De VN wilt gewonde Houthi-rebellen evacueren vóór de geplande vredesbesprekingen.

Sanaa steriliseert watervoorzieningen bij putten, distributienetwerken en huizen om de ergste cholera-uitbraak wereldwijd te bestrijden.Yemen soldiers

Jemenitische soldaten, Google vrij gebruik

Een vliegtuig van de VN zal 50 gewonde Houthi-strijders uit de rebellen-stad Sanaa aanstaande maandag evacueren als een actie om vertrouwen te wekken in aanloop naar de geplande vredesbesprekingen in Zweden, meldt de door Saudi’s geleide militaire coalitie.

“Een gecharterd vliegtuig van de VN arriveert maandag op de internationale luchthaven van Sanaa om 50 gewonde strijders te evacueren met ook 3 Jemenitische artsen en een arts van de VN,” zegt een woordvoerder van de coalitie in een verklaring van het officiële Saudische persagentschap.

Het lot van de gewonde rebellen was een struikelblok voor de start van de vorige ronde van de afgebroken vredesbesprekingen in September, zegt AFP.

Bijna 10.000 mensen zijn gedood sinds de coalitie zich mengde in de strijd in 2015, wat heeft geleid tot wat de VN noemt: “de ergste humanitaire crisis in de wereld.” Mensenrechtenorganisaties vrezen dat de tol die betaald wordt nog veel hoger is. VN organisaties geven aan dat er een groot risico is dat 14 miljoen mensen zullen verhongeren in Jemen.

De “Save the Children” liefdadigheidsinstelling gaf onlangs aan dat maar liefst 85.000 kinderen jonger dan 5 jaar  vanaf 2015 zijn gestorven als gevolg van honger of ziekte met cholera als grote boosdoener.

De autoriteiten in Sanaa steriliseren watervoorzieningen bij putten, distributienetwerken en huizen om ’s werelds ergste cholera uitbraak te voorkomen, melde persbureau Reuters zaterdag.

Bijna 4 jaar van oorlog hebben de gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen in Jemen volledig lam gelegd. Er zijn sinds 2017 ongeveer 1,2 miljoen gevallen van cholera gemeld met ongeveer 2500 doden als gevolg.

De Wereld Gezondheidsorganisatie waarschuwde in oktober dat de uitbraak gevallen opnieuw gestegen zijn tot ongeveer  10.000 meldingen per week, dit is een verdubbeling van het aantal meldingen  in vergelijking met de eerste 8 maanden van 2018.

De Saudisch geleide coalitie stemde in met medische evacuaties op verzoek van  VN-gezant Martin Griffiths vanuit humanitair oogpunt en om vertrouwen te wekken richting de aanstaande vredesbesprekingen, gaf een woordvoerder aan.

Houthi rebellen gaven op donderdag aan om de VN vredesbesprekingen bij te wonen in Zweden deze week als hun terugkeer naar huis gegarandeerd is.

De internationaal erkende regering van Jemen, gesteund door de Saudisch geleide coalitie, heeft al aangegeven om de geplande vredesbesprekingen in Zweden bij te wonen.

Griffiths heeft de afgelopen dagen voorgesprekken gevoerd met functionarissen van beide partijen om draagvlak en een basis te creëren voor de vredesbesprekingen.

In september mislukte eerdere vredesbesprekingen nadat de Houthi rebellen weigerde om naar Genève af te reizen, omdat er geen garanties werden afgegeven voor een terugkeer naar Sanaa en een evacuatie van de gewonde rebellen.

Over NAMO Nieuws

bekijk ook

Biden wordt door wetgevers aangespoord om Saoedi-Arabië onder druk te zetten om de blokkade van Jemen te beëindigen

Een tweeledige groep congresleden zegt dat beperking van invoer heeft geleid tot ‘ineenstorting van de …

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: