Nieuwste artikelen:

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Airbnb ontkent annulering stop op aanbiedingen vanuit Israëlische nederzettingen

Leestijd: 3 minuten

Het in de VS  gevestigde bedrijf zegt nog steeds met verschillende bedrijven samen te werken om vermeldingen van verblijven binnen Israëlische nederzettingen op de westelijke Jordaanoever tegen te houden.

Airbnb, Shutterstock

Het verhuurbedrijf Airbnb heeft bevestigd dat het doorgaat met een plan om zijn vermeldingen in de Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever op te schorten en betwistte eerdere berichten dat het in de VS gevestigde bedrijf die beslissing had terug gedraaid.

“œDe eerder vandaag naar buiten gebrachte verklaringen zijn incorrect”, zei het bedrijf in een verklaring die op maandagmiddag naar Middle East Eye werd gestuurd, verwijzend naar Israëlische mediaberichten waarin stond dat Airbnb de koers van het huurverbod had aangepast.

Terwijl het bedrijf benadrukte dat ze absoluut niet achter de BDS beweging staan, gaf het wel aan dat ze momenteel nog steeds samenwerkte met verschillende belanghebbende partijen om de Israëlische nederzettingenlijsten op te schorten.

Airbnb-vertegenwoordigers hebben maandag een ontmoeting gehad met de Israëlische toerismeminister Yariv Levin in Jeruzalem.

In de verklaring zei het bedrijf, dat door ontmoetingen met partijen die betrokken waren bij het conflict, het een dieper inzicht had gekregen in de “ongelooflijk complexe en emotionele kwestie”.

Airbnb heeft meegedeeld dat ze instrumenten ontwikkelen die nodig zijn om hun beleid goed te kunnen implementeren, en dat proces houdt ook in dat ze hun dialoog met de regering van Israël en andere belanghebbenden zullen voortzetten, aldus het bedrijf.

Eerder op maandag meldde het Israëlische dagblad Haaretz dat het bedrijf zei dat het nederzettingenbeleid “niet zal worden uitgevoerd”. Verschillende andere Israëlische media hebben ook gerapporteerd over de vermeende ommekeer, waarvan zij zeiden dat deze met vreugde was ontvangen door het Israëlische Ministerie van Toerisme.

Israëlische druk

Airbnb kondigde vorige maand aan dat het ongeveer 200 huurvermeldingen in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zou verwijderen.

Het besluit kwam na vele jaren van druk  van mensenrechtenorganisaties, die beweerden dat de lijsten bijdragen aan discriminatie en schendingen van de rechten van Palestijnen.

In de afgelopen maand is Airbnb onder grote druk komen te staan van pro-Israëlische groeperingen in de VS en Israëlische ministers, waaronder Levin, die dreigde de activiteiten van Airbnb in heel Israël te beperken als vergelding voor hun beslissing.

Vorige week waarschuwde de Illinois Investment Policy Board Airbnb dat het verbieden van aanbiedingen in nederzettingen in strijd is met een anti-BDS-wet in de staat in het Midwesten, waarvoor het bedrijf 90 dagen de tijd krijgt om te reageren.

De BDS-beweging werd opgezet op initiatief van 170 Palestijnse maatschappelijke organisaties in 2005, en probeert druk uit te oefenen op Israël om zijn bezetting van de Palestijnse gebieden te beëindigen, gelijke rechten te waarborgen voor Palestijnse staatsburgers en de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen mogelijk te maken.

Ongeveer 600.000 Israëliërs woonden aan het eind van 2016 in meer dan 200 nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem, meldde de Israëlische mensenrechtenorganisatie Btselem.

In een rapport uit 2016 constateerde Human Rights Watch dat hoewel de Israëlische regering verantwoordelijk is voor het nederzettingenbeleid, bedrijven die ervoor kiezen om zich in de nederzettingen te vestigen  “bijdragen aan schendingen van Israëlisch recht.”

“Dergelijke bedrijven zijn afhankelijk van en dragen bij aan Israëls onwettige confiscatie van Palestijns land en andere eigendommen, en faciliteren het functioneren en de groei van nederzettingen. De bedrijven profiteren ook van deze schendingen, evenals het discriminerende beleid van Israël dat nederzettingen bevoorrecht ten koste van de Palestijnen, “zei de groep.

Laatste nieuws

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur...

Israëli’s vieren het bloedbad in Rafah tijdens het vreugdevuur van een Joodse feestdag.

Lag BaOmer vreugdevuren vieren spiritueel licht. Dit jaar gebruikten...

Nieuwsbrief

Ook intressant

43 Palestijnen vermoord bij twee luchtaanvallen met Amerikaanse wapens

Amnesty International heeft bewijs gevonden dat het Israëlische leger...

Families van Israëlische gegijzelden botsen met Netanyahu tijdens een gespannen ontmoeting

Tijdens een gespannen ontmoeting op 5 december tussen de...

Israël lanceert verwoestende aanval op Khan Younis

Op dinsdag lanceerde Israël een verwoestende aanval op de...

Israël onderzoekt piek in short selling vóór de aanval van 7 oktober

Israël onderzoekt beweringen dat beleggers mogelijk vooraf wisten van...

Moslimleiders in belangrijke Amerikaanse staten lanceren ‘Abandon Biden’-campagne voor de 2024 verkiezingen

In de Verenigde Staten hebben moslimleiders en organisatoren uit...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

46 − = 39

Nigel Farage begint de verkiezingscyclus met de bewering dat moslims de Britse waarden niet delen

De erepresident van de anti-immigratiepartij Reform UK vertelde Sky News dat hij Labour en de Conservatieven verantwoordelijk hield voor het bevorderen van immigratie. Prominente rechtse...

De Egyptische en Israëlische soldaten hebben ‘vuur uitgewisseld’ nabij de grensovergang van Rafah

Israëlische media melden een 'ongebruikelijk' incident voordat militaire censuur een publicatieverbod op het verhaal oplegt. Israëlische media meldden een uitwisseling van vuur tussen Egyptische en...

Israëli’s vieren het bloedbad in Rafah tijdens het vreugdevuur van een Joodse feestdag.

Lag BaOmer vreugdevuren vieren spiritueel licht. Dit jaar gebruikten Israëli's de gelegenheid om de 45 Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen te bespotten die zijn...