Start van Saoedische rechtszaak tegen Khashoggi-moordverdachten

(Shutterstock)

Het proces tegen 11 Saoedi’s, die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op Jamal Khashoggi, is geopend, zei de officier van justitie van het Koninkrijk donderdag. De officier voegde eraan toe dat de doodstraf voor vijf van hen is geëist.

In een verklaring van het officiële Saudische persagentschap zei de officier van justitie dat de 11 verdachten voor het eerst werden gehoord in de strafrechtbank van Riyadh, bijgewoond door hun advocaten. Geen van de verdachten is bij naam genoemd.

De officier van justitie eiste dat de beklaagden de juiste straffen wordt opgelegd en streeft naar de doodstraf voor vijf van de verdachten vanwege hun directe betrokkenheid bij de moord,” aldus de verklaring.

De hoorzitting volgt na een Saudi-onderzoek naar de moord op Khashoggi, een Saoedische journalist en medewerker van het Middle East Eye (MEE), die bruut werd vermoord in het consulaat van zijn land in Istanboel in oktober.

De moord, waarvan de CIA en de Amerikaanse Senaat hebben geconcludeerd dat deze werd uitgevoerd onder rechtstreeks bevel van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, heeft catastrofale gevolgen gehad voor de internationale reputatie van het koninkrijk.

Botsende onderzoeken
Omdat Khashoggi op 2 oktober als vermist werd opgegeven, hebben de Saudische autoriteiten verschillende keren hun officiële versie van de gebeurtenissen gewijzigd, waarbij ze oorspronkelijk beweerden dat hij het consulaat ongeschonden had verlaten.

Echter, Turkije heeft gruwelijke details van de moord aan media vrijgegeven, waaronder aan MEE. Veel van deze details zijn verkregen via een audio-opname van binnen het consulaat.

In het licht van het feit dat nieuwe details regelmatig werden gelekt, moest Riyadh verschillende keren van positie veranderen, maar toch bleef men stellen ​​dat de kroonprins niet op de hoogte was van de operatie en de mislukte cover-up.

De hoogste aanklager van het koninkrijk, Saud al-Mujeb, reisde eind oktober met een team van onderzoekers naar Istanbul om de moord te onderzoeken.

Maar Turkse bronnen vertelden MEE in die tijd dat de Saoedische functionarissen niet coöperatief waren en alleen maar probeerden uit te vinden wat Turkije wist, in gebreke zijnde om enig bewijs zelf aan te bieden.

Volgens de verklaring van donderdag had het koninkrijk twee brieven naar Turkije gestuurd met het verzoek om bewijsmateriaal met betrekking tot de zaak vrij te geven, hier is geen antwoord op gegeven.

Turkse functionarissen vertelden deze week aan MEE dat de Saoedische autoriteiten zelf onvoldoende informatie over de zaak hebben verstrekt en het onderzoek van Turkije hebben belemmerd.

Een Turkse bron, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, zei woensdag tegen MEE dat Ankara zich nu richt op het verkrijgen van steun voor een internationaal onderzoek onder auspiciën van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres.

Het nalaten van Riyadh om een ​​van de verdachten of mensen die met de moord zijn beschuldigd te noemen, heeft in Turkije veel irritatie veroorzaakt, wat tot bezorgdheid leidt dat de verantwoordelijken wegkomen met moord.

We kennen de namen van de 15 verdachten niet tegen wie zij aanklachten hebben ingediend. We weten niet waar ze worden vastgehouden, als ze worden gearresteerd. Ze zijn helemaal niet transparant,” vertelde de Turkse bron aan MEE.

Volgens een nieuw boek over de zaak, heeft Salah Muhammad al-Tubaigy, de autopsie-expert die vermoedelijk het lichaam van Khashoggi in stukken hakte enkele minuten na zijn dood, vrij in een luxueus huis met een zwembad in de Saoedische havenstad Jeddah gewoond.

In het boek wordt ook een bron aangehaald die zegt dat Maher Abdulaziz Mutrib, een van de lijfwachten van Mohammed bin Salman en de leider van het team dat is gestuurd om Khashoggi te doden, niet eens gearresteerd was.

 

Over Sam

bekijk ook

Turkse oppositieleider veroordeeld wegens belediging Erdogan

De CHP-partijleider Canan Kaftancioglu is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en mag niet deelnemen aan …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: