Nieuwste artikelen:

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

JNF Canada onder toezicht na het gebruik van liefdadigheidsgelden voor Israëlische Legerprojecten.

Leestijd: 3 minuten

Het Joods Nationaal Fonds van Canada wordt gecontroleerd door het federale belastingkantoor van het land wegens vermeende financiering van Israëlische legerprojecten met liefdadigheidsgelden, meldde de Canadian Broadcasting Corporation (CBC).

Een van Canada’s grootste liefdadigheidsinstellingen, JNF Canada, heeft het Israëlische leger ondersteunt met infrastructurele projecten op een lucht- en marinebases, zei CBC News vrijdag.

De organisatie maakte vorig jaar aan haar donoren bekend dat het onder toezicht van de Canada Revenue Agency viel, meldde CBC.

Hoewel geen enkele wet een Canadese burger ervan weerhoudt een cheque rechtstreeks naar het Israëlische Ministerie van Defensie uit te schrijven, is het wel verboden voor liefdadigheids-instellingen om donateurs afschriften te geven voor hun donatie waarmee ze een belastingaftrek kunnen aanvragen, zei de nationale omroep.

Bezet gebied, Shutterstock

Van de verschillende projecten meldde CBC waar dat JNF Canada bijdroeg in het financieren van een fitnessruimte op de militaire basis Gadna in Sde Boker, in het Negev-woestijngebied in het zuiden van Israël.

Onder verwijzing naar documenten geproduceerd door JNF Canada’s moederorganisatie in Israël, Keren Kayemeth LeIsrael (KKL), zei CBC News dat het Canadese filiaal van JNF ook heeft bijgedragen aan de financiering van ‘de nieuw geplande IDF Training Base City in de Negev.’

De donaties van JNF Canada zijn ook gedaan ter ondersteuning van de ontwikkeling van een trainingscomplex en auditorium op de zeebasis Bat Galim, evenals trainingen en conferenties op dezelfde basis en een “sociale ruimte” voor squadrons bij zowel Palmachim Air Force Base en Nevatim Air Force Base.

De betrokkenheid van JNF Canada bij projecten in de bezette Palestijnse gebieden was ook opgenomen in het CBC News-rapport.

De projecten van de organisatie hebben ook direct bijgedragen aan de bouw van ten minste één nederzetting op een heuveltop, Givat Oz VeGaon, wat illegaal is volgens internationale en Israëlische wetten, aldus de nieuwsorganisatie.

JNF Canada zegt dat het stopte met het financieren van legerprojecten

In een e-mail vertelde JNF Canada’s CEO Lance Davis aan CBC News dat de organisatie stopte met het financieren van projecten die zijn gelieerd aan het Israëlische leger in 2016 nadat het was geïnformeerd over de richtlijnen van de CRA.

“Voor de duidelijkheid, we financieren projecten die zich op Israëlische terrein bewind bevinden niet meer en JNF Canada werkt strikt volgens de CRA-regels die de status van liefdadigheidsorganisatie regelen,” schreef Davis.

Toch zijn zowel de Israëlische als de Canadese filialen van het JNF ervan beschuldigd jarenlang medeplichtig te zijn aan de gedwongen verwijdering van Palestijnen door Israël uit hun huizen, alsook aan discriminerende toewijzingen voor grond.

JNF Canada financierde de oprichting van Canada Park, een uitgestrekt natuurreservaat op ongeveer 25 km van Jeruzalem, gebouwd op het puin van drie Palestijnse dorpen die met geweld waren ontvolkt door het Israëlische leger in de oorlog van 1967.

De oorspronkelijke Palestijnse inwoners van de dorpen – Yalu, Imwas en Beit Nuba – werden met geweld uit het gebied verwijderd en de meesten, zo niet alle, werden weerhouden om terug te keren.

De “œIndependant Jewish Voice Canada,” een groep die Palestijnse rechten ondersteunt, is een campagne gestart genaamd “Stop de JNF” en probeert de organisatie van zijn charitatieve status in Canada te ontrafelen.

In 2017 heeft de groep vier Canadezen geholpen bij het indienen van een klacht en de Canadese minister van Nationale inkomsten met het verzoek JNF Canada niet langer als liefdadigheidsinstelling te mogen erkennen.

“JNF Canada heeft de afgelopen jaren al meer dan een dozijn projecten gefinancierd om het IDF te ondersteunen en is officieel een partnerschap aangegaan met het IDF en het Israëlische Ministerie van Defensie,” zegt de groep op haar website.

IJV-Canada zei ook dat het JNF bomen heeft geplant in de bezette Palestijnse gebieden, en zo Israël helpt zijn controle over die gebieden te versterken, in strijd met het internationale recht.

“Door de controle over landen in de [bezette Palestijnse gebieden] te nemen, zetten deze projecten de meer dan vijftig jaar durende militaire bezetting van Israël voort, waardoor een kans op vrede veel moeilijker te bereiken is,” zegt de groep.

“Geen enkele Canadese organisatie, laat staan een organisatie met een charitatieve status, moet projecten sponsoren die ten gunste zijn van een bezettingsmacht en die – in strijd is met het internationale recht is.”

Laatste nieuws

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en...

Iraans persoverzicht: Arrestaties en ontslagen over “ontsluierde” huwelijksaanzoek

Intussen bekritiseren oppositiebannelingen de Belgische gevangenenruil, zijn er spanningen...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 68 − 61 =

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar sleutelfiguren van leger en RSF blijven buiten schot. De Verenigde Staten hebben hun eerste sanctieronde tegen...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om Canada binnen te komen "geen gouden ticket" is. De familie van één man zegt in...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en het moeilijker maken voor scholen om vergunningen te krijgen. Het Israëlische parlement heeft twee wetsvoorstellen ingediend...