Aanklagers in de VS stellen vragen over donaties aan Trump vanuit de golfstaten

Aanklagers in de VS zijn een onderzoek gestart of er op een illegale manier geld is gedoneerd vanuit de golfstaten aan organisaties gelieerd aan president Trump.

WASHINGTON DC – Aanklagers in de VS onderzoeken of landen of personen uit de Golfstaten waaronder Saoedi-Arabië, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten illegaal geld hebben betaald aan het inauguratiefonds voor de president Donald Trump en een pro-Trump campagnegroep, meldde de New York Times afgelopen donderdag.

President Trump , shutterstock

Het onderzoek, door federale aanklagers in New York, staat los van Robert Mueller’s onderzoek naar de vraag of leden van het campagneteam van Trump samenspanden  met Rusland en hebben inmiddels ook getuigen ondervraagd over vermeende banden tussen het Trump-team en de donoren uit het Midden-Oosten.

Het richt zich op donaties aan het inauguratiefonds van Trump en op een politiek actiecomité, “super PAC”, Rebuilding America Now dat medio 2016 werd opgericht om  de toen nog republikeinse kandidaat voor het Witte Huis te ondersteunen.

De Amerikaanse wet verbiedt buitenlandse bijdragen aan inauguratiefondsen en super-PAC’s, en in het onderzoek wordt onderzocht of geld uit de Golf via Amerikaanse tussenpersonen  de VS is ingesluisd om de oorsprong ervan te verhullen.

sheikh Khalifa Bin Zayed Al Nahyan, shutterstock

De New York Times meldt dat zowel het team van aanklagers alsook  de leden van Mueller’s team getuigen hebben gevraagd of iemand uit Qatar en andere Golfstaten geld hebben bijgedragen aan het inaugurele fonds, dat meer  dan $ 100 miljoen opbracht. Dit is meer dan het dubbele van de voorganger van President Trump, Barack Obama in 2008 en 2012.

Het artikel meldde dat de voorzitter van het inaugurele comité  van Trump, Thomas Barrack Jr, die vorig jaar werd ondervraagd door het kantoor van Mueller, rijke personen had ontmoet met posities dicht bij de regeringen van zowel Qatar als de VAE.

The Wall Street Journal, waarin ook werd gemeld dat aanklagers naar donaties aan het inauguratiefonds keken, zei dat er geen aanwijzing  was dat het onderzoek zich ook richte tegen Barack .

Een woordvoerder van Barrack verklaarde aan de New York Times: “Tom heeft nooit met een buitenlandse persoon of entiteit gepraat met als doel geld in te zamelen of donaties te krijgen met betrekking tot de campagne, de inauguratie of een dergelijke politieke activiteit.”

Golfstaten hebben gestreden om invloed te verkrijgen op het kamp van Trump in Washington sinds de onorthodoxe en uiteindelijk succesvolle campagne van de zakenmagnaat voor het presidentschap begin 2016 begon te groeien.

Middle East Eye heeft eerder gemeld hoe George Nader, een adviseur van de VAE kroonprins Mohammed bin Zayed, die nu als getuige optreedt in de Mueller-zaak, een geheime top van leiders uit het Midden-Oosten organiseerde aan boord van een jacht in de Rode Zee eind 2015.

Naar verluid is een Libanees-Amerikaanse zakenman ondervraagd door Mueller’s team over mogelijke pogingen van de Emiratis om invloed te kopen, door geld te sturen naar het campagne team van Trump.

Saoedi-Arabië was het eerste overzeese land dat Trump bezocht nadat hij in 2017 president werd. Zijn bezoek aan Riyadh kwam slechts enkele weken voordat Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en hun bondgenoten een blokkade van Qatar initieerden.

Trump blijft het belang van de Amerikaanse alliantie met Saoedi-Arabië benadrukken, zelfs nadat de Amerikaanse Senaat donderdag Riyadh ondubbelzinnig veroordeelde vanwege de moord op journalist Jamal Khashoggi en de oorlog in Jemen . 

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: