Britse wapenexperts hadden ontmoeting met Saoedische ambtenaren dagen na de moord op Khashoggi

Leden van de Defensie- en Veiligheidsorganisatie van het Verenigd Koninkrijk hebben een bezoek gebracht aan Riyadh ter bevordering van de wapenhandel tussen de twee landen.

Leden van de Defensie- en Veiligheidsorganisatie, een overheidsinstantie binnen het Britse Ministerie van Internationale Handel, hadden enkele dagen na de dood van journalist Jamal Khashoggi een ontmoeting met Saoedi-Arabische functionarissen om de wapenexport te bevorderen, dat zegt een bericht dat is uitgebracht door de Engelse krant The Mirror op 31 december.

Onder verwijzing naar documenten die zijn verkregen in het kader van een “Freedom of Information-verzoek,” zei het Mirror-rapport dat de DSO-delegatie Riyadh bezocht op de dag van de verdwijning van Khashoggi – 2 oktober – en daaropvolgende bezoeken bracht aan het koninkrijk om de aanstaande wapenverkopen op 14 en 22 oktober te bevorderen.

Onder de afgevaardigden was naar verluidt Nigel Maddox, een gepensioneerde officier van de luchtmacht, die nu werkt als een senior DSO-functionaris.

De Mirror zei dat regeringsfunctionarissen bevestigden dat de ontmoetingen tussen het Department van Internationale Handel en de Saoedische ambtenaren plaatsvond in Riyadh gedurende die data.

Een woordvoerder van de regering vertelde The Independent dat “bezoeken van functionarissen uit het Verenigd Koninkrijk een rol zullen blijven spelen in het onderhouden van onze relatie met Saudi-Arabië, inclusief de manier hoe we samenwerken om regionale bedreigingen aan te pakken, en wederzijdse belangen in de nationale veiligheid en welvaart te ondersteunen.”

Het Verenigd Koninkrijk heeft sinds maart 2015 ongeveer $ 5 miljard aan wapens verkocht aan Saoedi-Arabië, toen de Saoedisch geleide coalite de oorlog in Jemen begon.

Saoedi-Arabië lanceerde in 2015 een militaire campagne in Jemen om de Houthi-rebellen van het land, die de hoofdstad Sanaa hadden overgenomen, uit de weg te ruimen en de internationaal erkende en door Saoedi’s gesteunde regering van president Abd Rabbuh Mansour Hadi weer aan de macht te brengen.

Verwoesting in Jemen, Shutterstock

Terwijl de oorlog in Jemen heeft geleid tot wat de Verenigde Naties de ergste humanitaire crisis in de wereld noemt, heeft de strijd tussen de Houthi-beweging en de door de VS gesteunde militaire coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië standgehouden ondanks herhaalde internationale oproepen tot een staakt-het-vuren.

De gezondheidsdiensten en watervoorzieningen van het land zijn zwaar beschadigd, meer dan twee miljoen mensen zijn uit hun huizen verdreven en ongeveer 14 miljoen Jemenieten staan ​​op de rand van de hongersnood als gevolg van het conflict, zegt de VN.

Volgens de VN zijn bijna 10.000 mensen gedood sinds de door Saoedi-Arabië geleide coalitie zich in 2015 bij het conflict aansloot. Het cijfer kan veel hoger zijn, omdat een onafhankelijke onderzoeksgroep het dodental als gevolg van directe gevechten schat op 56.000 sinds 2016.

Afgelopen november zei Save the Children dat maar liefst 85.000 kinderen jonger dan vijf jaar zijn overleden als gevolg van verhongering of ziekte in Jemen sinds 2015.


Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Staakt-het-vuren Jemen eindigt zonder verlenging nu VN-gezant aandringt op kalmte

De wapenstilstand van zes maanden in Jemen is sinds april tweemaal verlengd en heeft het …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: