‘Onvoorstelbare gruwelijkheden’; VN-Rapport geeft details over mensenrechten schendingen van migranten in Libië

Een VN-document roept EU-landen op om hun samenwerking met de Libische autoriteiten onder de loep te nemen, om te voorkomen dat ze bijdragen aan grootschalig misbruik van migranten.

Vluchtelingenboot, shutterstock

Migranten in Libië worden geconfronteerd met ‘onvoorstelbare gruwelijkheden,’ waaronder buitenechtelijke executies, sexueel misbruik, foltering, slavernij en willekeurige detentie aldus een rapport van de Verenigde Naties.

Het nieuwe rapport, dat is uitgebracht door een VN-ondersteuningsmiddelen in Libië (UNSMIL) en het VN-mensenrechtenbureau riep afgelopen donderdag de lidstaten van de Europese Unie op om hun samenwerking met de Libische autoriteiten op het vlak van migratie goed te onderzoeken, om zo te voorkomen dat ze indirect bijdragen aan grootschalig misbruik.

“Dit moet ook inhouden dat er een eind komt aan de verplichte, automatische en willekeurige detentie van migranten en vluchtelingen, het uitbannen van marteling en mishandeling, sexueel geweld en gedwongen arbeidsdetentie.

Donderdag liet de kustwacht van Libië, die eerder dit jaar nieuwe boten van de Italiaanse regering ontving om de migratie tegen te gaan, weten dat het tot nu toe ongeveer 15.000 migranten heeft onderschept die probeerde om dit jaar Italië over zee te bereiken.

Volgens het VN-rapport onderschepte de Libische kustwacht 29.000 migranten tussen begin 2017 en eind september 2018.

Migranten die worden opgepikt door de autoriteiten en gewapende groepen worden in detentiecentra geplaatst, die door de VN worden omschreven als “onmenselijk.”

Tijdens bezoeken aan detentiecentra van het Libische Departement voor Bestrijding van Illegale Immigratie, was het personeel van de VN getuige van “ernstige overbevolking, gebrek aan goede ventilatie en verlichting, onvoldoende toegang tot wasfaciliteiten en latrines, constante opsluiting,ondervoeding en in veel gevallen geen enkel contact met de buitenwereld,” zegt het rapport.

Nadat Libië in chaos raakte na de opstand tegen de oude leider Muammar Gaddafi, is het land een belangrijk startpunt geworden voor migranten uit Sub-Sahara Afrika, die proberen Europa over zee te bereiken.

“Dit klimaat van wetteloosheid biedt een vruchtbare voedingsbodem voor opbloeiende illegale activiteiten, zoals mensenhandel en illegale mensensmokkel, en laat migranten, vluchtelingen, mannen en vrouwen overgeleverd aan talloze roofdieren die ze beschouwen als grondstoffen die moeten worden uitgebuit en afgeperst voor maximaal financieel gewin,” zegt het VN-rapport.

Het VN-rapport suggereert ook dat racisme een rol kan spelen in de schendingen waaraan migranten worden blootgesteld.


Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Sisi ontmoet de Libische commandant Khalifa Haftar in Caïro

De Egyptische president benadrukte de noodzaak om op tijd verkiezingen te houden en dat buitenlandse …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: