De regering Trump lijkt achter de aanvallen van Israël op Syrië te staan

US State Department zegt dat Washington ‘het recht van Israël om zichzelf te verdedigen’ volledig steunt in het licht van de dreigende Iraanse invloed in Syrië.

Israëlische F16 gevechtsvliegtuigen, Shutterstock

De regering van president Trump lijkt volledig achter de luchtaanvallen van Israël op Syrië te staan, ondanks de aanval van een paar dagen geleden waarbij een wapendepot in Syrië werd gebombardeerd, waar er volgens Rusland passagiersvluchten in gevaar zijn gebracht.

“Iraanse steun aan en bevoorrading van terroristische groeperingen in Syrië en in de regio die de intentie en de capaciteit hebben om Israël te treffen zijn onaanvaardbaar,” zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring op vrijdag. 

“De Verenigde Staten staan volledig achter het recht van Israël om zich te verdedigen tegen het agressieve avonturisme van het Iraanse regime, en we zullen ervoor blijven zorgen dat Israël de militaire capaciteit heeft om dit resoluut te doen.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken noemde niet specifiek de luchtaanvallen op Syrië, die Israël zelden bevestigt. Maar de verklaring komt drie dagen na een Israëlische aanval in Syrië die door Moskou “een grove schending van de soevereiniteit van Syrië” werd genoemd.

Israël heeft in de afgelopen zeven jaar tientallen luchtaanvallen uitgevoerd op verschillende doelen in Syrië. Het Israëlische leger geeft gewoonlijk geen commentaar op dergelijke aanvallen, maar ambtenaren hebben gezegd dat ze de strijd aanbinden tegen Iraanse troepen en door Teheran gesteunde militanten in het door oorlog verscheurde land.

Trump kondigde vorige week aan dat hij ongeveer 2.000 Amerikaanse soldaten uit Syrië terugtrekt. Hoewel de missie van de Amerikaanse troepen officieel was om de IS te bestrijden, hebben bestuursambtenaren gesuggereerd dat de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Syrië ook gericht was op het tegengaan van Iraanse invloed.

Shutterstock

Het Witte Huis wordt geconfronteerd met toenemende kritiek op de terugtrekking, inclusief beschuldigingen dat Trump de Israëlische en Koerdische bondgenoten van Washington in de steek laat.

In zijn verklaring op vrijdag benadrukte het ministerie van Buitenlandse Zaken ook de steun van de Trump-regering voor de veiligheid van Israël.

“De inzet van de Trump-regering en het Amerikaanse volk om de veiligheid van Israël te waarborgen is zowel duurzaam als onwrikbaar,” zei de afdeling.


Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Amerikaanse rechter beveelt aan dat de Libische Khalifa Haftar aansprakelijk moet worden gesteld voor marteling en oorlogsmisdaden

Magistraat rechter berispt Haftar omdat hij weigert te voldoen aan de eisen van de rechtbank …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: