‘Vergunning voor onverdraagzaamheid’,conservatieve partij aangepakt na foute opmerkingen van Johnson over Niqabs

Het ‘Muslim Counsil of Britain’ zegt dat de conservatieve partij niet in staat is, of niet bereid is om stappen nemen tegen hun partijgenoot Boris Johnson nadat hij denigrerende opmerkingen heeft gemaakt over Niqaab draagsters.

Boris Johnson , shutterstock

De Moslimraad van Groot-Brittannië beschuldigde de Conservatieve Partij van “het verlenen van een vergunning van onverdraagzaamheid” nadat het oordeelde dat Boris Johnson de partijregels niet had overtreden toen hij denigrerende opmerkingen maakte in een krantenkolom over moslimvrouwen die hun gezichten bedekken.

Johnson, een parlementslid en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, veroorzaakte woede en werd beschuldigd van islamofobie in augustus nadat hij een artikel publiceerde in de krant Daily Telegraph waarin hij de boerka beschreef – een sluier die het gezicht volledig bedekt – als “onderdrukkend.”

De opmerkingen werden gemaakt in een stuk waarin Johnson kritiek had op de Deense regering voor de invoering van een wet die het dragen van gezichtsdoeken in het openbaar illegaal maakte.

Hij vergeleek vrouwen die de niqab dragen met brievenbussen en bankovervallers.

Destijds riepen een aantal hoog geplaatstse conservatieven, waaronder premier Theresa May, voorzitter van de conservatieve partij Brandon Lewis en de Schotse conservatieve leider Ruth Davidson, Johnson op om zich te verontschuldigen.

Op vrijdag zei een onafhankelijk panel, onder voorzitterschap van advocaat Naomi Ellenbogen QC, dat hoewel Johnson’s opmerkingen “provocerend” waren, het “onverstandig zou zijn om de taal van partijvertegenwoordigers of het gebruik van satire buitensporig te censureren, in het bijzonder een standpunt dat breed gedragen is.”

Het panel zei dat de regels van de Conservatieve Partij “het recht van een individu op vrijheid van meningsuiting” niet mag beperken.

Na de uitspraak heeft de Muslim Council of Britain (MCB), een overkoepelende groep die vele moskeeën en moslimorganisaties vertegenwoordigt, een verklaring afgegeven waarin de conservatieve partij wordt beschuldigd van het “niet bereid of niet in staat te zijn om met de gevaren van islamofobie om te gaan.”

In een jaar waarin meer dan de helft van alle officieel geregistreerde haatmisdaden gericht waren tegen moslims, schreven meer dan honderd vrouwen die ervoor kiezen om de niqab of boerka te dragen, naar de conservatieve partijvoorzitter om aan te geven met welke bedreigingen en vernederingen ze te maken hebben gekregen nadat Johnson zijn opmerkingen had gemaakt.

“De MCB vraagt ​​zich af, wat de conservatieve politici motiveert om moslims op deze manier te behandelen? En waarom lijkt het panel voorbij te gaan aan de voorbeeldfunctie van parlementsleden en de gevolgen van de acties van de heer Johnson?”

De uitspraak werd ook bekritiseerd door Tell MAMA, een organisatie die anti-islamitische haatmisdrijven monitort, die gaven aan dat er een toename van gerapporteerde incidenten gericht op draagsters van gezichtsbedekkende kleding, na de uitspraken van Boris Johnson.


Hooggeplaatste personen binnen de conservatieve partij hebben al eerder aangegeven dat er geïnstitutionaliseerde islamofobie bestaat binnen de partij.

Sayeeda Warsi, een voormalige minister van de conservatieven waarschuwde in juni dat anti-islamitische vooroordelen “zeer wijdverspreid” waren binnen de partij.

Sayeeda Warsi, shutterstock

“Ik denk niet dat dit het geval is bij Theresa May zelf, maar ik geloof wel dat het iets is dat door de partijtop gemakkelijk kan worden genegeerd,” zei Warsi.

“Ik denk dat moslims in ons land het gevoel hebben aangeschoten wild te zijn waar gemakkelijk rechten van kunnen worden ingeperkt zonder dat er consequenties aan verboden zijn,” voegde ze er aan toe.

In maart vorig jaar bekritiseerde Warsi Prevent, het Britse programma tegen extremisme, omdat ze zich onevenredig vaakop moslims richten.

“Ik denk dat het Prevent-project als merk kapot is. Ik vind het giftig, “zei ze.

“Ik denk dat Theresa May even pas op de plaats moet maken en goed moet analyseren hoe het project ervoor staat momenteel, en duidelijkheid moet creëeren of het project gaat om terrorismebestrijding of tegen extremisme”

Vorig jaar riep Warsi , May op om islamofobie publiekelijk te veroordelen en beschreef ze het leven van een moslim in het dagelijks leven als “heftig”.

Warsi stapte uit een door de conservatieven geleide coalitieregering van voormalig premier David Cameron in 2014, uit protest tegen het falen om Israëls aanval op Gaza te veroordelen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

BBC bekritiseerd vanwege het ‘vijandige’ interview met de eerste vrouwelijke leider van MCB

Meer dan 100 publieke figuren ondertekenen een brief waarin ze de publieke omroep oproepen om …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: