Nieuwste artikelen:

JNF Canada onder toezicht na het gebruik van liefdadigheidsgelden voor Israëlische Legerprojecten.

Leestijd: 3 minuten

Het Joods Nationaal Fonds van Canada wordt gecontroleerd door het federale belastingkantoor van het land wegens vermeende financiering van Israëlische legerprojecten met liefdadigheidsgelden, meldde de Canadian Broadcasting Corporation (CBC).

Een van Canada’s grootste liefdadigheidsinstellingen, JNF Canada, heeft het Israëlische leger ondersteunt met infrastructurele projecten op een lucht- en marinebases, zei CBC News vrijdag.

De organisatie maakte vorig jaar aan haar donoren bekend dat het onder toezicht van de Canada Revenue Agency viel, meldde CBC.

Hoewel geen enkele wet een Canadese burger ervan weerhoudt een cheque rechtstreeks naar het Israëlische Ministerie van Defensie uit te schrijven, is het wel verboden voor liefdadigheids-instellingen om donateurs afschriften te geven voor hun donatie waarmee ze een belastingaftrek kunnen aanvragen, zei de nationale omroep.

Bezet gebied, Shutterstock

Van de verschillende projecten meldde CBC waar dat JNF Canada bijdroeg in het financieren van een fitnessruimte op de militaire basis Gadna in Sde Boker, in het Negev-woestijngebied in het zuiden van Israël.

Onder verwijzing naar documenten geproduceerd door JNF Canada’s moederorganisatie in Israël, Keren Kayemeth LeIsrael (KKL), zei CBC News dat het Canadese filiaal van JNF ook heeft bijgedragen aan de financiering van ‘de nieuw geplande IDF Training Base City in de Negev.’

De donaties van JNF Canada zijn ook gedaan ter ondersteuning van de ontwikkeling van een trainingscomplex en auditorium op de zeebasis Bat Galim, evenals trainingen en conferenties op dezelfde basis en een “sociale ruimte” voor squadrons bij zowel Palmachim Air Force Base en Nevatim Air Force Base.

De betrokkenheid van JNF Canada bij projecten in de bezette Palestijnse gebieden was ook opgenomen in het CBC News-rapport.

De projecten van de organisatie hebben ook direct bijgedragen aan de bouw van ten minste één nederzetting op een heuveltop, Givat Oz VeGaon, wat illegaal is volgens internationale en Israëlische wetten, aldus de nieuwsorganisatie.

JNF Canada zegt dat het stopte met het financieren van legerprojecten

In een e-mail vertelde JNF Canada’s CEO Lance Davis aan CBC News dat de organisatie stopte met het financieren van projecten die zijn gelieerd aan het Israëlische leger in 2016 nadat het was geïnformeerd over de richtlijnen van de CRA.

“Voor de duidelijkheid, we financieren projecten die zich op Israëlische terrein bewind bevinden niet meer en JNF Canada werkt strikt volgens de CRA-regels die de status van liefdadigheidsorganisatie regelen,” schreef Davis.

Toch zijn zowel de Israëlische als de Canadese filialen van het JNF ervan beschuldigd jarenlang medeplichtig te zijn aan de gedwongen verwijdering van Palestijnen door Israël uit hun huizen, alsook aan discriminerende toewijzingen voor grond.

JNF Canada financierde de oprichting van Canada Park, een uitgestrekt natuurreservaat op ongeveer 25 km van Jeruzalem, gebouwd op het puin van drie Palestijnse dorpen die met geweld waren ontvolkt door het Israëlische leger in de oorlog van 1967.

De oorspronkelijke Palestijnse inwoners van de dorpen – Yalu, Imwas en Beit Nuba – werden met geweld uit het gebied verwijderd en de meesten, zo niet alle, werden weerhouden om terug te keren.

De “œIndependant Jewish Voice Canada,” een groep die Palestijnse rechten ondersteunt, is een campagne gestart genaamd “Stop de JNF” en probeert de organisatie van zijn charitatieve status in Canada te ontrafelen.

In 2017 heeft de groep vier Canadezen geholpen bij het indienen van een klacht en de Canadese minister van Nationale inkomsten met het verzoek JNF Canada niet langer als liefdadigheidsinstelling te mogen erkennen.

“JNF Canada heeft de afgelopen jaren al meer dan een dozijn projecten gefinancierd om het IDF te ondersteunen en is officieel een partnerschap aangegaan met het IDF en het Israëlische Ministerie van Defensie,” zegt de groep op haar website.

IJV-Canada zei ook dat het JNF bomen heeft geplant in de bezette Palestijnse gebieden, en zo Israël helpt zijn controle over die gebieden te versterken, in strijd met het internationale recht.

“Door de controle over landen in de [bezette Palestijnse gebieden] te nemen, zetten deze projecten de meer dan vijftig jaar durende militaire bezetting van Israël voort, waardoor een kans op vrede veel moeilijker te bereiken is,” zegt de groep.

“Geen enkele Canadese organisatie, laat staan een organisatie met een charitatieve status, moet projecten sponsoren die ten gunste zijn van een bezettingsmacht en die – in strijd is met het internationale recht is.”

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Ghassan Abu Sittah beschuldigt Duitsland van ‘medeplichtigheid aan genocide’ nadat hem de toegang geweigerd werd.

De Brits-Palestijnse chirurg spreekt met MEE nadat hem een...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

88 + = 89

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...