Nieuwste artikelen:

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

Amerikaanse senaat maakt vorderingen met Jemen-motie, terwijl het huis van afgevaardigden eenzelfde maatregel blokkeert

Leestijd: 4 minuten

De motie om de Amerikaanse steun aan de door Saoedi-Arabië geleide coalitie in Jemen te stoppen is aangenomen in de senaat, terwijl het “Huis van Afgevaardigden” een vergelijkbare maatregel blokkeert. 

Een motie om een eind te maken aan de steun van de Verenigde Staten aan een door Saoedi’s geleide coalitie in Jemen heeft woensdag een tweede belangrijke hindernis genomen in de Amerikaanse Senaat, terwijl het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een soortgelijke maatregel slechts een paar uur eerder blokkeerde.

Capitol Hill, Shutterstock

Nadat een stemming  op woensdagmiddag die eindigde in 60-39, gingen Amerikaanse senatoren verder met een motie om de hulp van Washington aan de Saoedische strijdkrachten in het door oorlog verscheurde land te beëindigen.

De procedurele stemming wordt algemeen gezien als een nieuwe afkeuring van het beleid  ten aanzien van de niet-aflatende steun van de Amerikaanse president Donald Trump voor Saoedi-Arabië in de oorlog in Jemen, en de recente moord op Saudische journalist Jamal Khashoggi.

“De tijd is allang aangebroken dat de Verenigde Staten moeten stoppen met het volgen van de lijn van Saoedi-Arabië,” zei VS-senator Bernie Sanders, een van de twee indieners van de resolutie, op Twitter voorafgaand aan de stemming van woensdag.

“De Senaat moet zijn constitutionele verantwoordelijkheid opnieuw bevestigen en vandaag stemmen om een eind te maken aan onze steun voor deze ongeoorloofde, ongrondwettige en rampzalige Saoedische oorlog in Jemen.”

De Senaat slaagde er afgelopen maand in om met een eerste procedurele stemming over de resolutie over Jemen, de weg vrij te maken voor een verdere behandeling van deze motie.

Saoedi-Arabië lanceerde in 2015 een militaire operatie in Jemen om de Houthi-rebellen in het land uit te roeien, en de bondgenoot van het koninkrijk, de Jemenitische president Abd Rabbuh Mansour Hadi, opnieuw aan de macht te brengen. Het Amerikaanse leger biedt inlichtingen en logistieke ondersteuning aan Saoedische troepen en tot voor kort hielp het ook met het tanken in de lucht van Saudische vliegtuigen.

De procedurele stemming op woensdag helpt de motie in het nemen van de tweede hindernis, maar de senaat moet nog wel steeds stemmen over de inhoud van de resolutie. Het bleef onduidelijk wanneer die stemming zal plaatsvinden.

Een motie moet beide kamers van het Congres passeren voordat ze aan de president worden aangeboden om te worden ondertekend. De president kan de wet vetoën, maar het Congres kan het bezwaar van de president doorbreken met een tweederde meerderheid, zowel in het Huis als in de Senaat.

Het Huis blokkeert een soortgelijke  maatregel

Eerder op woensdag, in een 206-203 stemming in het Huis van Afgevaardigden van de VS, hebben wetgevers ternauwernood een bepaling aangenomen om de toepassing van :”Parts of War Powers Resolution”uit te laten voeren vóór het einde van de huidige termijn van de kamer aan het begin van 2019.

De “War Powers Resolution” geeft het Congres de macht om de betrokkenheid van de VS te onttrekken aan oorlogen waarvoor ze geen toestemming hebben gegeven.

Die stemming maakte  ook gelijk een einde aan de druk van een aantal Democraten  die  in de kamer aandrongen op het stoppen van militaire steun van de VS aan de Saoedisch geleide coalitie.

“We moeten duidelijk maken dat ons leger Saoedi-Arabië niet moet helpen in deze gruwelijke oorlog”, zei Ro Khanna,hete democratisch congreslid, die de resolutie van het Parlement introduceerde in een video die vóór de stemming van woensdag online was geplaatst.

De motie over Jemen was woensdag aan een niet-gerelateerde landbouwwet gehecht, een actie die op kritiek kon rekenen van Amerikaanse politici die Republikeinen ervan beschuldigden Trump te willen beschermen tegen kritiek op zijn steun aan Saoedi-Arabië.

“Midden in ons debat over de landbouwwetgeving hebben ze een bepaling geschrapt die ons ervan zou weerhouden om actie te kunnen overwegen tegeover de oorlog in Jemen,” zei Democratisch Congreslid Bonnie Watson Coleman in een video-opname.

“Republikeinen struikelen over zichzelf om de president te beschermen tegen zijn verkeerde houding – in dit geval zijn te innige relatie met Saudi-Arabië.”

De republikeinen sluisde vorige maand ook een soortgelijke bepaling in een resolutie over de bescherming van grijze wolven, om zo inspanningen om de Amerikaanse steun aan de oorlog te staken te laten ontsporen.

Vóór de stemming zei Khanna dat de oorlog in Jemen niet alleen een humanitaire kwestie is, maar ook indruist tegen de strategische belangen van Washington.

“De Saoedi’s werken eigenlijk in lijn met al-Qaeda in de strijd tegen de Houthi’s, het heeft strategische geen enkele zin,” zei Khanna. “En we hebben een nieuwe generatie die opgroeit in Jemen en ziet dat Amerikaanse raketten het leven van hun familieleden nemen, dat maakt het er voor ons niet veiliger op.”

De oorlog in Jemen heeft tienduizenden mensen gedood, zei een onderzoeksgroep onlangs , terwijl ze ook een cholera-uitbraak veroorzaakte en het land op de rand van een hongersnood bracht.

Democraten hebben de urgentie van het beëindigen van het conflict onderstreept. Republikeinen zeggen dat Democraten de resolutie van Jemen opnieuw kunnen invoeren als ze in januari een meerderheid krijgen in het Huis van afgevaardigden.

Laatste nieuws

Angst voor extreemrechts beleid overschaduwt Jeruzalem Pride Parade

Tegenoptocht vindt voor het eerst plaats sinds de extreem-rechtse...

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en...

Nieuwsbrief

Ook intressant

Ex-gevangene Mansoor Adayfi krijgt Jemenitisch paspoort terug.

Adayfi woonde sinds zijn vrijlating uit Guantanamo in Servië.  Mansoor...

Bidens veiligheidsadviseur ontmoet Saoedische kroonprins en praat over infrastructuurdeal

Het bezoek van de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur komt op...

Jemen: stormloop doodt minstens 78 mensen op school tijdens levering van hulpgoederen in de Ramadan

Honderden gewonden bij ramp op vooravond van Eid al-Fitr. Op...

Jemen: Tientallen extra gevangenen vrijgelaten na deal met Saoedi-Arabië

Uitwisseling van gevangenen komt één dag nadat 869 gevangenen...

Jemen: Houthi’s en regering laten 90 gevangenen vrij op laatste dag van uitwisseling

Jemen: Houthi's en regering laten 90 gevangenen vrij op...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft je commentaar in!
Vul hier je naam in

Spam check ;-) 9 × = 36

VS kondigt eerste ronde sancties tegen Soedan aan

Witte Huis kondigt economische sancties en visabeperkingen aan, maar sleutelfiguren van leger en RSF blijven buiten schot. De Verenigde Staten hebben hun eerste sanctieronde tegen...

Canadese rechtbank vernietigt uitspraak tot repatriëring van mannen in Syrische kampen

Federaal Hof van Beroep zegt dat het recht om Canada binnen te komen "geen gouden ticket" is. De familie van één man zegt in...

Israël dient wetsvoorstellen in om controle over Palestijnse scholen aan te scherpen

Voorgestelde wetsvoorstellen zouden de achtergrondcontroles van leraren uitbreiden en het moeilijker maken voor scholen om vergunningen te krijgen. Het Israëlische parlement heeft twee wetsvoorstellen ingediend...