blijven vechten tegen de Islamitische Staat (IS) “en al het andere doen dat verstandig en noodzakelijk is!”

Een dag eerder zei John Bolton, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president, dat de VS een toezegging van Turkije verwacht om de Koerdische bondgenoten van Washington niet aan te vallen, die de strijd tegen IS in het land voeren.

Bolton arriveerde maandag in Ankara als onderdeel van een Amerikaanse delegatie om onder meer de details van de Amerikaanse terugtrekking uit Syrië met Turkse functionarissen te bespreken.

Stabilisatiekracht

Van zijn kant heeft Erdogan beloofd IS te verslaan, evenals “andere terroristische groeperingen in Syrië.”

“Ik zeg dit nog een keer: de terroristen zullen geen overwinning behalen, Turkije zal blijven doen wat nodig is om zijn eigen veiligheid en welzijn van de internationale gemeenschap te waarborgen,” schreef hij in de Times.

In het stuk, stelde Erdogan voor om een ​​”stabilisatiemacht” te vestigen die uit strijdkrachten van alle diverse gemeenschappen in Syrië bestaat.

“Alleen een divers orgaan kan alle Syrische burgers van dienst zijn en orde en wet brengen in verschillende delen van het land. In dit opzicht zou ik erop willen wijzen dat we geen problemen hebben met de Syrische Koerden,” schreef hij.

Hoewel hij herhaalt dat Turkije de Koerdische milities van de People’s Protection Units (YPG)  als een terroristische groep beschouwt, zei Erdogan dat hij begrijpt dat “veel jonge Syriërs geen andere keus hadden dan zich bij de groep aan te sluiten in tijden van oorlog.

De YPG leid de door de VS gesteunde Syrische Democratische Kracht (SDF), die een belangrijke Amerikaanse bondgenoot is in de strijd tegen IS.

De relatie van Washington met Koerdische strijders in Syrië stond op gespannen voet met de relatie met Ankara, die de YPG ziet als een zijtak van de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die op de zwarte lijst staat van zowel Ankara als Washington. De Turkse regering is al decennia lang verwikkeld in een oorlog met de PKK.

YPG vlag, (shutterstock)

Erdogan schreef ook over vertegenwoordiging in lokale overheden. “Personen zonder banden met terroristische groeperingen komen in aanmerking om hun gemeenschap in lokale overheden te vertegenwoordigen”, schreef Erdogan in de Amerikaanse krant.

“Lokale raden in overwegend Koerdische delen van Noord-Syrië zullen grotendeels bestaan ​​uit vertegenwoordigers van de Koerdische gemeenschap, terwijl ze ervoor zorgen dat alle andere groepen een eerlijke politieke vertegenwoordiging genieten. Turkse ambtenaren met relevante ervaring zullen hen adviseren over gemeentelijke zaken, onderwijs, gezondheidszorg en noodhulpdiensten,” zei  Erdogan.

Koerdische leiders in Syrië hebben maandag niet meteen gereageerd op het artikel van Erdogan.

Erdogan heeft niet aangegeven of hij toestemming zou vragen aan de VN-Veiligheidsraad voor zijn Syrië-plan.

Ondanks de warme banden tussen Turkije en Rusland, die de regering van president Bashar al-Assad steunt, heeft Damascus de Turkse militaire aanwezigheid in Syrische gebieden verworpen en noemde het een schending van de soevereiniteit van het land.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: