Egyptische rechtbank vertraagt de beslissing over het verlengen van Sisi’s presidentschap


Egyptische president SiSi, Shutterstock

Een rechtbank in Egypte heeft een zaak waarin de Egyptische president probeert om een derde ambtstermijn mogelijk te maken uitgesteld. Zijn tweede ambtstermijn loopt nu en zal in 2022 eindigen. Dit werd afgelopen week gemeld door de Egyptische staatsmedia.

Na de eerste hoorzitting op zondag werd een rechtszaak waarin het parlement word opgeroepen om een zitting bijeen te roepen over het aanpassen van de grondwet, uitgesteld door het gerechtshof in Caïro die Dringende Zaken behandeld, geleid door rechter Wael Abu Shadi.

SiSi, een voormalig minister van defensie, kwam aan de macht in 2013 na een militaire coup die hij leidde tegen zijn voorganger Mohamed Morsi en won in april een tweede termijn. De tweede termijn werd zonder enige moeite behaald omdat alle tegen kandidaten werden gearresteerd of in diskrediet gebracht.

Het voorgestelde amendement op artikel 140, dat presidenten beperkt tot twee vierjaarlijkse termijnen, zou SiSi in staat stellen om deze beperking op te heffen na een referendum.

Een pro-Sisi Advokaat, Ahman Abdelhakim, diende de zaak eerder in december in namens “een aantal Egyptische burgers”, waarin geeist werd om het artikel te wijzigen. Hij stelde dat de beperking oneerlijk is tegenover het “grote Egyptische volk” die de” bron van de macht” zijn.

De rechtszaak omschreef artikel 140 als ” een ketterij, gecreëerd door het constitutionele comité om westerse landen te kopiëren, ondanks de verschillende omstandigheden”.

Pogingen om te termijn na 2022 te verlengen zijn al vaker ter sprake gebracht en zijn nooit tegengesproken door de president.

Vorige maand tijdens een jeugdconferentie werd Sisi gevraagd wat hij dacht van “presidenten die voor altijd aan de macht willen blijven.”

Hij antwoordde: “Er is geen eeuwigheid. Eeuwigheid eindigt met de dood… Niemand zal 100 of 200 jaar aan de macht blijven.”

De zoon van Sisi coördineert het wijzigingsplan

De petitie om artikel 140 te wijzigen, komt temidden van berichten over een plan om de grondwet middels een referendum te wijzigen en dat de zoon van Sisi, Mahmoud, de persoonlijke opdracht heeft gekregen om het referendum op te zetten.

Het plan, volgens een rapport van de Egyptische nieuwssite Mada Masr, probeert het amendement te wijzigen om deze periode tot zes jaar te verlengen en staat gepland voor maart 2019.

Het nieuwe mandaat van Mahmoud weerspiegelt de groeiende afhankelijkheid van Sisi van zijn zoon en zijn trouwe bondgenoten, ongeacht hun competenties, terwijl de kring van vertrouwelijke ambtenaren van de president slinkt.

Sisi richtte zich naast de grondwet ook op het hervormen van de General Intelligence Agency om zijn greep op de macht te behouden, met Mahmoud el-Sisi geïnstalleerd als een hoge functionaris in de organisatie na de eerdere benoeming van Ababs Kamel, Sisi’s voormalige officemanager als GIA-hoofd, afgelopen januari.

De GIA is een van de drie grootste inlichtingendiensten van Egypte, naast de militaire inlichtingendienst en de nationale veiligheidsdienst.

Op maandag benoemde Sisi majoor-generaal Khaled Megawer als nieuw hoofd van de militaire inlichtingendienst, ter vervanging van Mohamed el-Shahat. Hij heeft de reden voor de wijziging niet gespecificeerd. 

Sisi diende als directeur van de militaire inlichtingendienst tot hij in augustus 2012 minister van defensie werd voor president Morsi.

Sinds hij de macht overnam, heeft Sisi bijna 1500 officieren van de GIA weggestuurd. Onder hen waren 150 hoog geplaatste officieren, volgens Mahmoud Gamal, een Egyptische deskundige op het gebied van militaire zaken in het in Istanbul gevestigde Egyptische instituut voor studies.

Gamal vertelde Middle East Eye dat Mahmoud el-Sisi de opdracht heeft gekregen om het plan aan te sturen en heeft maandenlang semi-dagelijkse besprekingen met parlementsleden gehouden om de amendementen te bespreken.

Gamal zei dat de jonge Sisi ook besprekingen houdt met leden van de commissie die de grondwet van 2014 heeft opgesteld.

Dat Mahmoud nu deze crusiale positie heeft ingenomen zegt meer over de behoefte van de president aan betrouwbare mensen om zich heen, dan dat het iets zegt over de kunde van de zoon, zegt Michele Dunne, directeur van het ‘Carnegie endowment for international Peace’s Middle East program.’

“Het lijkt erop dat de inspanningen van Sisi erop gericht zijn om zo lang mogelijk aan de macht te blijven,” vertelde ze.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Mensenrechten staan ​​centraal in de banden tussen de VS en Egypte, zegt Blinken tegen zijn Egyptische tegenhanger

Antony Blinken uitte in zijn gesprek met Sameh Shoukry mensenrechtenkwesties, maar voorvechters van rechten eisen …

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: