Amerikaanse politici dringen er bij Pompeo op aan om actie te ondernemen tegen de willekeurige detenties in Egypte

In een brief aan de minister van Buitenlandse Zaken zeggen tientallen Amerikaanse politici dat minstens 15 burgers en permanente inwoners van Egypte momenteel in de gevangenis zitten.

Een tweeledige groep van Amerikaanse politici hebben hun bezorgdheid geuit over de willekeurige detentie van meer als een dozijn Amerikaanse burgers die permanent in Egypte verblijven. Daarnaast hebben ze ook andere vermeende mensenrechtenschendingen aangekaart die plaatsvinden in Egypte.

In een brief aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo die ze hem op woensdag aanboden, hebben 46 leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gezegd dat ze ‘misbruik van fundamentele mensenrechten’ onder de regering van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi, niet kunnen en mogen negeren.

Egyptische Preseident Sisi , Shutterstock

“Er zijn naar schatting 15 of meer Amerikaanse staatsburgers … en legale permanente inwoners die nog steeds worden vastgehouden onder afschuwelijke omstandigheden en volledig beroofd zijn van fundamentele procesrechten”, luidt de brief, ondertekend door het Republikeinse Congreslid Ileana Ros-Lehtinen en Democratisch Congreslid Ted Deutch, en anderen.

De wetgevers wezen op de zaak van Ola al-Qaradawi en haar echtgenoot, Hosam Khalaf, die sinds juni 2017 zonder aanklacht of proces zijn gedetineerd.

De detentie van het paar “ontbeert een wettelijke basis”, schreven de politici in de brief, daarbij verwijzend naar een rapport van een  werkgroep van de Verenigde Naties over een willekeurige opsluiting.

Vorige week hielp de dochter van Qaradawi, Aayah Hosam, met het lanceren van een campagne om e-mails te schrijven aan leden van het Congres om hen aan te sporen druk uit te oefenen op Egypte om het paar vrij te laten.

Hosam vertelde Middle East Eye dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en de regering van president Donald Trump “de macht” hebben om ze vrij te krijgen.

“Ze hebben de slagkracht, maar ze gebruiken het niet zoals ze zouden moeten,” zei Hosam”.

In een verklaring op woensdag zei Hosam dat ze hoopte dat Pompeo gehoor zou geven aan  de oproep van het Congres, en “onmiddellijk stappen zou ondernemen om ervoor te zorgen dat mensenrechtenkwesties die van invloed zijn op Amerikaanse burgers en gezinnen een topprioriteit worden in de relatie tussen de VS en Egypte”.

“De situatie waarin mijn ouders verkeren, wordt steeds wanhopiger en ik kan niet blijven toekijken terwijl hun illegale gevangenschap voortgaat zonder enig zicht op een einde” zei ze.

Mensenrechtencrisis’

Mensenrechtenorganisaties hebben grove kritiek  geuit op de manier hoe Egypte omgaat met mensenrechten, waarbij Amnesty international heeft aangegeven dat er in 2018 geen enkele verbetering heeft plaatsgevonden.

De Egyptische autoriteiten zijn beschuldigd van  foltering, gedwongen verdwijningen en andere mishandelingen jegens honderden mensen, en hebben hardhandig opgetreden tegen maatschappelijke en niet-gouvernementele organisaties, zei Amnesty.

Willekeurige arrestaties en detenties, gevolgd door volledig oneerlijke processen tegen critici van de regering, vreedzame demonstranten, journalisten en verdedigers van  mensenrechten zijn dagelijkse routine in Egypte. Massaal worden er mensen veroordeeld door civiele en militaire rechtbanken met als resultaat tientallen ter dood veroordeelden,” zei Amnesty .

Desondanks blijft Cairo een van de belangrijkste bondgenoten van Washington in de regio en kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken in juli aan dat het 195 miljoen dollar zou vrijmaken voor militaire hulp aan het Noord-Afrikaanse land.

Vorig jaar beschreef Trump Sisi als “zeer nabij” en riep hij op om de Egyptische president te feliciteren met zijn herverkiezing in april, ondanks wijdverspreide beschuldigingen dat Sisi vóór de stemming tegenstanders had uitgeschakeld.

In die verklaring in april zei het Witte Huis dat: “de twee leiders  het strategische partnerschap tussen de Verenigde Staten en Egypte nogmaals bevestigden”, meldde Reuters destijds.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Saudische lobbyist en ex-senator houdt toezicht op miljoenen Republikeinse campagnedonaties

Voormalig senator Norm Coleman speelt dubbele rol van Saoedische lobbyist en voorzitter van GOP super …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: