Iran sluit 30 mannen op, na openbare oproep tegen corruptie.

De valuta van Iran is in 2018 met 65% gedaald als gevolg van de Amerikaanse sancties waardoor een grote vraag is ontstaan naar dollars en gouden munten op de zwarte markt.

Speciaal opgerichte rechtbanken veroordeelde onlangs 30 mannen voor 20 jaar ,zegt de juridische autoriteit van het land afgelopen zondag, terwijl het land gebukt gaat onder  nieuwe Amerikaanse sancties en luider wordende oproepen tegen corruptie.

Die nieuwe Islamitische revolutionaire rechtbanken – waarvan de uitspraken niet kunnen worden aangevochten, met uitzondering van de doodstraf- werden in augustus ingesteld nadat opperbevelhebber Ayatollah Ali Khamenei pleitte voor “snelle en rechtvaardige” juridische aanpak om een “economische oorlog’ door buitenlandse vijanden te kunnen pareren, meldde Reuters.

Ayatollah Khamenei , Google vrij gebruik

Woordvoerder van de rechterlijke-macht Gholamhossein Mohseni Ejei, werd geciteerd op de website van het nieuwe orgaan “Mizan” ,dat 29 Iraniers en een Afgaanse valutahandelaar schuldig waren bevonden aan misdaden waaronder omkoping, verduistering en “het verstoren van de economie”

De Iraanse-riyal heeft in 2018 ongeveer 65% van zijn waarde verloren door de nieuwe Amerikaanse sancties, waardoor er een sterkte vraag naar dollars is gekomen onder Iraniers op de zwarte markt , om zo hun spaargeld te beschermen. De kosten voor levensonderhoud zijn ook gestegen waardoor er sporadisch ook demonstraties worden georganiseerd tegen corruptie.

Iraanse overheidsfunctionarissen hebben de Verenigde Staten en Israel, evenals regio-rivaal Saudi-arabie en de oppositie in ballingschap beschuldigd van het aanjagen van onrust en het voeren van een economische en media – oorlog om Iran te destabiliseren.

Veel van de veroordeelde mannen kregen ook een boete en zweepslagen , en werd het onterecht verkregen bezit in beslag genomen, zei Ejei.

Het hooggerechtshof van Iran handhaafde de doodstraf van een zakenman die veroordeeld was wegens economische delicten , voegde Elei toe, dit 2 weken nadat er 2 zakenmannen voor gelijke beschuldigingen waren geëxecuteerd.

Mensenrechten organisatie Amnesty International heeft de executie van de goudhandelaar en zijn medewerker  als “weerzinwekkend” betitteld, en sprak tevens van een oneerlijk show-proces.

Vahid Amzloomin en medeplichtige Mohammad Esmail Ghasemi werden geëxecuteerd nadat ze schuldig waren bevonden aan het verspreiden van “corruptie op aarde” , en Iran’s meest ernstige overtreding:’het vormen van een netwerk voor het verstoren van de economie” , zei persbureau Mizan op hun website.

Mazloomin werd de “sultan van de munten” genoemd nadat hij inspeelde op een golf van aanvragen naar gouden munten in het zicht van een aanstaande valuta-crisis in Iran.

Met deze afschuwelijke executies hebben de Iraanse autoriteiten  op flagrante wijze de internationale wetgeving geschonden, zegt Philip Luther, onderzoeksdirecteur van Amnesty in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

“Deze mannen zijn veroordeeld na een vals show-proces dat op de staats televisie werd uitgezonden”, zei hij en voegde daar nog aan toe dat onder de internationale wet er geen doodstraf gegeven mag worden voor niet dodelijke misdrijven.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Israëlische functionarissen zetten Biden onder druk om Pegasus-spyware van de Amerikaanse zwarte lijst te verwijderen

De VS hebben NSO vorig jaar toegevoegd aan hun zwarte lijst van bedrijven omdat ze …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: