Nieuwste artikelen:

Egyptische geleerde Yusuf Al-Qaradawi niet langer op de lijst van gezochte personen van Interpol

Leestijd: 4 minuten

Interpol concludeerde dat de aanklachten tegen Qaradawi van politieke aard waren.

Interpol heeft de Egyptische geleerde Yusuf Al-Qaradawi verwijderd van de lijst van gezochte personen nadat was vastgesteld dat de aanklachten tegen hem door Egypte en Irak politiek gemotiveerd waren.

Yusuf Al Qaradawi , Wikimedia commons

Volgens een verklaring van zijn advocaat Rodney Dixon QC zijn alle arrestatiebevelen tegen Qaradawi nu nietig verklaard en is hij weer vrij om te reizen.

Egypte heeft de geleerde uit  Doha  en hoofd van de Internationale Unie van islamitische geleerden beschuldigd van een reeks terreurgerelateerde handelingen na de staatsgreep in 2013 die werd uitgevoerd onder leiding van de president-generaal Abdel Fattah al-Sisi.

Qaradawi werd bij verstek ter dood veroordeeld en de Egyptische autoriteiten contacteerden Interpol om internationale arrestatiebevelen voor hem uit te vaardigen.

Volgens de door Saudiarabië  ondersteunde nieuwssite Al-Arabiya, had Irak Qaradawi ervan beschuldigd dat hij had opgeroepen tot de moord op de voormalige Iraakse premier Nouri al-Maliki in 2013.

Qaradawi reageerde verheugd op  het besluit in een verklaring op donderdag en drong er bij de internationale politieorganisatie op aan om alle andere zaken die tegen tegenstanders van de Sisi regering zijn uitgebracht, te herzien.

Volgens Dixon heeft Interpol geconstateerd dat de beschuldigingen tegen Qaradawi “overwegend van politieke aard waren” en dat het proces een eerlijk rechtszaak zou schenden en dat uitlevering aan Egypte een eerlijke rechtszaak zelfs zou kunnen verhinderen.

Zijn advocaat voegde er nog aan toe dat Interpol had gerefereerd aan de zaak van Qaradawi’s dochter en schoonzoon die momenteel vast zitten in Egypte en dat de angst was ontstaan dat Qaradawi waarschijnlijk hetzelfde lot te wachten zou staan wanneer hij aan Egypte zou worden uitgeleverd.

Het echtpaar zijn beide  Amerikaanse staatsburgers en hebben veel familieleden in de VS.

Brief aan het congres

Op woensdag hebben een groep politici uit de VS een brief verstuurd aan het congres waarin ze hun zorgen uitten over de detentie van meer als een dozijn Amerikaanse staatsburgers die in Egypte verblijven, waaronder de dochter en schoonzoon van Qaradawi, Ola al-Qaradawi en haar echtgenoot Hosam Khalaf die al sinds juni 2017 vastzitten zonder dat er een aanklacht bekend is en zonder enige vorm van rechtszaak.

In een brief aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, hebben 46 leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden aangegeven dat ze het ‘misbruik van fundamentele mensenrechten’  door het regime van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi niet kunnen negeren.

“Er zijn naar schatting 15 of meer Amerikaanse staatsburgers … en legale permanente inwoners die nog steeds worden vastgehouden onder afschuwelijke omstandigheden en volledig beroofd zijn van fundamentele procesrechten”, luidt de brief, ondertekend door het Republikeinse Congreslid Ileana Ros-Lehtinen en Democratisch Congreslid Ted Deutch en anderen.

De politici gaven aan dat de detentie van het paar “een wettelijke basis ontbeerde”, daarbij verwijzend naar een werkgroep van de Verenigde Naties die een rapport op hebben gesteld over willekeurige detentie.

Afgelopen week hielp Qaradawi’s kleindochter Aayah Hosam, met het lanceren van een e-mail campagne om leden van het Congres aan te sporen druk uit te oefenen op Egypte om het paar vrij te laten.

“Ze hebben de macht, maar ze gebruiken het niet zoals ze zouden moeten,” zei Hosam.

Hosam  vertelde Middle East Eye  dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de regering van president Donald Trump “de macht” hebben om ze vrij te krijgen.

Protesten tegen de coup van Sisi tegen Morsi, Shutterstock


Qaradawi, een invloedrijke Soennitische moslimgeleerde, was een dragende kracht achter de revolutie van 2011 tegen Hosni Mubarak en een tegenstander van de staatsgreep van 2013 tegen president Mohamed Morsi die afkomstig is uit de gelederen van het Moslim Broederschap.

De predikant wordt vaak door Saoedische media beschreven als een leider van de Moslimbroederschap, maar hij zegt dat hij geen officieel geen positie inneemt in de groep, die nu door Egypte en Saoedi-Arabië als terroristisch wordt bestempeld.

Het was door zijn politieke opvattingen ter ondersteuning van de Arabische Lente en de verdediging van Morsi en de Broederschap dat Qaradawi een van de vele geleerden werd die op de zwarte lijst werden geplaatst van een door de Saoedi’s geleide groep in de vete tussen Qatar en haar Golfburen in 2017 over de vermeende steun van Qatar voor terrorisme.

Laatste nieuws

Democraten willen bewijs dat Israël geen Amerikaanse wapens gebruikt om internationaal recht te schenden.

Meer dan twee dozijn Huisdemocraten roepen Biden op om...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische...

Nieuwsbrief

Ook intressant

“De smokkelroutes die Soedanezen helpen veiligheid te bereiken in Egypte”

Egypte heeft de legale toegangsroutes vanuit Soedan sterk beperkt sinds de oorlog daar begon, waardoor vluchtelingen smokkelaars met politieconnecties moeten betalen om hen de grens over te krijgen.

“Irak herhaalt oproep tot verwijdering van Amerikaanse troepen na moord op militieleider”

Irak heeft zijn oproep om de Amerikaanse militaire aanwezigheid...

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft het minimumloon met 50 procent verhoogd nu de inflatie stijgt.

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi heeft woensdag een...

Unesco verwerpt Egyptisch verzoek om historisch Caïro te verkleinen, zegt rapport

Werelderfgoedcomité dringt er naar verluidt bij Caïro op aan...

Egypte: Tientallen gearresteerd in hernieuwd optreden tegen dissidenten

Ongeveer 30 mensen werden gearresteerd bij verschillende politie-invallen in...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

9 × = 72

Palestijnse journalisten hebben onlangs opgeroepen tot een boycot van het diner van de White House Correspondents’ Association dinner

Het blauwe persvest biedt ons geen bescherming, maar fungeert eerder als een rood doelwit," zeggen Palestijnse journalisten in Gaza. Meer dan twee dozijn Palestijnse journalisten,...

Qatar heeft fel kritiek geuit op een Democratisch congreslid die de Verenigde Staten opriep om hun banden met Qatar te heroverwegen.

De ambassade van Qatar in Washington heeft de vooraanstaande Democratische wetgever Steny Hoyer bekritiseerd omdat hij dreigde de relatie tussen de VS en Doha...

Iran-aanval op Israël: Wat werd neergeschoten en door welk land?

Teheran lanceerde 170 drones, 30 kruisraketten en 120 ballistische raketten, waarbij vijf landen de eer deelden voor succesvolle onderscheppingen. Iran lanceerde zaterdagavond een grootschalige aanval...