Khassoggi moord: Trump spreekt opnieuw steun uit voor Mohammed Bin Salman

Ondanks een onderzoek van de CIA, waarin de kroonprins van Saoedi-Arabië Mohammed Bin Salman in verband wordt gebracht met de moord op de journalist Jamal Khashoggi, blijft president Trump hem steunen.

De Amerikaanse president Donald Trump zei tegen Reuters dat hij MBS steunde, ondanks een rapport van de CIA die oordeelde dat de moord op Jamal Khashoggi werd gepleegd op bevel van de kroonprins. De CIA roept Amerikaanse senatoren in het Witte Huis op om Mohammed Bin Salman, de feitelijke leider van Saoedi-Arabië te veroordelen.

Trump weigerde commentaar te geven op de vraag of Bin Salman medeplichtig was aan de moord, maar hij verschafte misschien wel zijn meest expliciete blijk van steun aan de prins sinds de dood van Khashoggi meer dan twee maanden geleden.

“Hij is de leider van Saoedi-Arabië, ze zijn een zeer goede bondgenoot geweest”, zei Trump in een interview in het Oval Office.

President Donald Trump, shutterstock

“Hij is de leider van Saoedi-Arabië, ze zijn altijd een zeer goede bondgenoot geweest”, zei Trump in een interview in het Oval Office.

Op de vraag of steun aan het koninkrijk gelijk stond aan steun aan MBS antwoordde de president: “op dit moment is dat zeker het geval.”

Sommige leden van de heersende familie van Saoedi-Arabië zijn gedreven om te voorkomen dat MBS koning wordt, bronnen dichtbij het koninklijk hof hebben dit aan Reuters gemeld. Tevens geloven ze dat de Verenigde Staten en Trump een bepalende rol hierin kunnen spelen.

Middle East Eye meldde eerder al in oktober dat Prins Ahmad Bin Abdulaziz, de jongere broer van Koning Salman , na een langdurig verblijf in Londen terugkeerde naar Saoedi-Arabië om Prins MBS uit te dagen als troonopvolger, of om iemand te vinden die dit zou kunnen.

“Daarvan is mij niets bekend” zei Trump. “En eerlijk gezegd kan ik hier geen commentaar op geven omdat ik er tot nu toe niks over gehoord heb. Sterker nog als er iets over te zeggen valt is het het feit dat hij erg sterk aan de macht is”.

Alhoewel Trump de moord op Khashoggi heeft veroordeeld, geeft een columnist van de Washington Post die woonachtig is in Amerika aan dat Trump het voordeel van de twijfel geeft aan MBS, waarmee hij een diepe gecultiveerde relatie heeft.

Trump herhaalde dinsdag nog eens dat de ‘kroonprins fel ontkent’ dat hij betrokken is bij de moord op de journalist die wereldwijd grote verontwaardiging heeft opgeroepen.

Trump is onder vuur komen te liggen vanuit mede-Republikeinen uit de Senaat over deze kwestie, zeker nadat de CIA-directeur Gina Haspel hen inhoudelijk op de hoogte bracht van een aantal zaken. Afgelopen maand bracht de CIA naar buiten dat de moord op Jamal Khashoggi moet zijn gepleegd in opdracht van MBS, Trump noemde deze conclusie “erg voorbarig.”

“Je moet moedwillig de andere kant opkijken om niet tot de conclusie te komen dat deze moord van binnenuit het koningshuis is bevolen door MBS,” zei Republikeinse Senator Lindsey Graham, die bekend staat als bondgenoot van Trump afgelopen week.

Saoedi-Arabië heeft betrokkenheid van de kroonprins bij de moord volledig ontkent, maar er zijn wel 21 personen gearresteerd in verband met de moord.

Verschillende hooggeplaatste ambtenaren van MBS waren naar verluid betrokken bij de moord, waardoor het erg onwaarschijnlijk is dat MBS er zelf niet van geweten heeft.

Ook werd op dinsdag bekend dat Jamal Khashoggi behoorde tot een groep journalisten die door Time Magazine waren uitgeroepen als “Person of The Year“, ze werden door Time Magazine betiteld als “bewakers van de waarheid.”

Top adviseur van het Witte Huis Jared Kushner onderhield informeel contact met MBS en verdedigde hem publiekelijk na de moord op Jamal Khashoggi, zo meldde de New York Times afgelopen zaterdag in een artikel waarin hij twee voormalige hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen aanhaalt die zouden zijn ingelicht door Saudiërs.

Kusher stond in het Witte Huis bekend als fervent verdediger van MBS, verklaarde personen die bekend zijn binnen het Witte Huis aan de Times.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: